Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
"Πέρασαν" τον προϋπολογισμό στο άψε - σβήσε

Για διάτρητες ηθικά και πολιτικά διαδικασίες καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή η "Δημοκρατική Ενότητα". Οι σύμβουλοι της "ΔΕ" καταψήφισαν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας

Με συνοπτικές διαδικασίες ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός του Δήμου Νίκαιας για το 1999 στην προχτεσινή συνεδρίαση, με τη "Δημοκρατική Ενότητα" (ΔΕ) να καταψηφίζει και να καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή ότι προκαλεί πολιτικό και ηθικό ζήτημα. Αμέσως μετά οι σύμβουλοι της "Δημοκρατικής Ενότητας" αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι.

Πράγματι, όλα έδειχναν ότι η Δημοτική Αρχή ήθελε, για αδιευκρίνιστους λόγους - η ίδια επικαλείται τη... διευκόλυνση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου - να ξεμπερδεύει γρήγορα με την ψήφιση ενός τόσου σημαντικού ζητήματος όπως ο προϋπολογισμός, τη στιγμή που ουσιαστικά δεν υπήρχε ο χρόνος για προετοιμασία των συμβούλων.

Η "ΔΕ" κατέθεσε τεκμηριωμένη πρόταση αναβολής του θέματος, η οποία δεν έγινε δεκτή από το δήμαρχο και τον πρόεδρο του Συμβουλίου, οι οποίοι επικαλέστηκαν... τυπικούς λόγους.

Η επικεφαλής της "ΔΕ" Βέρα Νικολαϊδου είπε ότι δεν αμφισβητείται το δικαίωμα του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίζει μέχρι το τέλος της θητείας του, αλλά προκύπτει πολιτικό και ηθικό πρόβλημα, από τη στιγμή που οι 10 από τους 19 συμβούλους της πλειοψηφίας δεν επανεκλέχθηκαν, συνεπώς το σωστό είναι ο προϋπολογισμός να ψηφιστεί από το νέο συμβούλιο.

Πρόσθεσε ότι στη Δημαρχιακή Επιτροπή, στις 22/12, κατέθεσε γραπτώς έξι ερωτήσεις που αφορούσαν σε στοιχεία για τον προϋπολογισμό. Δόθηκαν λειψές απαντήσεις στις μισές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου προχτές! "Από πού παίρνετε το δικαίωμα να αγνοείτε εμάς και το Δημοτικό Συμβούλιο;", ρώτησε η Βέρα Νικολαϊδου. Για να προσθέσει ότι στην ημερήσια διάταξη εντάχθηκαν ακόμη 10 θέματα, μερικά από τα οποία άκρως σημαντικά - όπως η σύναψη νέου δανείου και η μεταβίβαση των κρατικών παιδικών σταθμών στο δήμο - που αντικειμενικά δε θα μπορούσαν να συζητηθούν ουσιαστικά και σοβαρά στην ίδια συνεδρίαση με τον προϋπολογισμό. Το σημαντικότερο όμως - που αποδεικνύει την ανεξήγητη βιασύνη και την υποτίμηση των συμβούλων και των οργάνων του δήμου από τη Δημοτική Αρχή - είναι ότι η ημερήσια διάταξη έφτασε στα χέρια των συμβούλων στις 24/12, παραμονή των Χριστουγέννων. Οι επόμενες μέρες ήταν αργία και όπως τόνισε ο σύμβουλος της "ΔΕ" Στέλιος Μπενετάτος,το δημαρχείο ήταν κλειστό και δεν μπορούσαν οι σύμβουλοι να απευθυνθούν για τυχόν διευκρινίσεις.

Σε όλα αυτά, η απάντηση ήταν πως όλα έγιναν νομότυπα, αφού υπήρξαν οι τρεις μέρες το λιγότερο που προϋποθέτει ο κανονισμός από την επίδοση της ημερήσιας διάταξης μέχρι τη συνεδρίαση! Ηταν φανερό ότι η "ΔΕ" μιλούσε σε "ώτα μη ακουόντων" και αποχώρησε, με την Β. Νικολαϊδου να δηλώνει πως δεν μπορεί η "ΔΕ" να νομιμοποιήσει τέτοιου είδους διαδικασίες, προσθέτοντας πως στα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν υπήρχαν εισηγήσεις.

Η εναπομείνασα πλειοψηφία "πέρασε" φυσικά τον προϋπολογισμό, αλλά και τη μεταβίβαση των παιδικών σταθμών. Χαρακτηριστικό για το τι ετοιμάζει η Δημοτική Αρχή για τους δημότες ήταν και το ότι ο δήμαρχος τήρησε "σιγήν ιχθύος", όταν από ελάχιστους συμβούλους του τέθηκε θέμα επιδοτήσεων από το κράτος για τους σταθμούς...

Οσον αφορά στον ίδιο τον προϋπολογισμό, η "ΔΕ" εκτιμά σε ανακοίνωσή της πως είναι πλήρως εναρμονισμένος με την αντιλαϊκή φιλοσοφία του κρατικού προϋπολογισμού. "Το μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων του δήμου, περισσότερο από το 70%, προέρχεται από τη φορολόγηση των δημοτών με υπέρογκες αυξήσεις, δάνεια και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, που ξεκίνησε δειλά - δειλά από το πράσινο", τονίζει. Προσθέτει ότι ο δήμος δεν έχει διεκδικήσει δραχμή από τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι τα έργα βιτρίνας που εκτελεί διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαίτησαν να σταματήσει το «κυνηγητό» από τον δήμο(2018-07-27 00:00:00.0)
Δεν πέρασε η τρομοκρατία της Χρυσής Αυγής(2012-11-14 00:00:00.0)
Προϋπολογισμός - "φωτιά" για το '98!(1997-12-31 00:00:00.0)
Διογκωμένος, ανεφάρμοστος και... επικίνδυνος(1997-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ