Τετάρτη 30 Δεκέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Καταβάλλονται προσπάθειες... "

Οι φετινές πυρκαγιές στα δάση κόστισαν τέσσερις ανθρώπινες ζωές, κατεστραμμένα νοικοκυριά και πάνω από 700.000 στρέμματα καμένων δασών και δασικών εκτάσεων. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, η ΤΕΔΚΝΑ, το ΕΜΠ και άλλοι 21 φορείς πήραν την πρωτοβουλία, με υπόμνημά τους, να ζητήσουν την εφαρμογή του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας.

Και η απάντηση της κυβέρνησης; "Καταγράφηκαν λεπτομερώς τα προβλήματα. Αντηλλάγησαν απόψεις για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν...". Ακριβώς αυτό είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Ευσταθιάδης, στις συναντήσεις που έχουν γίνει με τους εκπροσώπους των φορέων τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα, το υπουργείο παρέπεμψε - για μια σειρά σημαντικών ρυθμίσεων που πρότεινε το υπόμνημα - σε... άλλα υπουργεία, αποδεικνύοντας, έτσι, την αποσπασματικότητα των κυβερνητικών χειρισμών στο σοβαρό θέμα της δασοπροστασίας.

* * *

Ωστόσο, οι χειρισμοί αυτοί είναι αποσπασματικοί γιατί, ακριβώς, είναι ενταγμένοι στα πλαίσια της αντιδασικής κυβερνητικής πολιτικής, στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης τομέων της δασοπονίας και την προσαρμογή της στη λειτουργία της αγοράς. Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επικαλείται, ως άλλοθι, την αλλαγή της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας, για να αναθεωρηθεί το πόρισμα της διακομματικής. Η ουσία του πορίσματος, όμως, δεν αλλάζει, αφού η ύπαρξη του ενιαίου φορέα δασοπροστασίας είναι αναγκαία για τη συνολική διαχείριση της προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας απ' όλους τους κινδύνους.

Η Πυροσβεστική, ως υπηρεσία, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα των δασικών πυρκαγιών διότι είναι ξένη με την επιστημονική γνώση προστασίας των δασών, δεν μπορεί να διαχειριστεί συνολικά το πρόβλημα και δεν εργάζεται μέσα στα δάση. Επίσης, ο φορέας δασοπροστασίας δεν μπορεί να υπάγεται σε ένα στρατιωτικοποιημένο υπουργείο, όπως το Δημόσιας Τάξης, όπου υπάρχει ιεραρχία, που δεν έχει σχέση με τη γνώση του αντικειμένου της δασοπροστασίας, αλλά με τις ιεραρχικές βαθμίδες.

* * *

Οι αρμόδιοι προειδοποιούν για άλλη μια φορά την κυβέρνηση. Και εκείνη διά στόματος Δ. Ευσταθιάδη επαναλαμβάνει: "Καταβάλλονται προσπάθειες...". Δηλαδή, αυτή είναι η πολιτική μας. Μια πολιτική, όμως, που προκαλεί ανθρώπινες απώλειες, καίει σπίτια, καταστρέφει αγροτικές καλλιέργειες και διαταράσσει την οικολογική ισορροπία της χώρας. Και οι προσπάθειες αυτές θα "καταβάλλονται" όταν και την επόμενη χρονιά οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται στα - λιγότερα βέβαια - δάση της χώρας...

Γ. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ