Τρίτη 5 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέα αναστάτωση με πρόσθετα προβλήματα

Νέα αναστάτωση στη λειτουργία των Νοσοκομείων και πρόσθετα μισθολογικά προβλήματα δημιουργεί η κυβέρνηση με την εμμονή της στην άγρια πολιτική των περικοπών.

Το "αλαλούμ" που προκλήθηκε το 1998 με τις εφημερίες των γιατρών συνεχίζεται το 1999 και επεκτείνεται σε όλους τους κλάδους εργαζομένων των Νοσοκομείων. Η κυβέρνηση δεν πληρώνει τις εφημερίες των γιατρών του τελευταίου τριμήνου του 1998 και για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τις υπερωρίες, τις αργίες και τα νυχτερινά του υπόλοιπου προσωπικού και ιδιαίτερα του νοσηλευτικού. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε μπαλάκι τους εργαζόμενους και έχει βάλει το μαχαίρι στο λαιμό σε ορισμένες διοικήσεις των Νοσοκομείων για την πληρωμή των εφημεριών των γιατρών και των υπερωριών των εργαζομένων.

Ο νέος χρόνος μπήκε χωρίς προγράμματα εφημεριών που ήταν υποχρεωμένη η κυβέρνηση να εκδώσει για όλο το 1999 μέχρι τις 31.12.1998 - βάσει του νόμου για το νέο ιατρικό μισθολόγιο. Είχε δε συμφωνηθεί ότι κορμός των προγραμμάτων εφημεριών θα είναι το πόρισμα της ειδικής επιτροπής, που όρισε τα πρότυπα αυτών των προγραμμάτων, και θα άφηνε την ευχέρεια σε κάθε Νοσοκομείο να τα καθορίζει με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας Λ. Παπαδήμας στις 28 Δεκέμβρη απέστειλε εγκύκλιο στις διοικήσεις των Νοσοκομείων που λέει ότι το 1999 θα ισχύσει ό,τι ίσχυσε το περασμένο έτος. Η εγκύκλιος αυτή είναι και αποτέλεσμα του γεγονότος ότι στον προϋπολογισμό του 1999 έχουν γραφτεί τα ίδια κονδύλια με αυτά του περασμένου έτους για τις εφημερίες.

Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες για την καταβολή των αναδρομικών των εφημεριών, την ακύρωση παράνομων αποφάσεων και τον καταλογισμό των ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ως απαράδεκτο το γεγονός ότι στα περισσότερα Νοσοκομεία της χώρας δεν είχε γίνει μέχρι το τέλος του έτους η εκκαθάριση των αναδρομικών των μισθών και των εφημεριών των γιατρών. "Επίσης - υπογραμμίζει ο ΠΙΣ - παραμένει αμφίβολο αν το νέο έτος θα γίνονται εφημερίες, καθώς μέχρι δυο μόλις μέρες πριν την εκπνοή του έτους, δεν είχε εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας - Πρόνοιας και Οικονομικών για τις εφημερίες του 1999".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ