Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ, ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Στο πλευρό του δημότη

- Από αύριο αναλαμβάνετε και επίσημα τα καθήκοντά σας. Με τι προοπτικές ξεκινά η νέα τετραετία στο δήμο;

- Μετά από μια μικρή καθυστέρηση προχωρούμε στην καθιερωμένη ορκωμοσία του νεοεκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει ανοιχτά με την παρουσία των δημοτών, αλλά και των τοπικών μαζικών φορέων. Με την ορκωμοσία αυτή αναλαμβάνουμε τα καθήκοντά μας, που στην πράξη θα αρχίσουν από τις 3 του Γενάρη και που οι προοπτικές, τις οποίες μας επιφυλάσσουν οι περιοριστικοί κανονισμοί της Κεντρικής Εξουσίας είναι δυσοίωνες. Η δύσκολη αυτή κατάσταση που μας επιφυλάσσει η πολιτική της κυβέρνησης, με το μονόδρομο της ΟΝΕ, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ενεργό δράση των δημοτών, τους οποίους και θα κρατάμε ενήμερους για όποια δυσκολία και εμπόδια θα συναντάμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας.

Αυτά δεν είναι απλώς συνθήματα, αλλά η πραγματικότητα, αφού η κυβέρνηση καλεί σήμερα τους δήμους να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μειωμένους τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, εξαναγκάζοντάς μας έτσι να αυξάνουμε τα ανταποδοτικά τέλη. Με απλά λόγια, μας υποχρεώνει να ξαναφορολογήσουμε τους δημότες μας για όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Υπηρεσίες για τις οποίες ο Ελληνας πολίτης έχει ήδη φορολογηθεί μέσα από την άμεση και έμμεση φορολογία. Εκτός βεβαίως αυτού, πιέζουν την ΤΑ να μετατραπεί σε επιχειρηματία, δημιουργώντας δημοτικές επιχειρήσεις αποπροσανατολίζοντάς την και απομακρύνοντάς την από τον λαοπρόβλητο θεσμό. - Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση με την πενιχρή επιχορήγηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Πώς θα αντεπεξέλθετε σε αυτή την κατάσταση;

- Είναι γνωστή η τακτική της κεντρικής εξουσίας ως προς τον οικονομικό στραγγαλισμό της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με στόχο να τις μετατρέψει σε "κρίκους" της αντιλαϊκής και αυταρχικής της πολιτικής. Εμείς σαν δημοτική αρχή θα αγωνιστούμε και θα επιδιώξουμε και μέσα από τα μαζικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΤΕΔΚΝΑ και ΚΕΔΚΕ να διαμορφώσουμε συσχετισμούς και μέτωπα που θα μπορούν να παλέψουν μαζί με τους δημότες, προκειμένου να διεκδικηθούν τα απαραίτητα κονδύλια. Πέρα από αυτό τον κυρίαρχο στόχο μας θα επιδιώξουμε το οικονομικό "νοικοκύρεμα" του δήμου και θα θέσουμε σε σωστή λειτουργία το δυναμικό του.

Μια και θα παραλάβουμε ένα δήμο όπως και πολλοί άλλοι δήμοι χρεωμένο, που οφείλεται βέβαια κύρια στην αδράνεια της απερχόμενης δημοτικής αρχής, να διεκδικεί μέσα από την κεντρική εξουσία κονδύλια.

- Σε ποιους τομείς θα ρίξετε το βάρος της δουλιάς σας;

- Μέσα από όλες αυτές τις δυσκολίες και αντιξοότητες οφείλουμε να ιεραρχήσουμε τις άμεσες ανάγκες της πόλης μας και θα ρίξουμε βάρος στην καθαριότητα, που η πόλη μας τα τελευταία χρόνια πάσχει σοβαρά.

Θα διεκδικήσουμε πιο ανθρώπινη συγκοινωνία που ταλαιπωρεί αφάνταστα τους μετακινούμενους δημότες μας. Θα επιδιώξουμε να εξανθρωπίσουμε την περιοχή των πλινθόκτιστων και θα απαιτήσουμε την ανέγερση των απαραίτητων σχολικών κτιρίων, προκειμένου να λειτουργήσουν αυτά μόνο πρωινά. Πέρα, βεβαίως, από τους πρωταρχικούς αυτούς στόχους θα βρεθούμε δίπλα και μπροστά στους αγώνες των εργαζομένων, των μαθητών, των συνταξιούχων, των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων των αγροτών, αλλά και στους αγώνες για την ειρήνη, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη διάδοση των ναρκωτικών και άλλων κοινών προβλημάτων.

E. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ