Τρίτη 5 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδρούν στους περιορισμούς οι ψαράδες

Σε κινητοποιήσεις διαρκείας έχουν προχωρήσει εδώ και πέντε μέρες οι αλιείς της Βόρειας Ελλάδας, ζητώντας την τροποποίηση και την αναστολή της εφαρμογής του κανονισμού της ΕΕ (1626/94) που θέτει περιορισμούς στην αλιεία και όπως καταγγέλλουν θα οδηγήσει σταδιακά στον αφανισμό τους.

Οι ψαράδες, μέλη της Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας Μηχανιώνας,χτες από νωρίς το πρωί, έριξαν άγκυρα στην παραλία της Θεσσαλονίκης, ενώ εδώ και πέντε μέρες σταμάτησαν να τροφοδοτούν την αγορά με ψάρια.

Οι ιδιοκτήτες τους προειδοποιούν, πως δεν θα αποχωρήσουν αν προηγουμένως δε δοθεί λύση στο αίτημά τους. Σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία που ισχύει από 1η Γενάρη 1999, απαγορεύεται το ψάρεμα σε απόσταση μικρότερη των 3 μιλίων από την ακτή και σε βάθος μικρότερο των 50 μέτρων. Επίσης το "άνοιγμα" στα δίχτυα πρέπει να ανέβει από 14 σε 20 χιλιοστά.

Οι ψαράδες καταγγέλλουν πως η εφαρμογή αυτής της οδηγίας θα προκαλέσει μείωση των αλιευμάτων μέχρι και 50% και θα στείλει στην ανεργία εκατοντάδες απασχολούμενους. Γεγονός που θα έχει άμεσες και οδυνηρές επιπτώσεις στο εισόδημά τους, αλλά και στους καταναλωτές. Οπως επισήμαναν, εξαιτίας της αποχής τους από το ψάρεμα τις τελευταίες τέσσερις μέρες, σήμερα ό,τι ψάρι κυκλοφορεί στην αγορά, είναι εισαγόμενο ή ιχθυοτροφείου. Αν εφαρμοστεί η οδηγία, οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να τρώνε πλέον μόνο εισαγόμενα ή "πλαστικά" ψάρια, όπως χαρακτηρίζουν αυτά που καλλιεργούνται.

Οι αλιείς ζητούν να τους επιτραπεί να ψαρεύουν σε βάθος 50 μέτρων, χωρίς τον περιορισμό των 3 μιλίων από την ακτή, ενώ για το άνοιγμα στα δίχτυα, ζητούν να μην υπερβαίνει τα 16 χιλιοστά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ