Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πληρώθηκαν "χρυσά" τα πανεπιστημιακά συγγράμματα

Συμπληρωματική ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Γ. Κολιοκώστας, για την υπόθεση υπερκοστολόγησης των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων της περιόδου 1991 - '92, από την οποία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε περίπου 1 δισ. δρχ. Η ποινική δίωξη βασίστηκε στην προκαταρκτική έρευνα, που διενεργήθηκε μετά από σχετική παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Α. Καπόλα, σχετικά με τις ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων. Στρέφεται εναντίον του τότε προέδρου της επιτροπής κοστολόγησης Κωνστ. Τράκα, συνταξιούχου και πρώην συμβούλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των μελών της ίδιας επιτροπής και κατά παντός υπευθύνου υπαλλήλου του υπουργείου Παιδείας, που γνώριζε και ανέχθηκε την παράνομη αυτή δραστηριότητα.

Τα κακουργήματα που εντοπίστηκαν στην εισαγγελική έρευνα και περιλαμβάνονται στη συμπληρωματική ποινική δίωξη είναι: Αμεση συνέργεια σε απάτη κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και συνήθεια (για το κακούργημα της απάτης, έχει ήδη ασκηθεί δίωξη εις βάρος ενός πανεπιστημιακού και επτά εκδοτικών οίκων, που εδρεύουν κυρίως στη Θεσσαλονίκη), υπόθαλψη εγκληματία και παράβαση καθήκοντος.Οι δύο πρώτες πράξεις αποδίδονται στην επιτροπή κοστολόγησης και αφορούν την έγκριση των δαπανών αγοράς πανεπιστημιακών συγγραμμάτων και την πληρωμή τους, παρότι στηρίχτηκαν σε "ανακριβείς τιμοκαταλόγους των εκδοτών και ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις τους, για την ανακρίβεια και αναλήθεια των οποίων είχαν τεθεί στοιχεία". Για την τρίτη πράξη κατηγορούνται άγνωστοι ακόμα υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας επειδή αγνόησαν τις καταγγελίες που υπήρχαν για το θέμα αυτό από τον διευθυντή των πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης Στέφ. Τραχανά και δεν προέβησαν στη διενέργεια ΕΔΕ, ενώ "υπέδειξαν απροθυμία και άρνηση" να υποστηρίξουν τη μήνυση που υποβλήθηκε από τη Διεύθυνση Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του υπουργείου Παιδείας κατά των υπαιτίων της απάτης εις βάρος του Δημοσίου.

Η δικογραφία με τη νέα ποινική δίωξη ανατέθηκε στην 4η ειδική ανακρίτρια Αθηνών Γαρυφαλλιά Σταματελοπούλου, η οποία θα προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα στην εξέταση μαρτύρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ