Τρίτη 5 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ολοι παρόντες στον αγώνα

Ανακοίνωση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα

Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε αμέσως μετά τη χτεσινή σύσκεψη, η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα αναφέρει τα εξής:

"Ο καινούριος χρόνος βρήκε την αγροτιά ξανά αντιμέτωπη με τα μεγάλα και οξυμένα προβλήματά της. Μας βρίσκει όλους και πιο αποφασισμένους να διεκδικήσουμε τη λύση τους μέσα από τη συνέχιση του αγώνα, που χρόνια τώρα κάνουμε, αφού οι πολιτικές που εφαρμόζονται μας οδηγούν από το κακό στο χειρότερο.

Μπροστά στο φάσμα των δυσκολιών επιβίωσης βρίσκεται σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, που μέσα στο 1998 σταμάτησαν την παραγωγική τους δραστηριότητα. Η προοπτική για το μέλλον είναι πιο άσχημη.

Η αιτία που γεννά και θεριεύει αυτή την προοπτική είναι γνωστή. Είναι ο συνολικός προσανατολισμός της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιδιώκει και σκοπεύει στη συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, στη συγκέντρωση της γης σε μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις ή εταιρίες, στη μείωση των ενισχύσεων στην αγροτική παραγωγή.

Μέσα από κανονισμούς, νόμους, ντιρεκτίβες, προωθούνται πολιτικές σε παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα (βαμβάκι, καπνό, κλπ.), που οδηγούν στη μείωση των τιμών, στον περιορισμό της παραγωγής, με αποτέλεσμα τις μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης των μικρομεσαίων της χώρας μας.

Η εφαρμογή της "Ατζέντας 2000" και η αναθεώρηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θα δημιουργήσουν εκρηκτικές καταστάσεις στο χώρο της αγροτιάς. Οι συνθήκες θα είναι οδυνηρές για τους χιλιάδες αγρότες της χώρας μας, που είναι η καρδιά της αγροτικής οικονομίας. Η κυβέρνηση δεν αγωνιά για την κατάστασή μας. Εντείνει τα αντιαγροτικά της μέτρα σε όλα τα επίπεδα, προτάσσοντας την επιδίωξή της για την εκπλήρωση των όρων ένταξης στην ΟΝΕ. Δουλεύει για τα συμφέροντα των λίγων, εξολοθρεύοντας τους πολλούς. Γι' αυτό συμφωνεί με όλες τις αποφάσεις της ΕΕ, γι' αυτό αρνείται με επιμονή να λύσει τα προβλήματά μας.

Οι κατασχέσεις της ΑΤΕ παίρνουν τραγικές διαστάσεις. Τα αγροτικά προϊόντα βρίσκονται εντελώς "απροστάτευτα", έρμαια στα χέρια των εμπόρων (σιτηρά, καπνά κλπ.), η υποδομή σε έργα καταστρέφεται, η κατάργηση οργανισμών (ΟΒ, Καπνού, κλπ.) αφαιρεί και την τελευταία ελάχιστη προστασία που υπήρχε, η ακρίβεια στα μέσα και εφόδια γιγαντώνεται.

Εμείς, ως αγροτικό κίνημα, με τους μαζικούς και ηρωικούς μας αγώνες, αποκρούσαμε πιο οδυνηρά μέτρα σε βάρος μας, αλλά και κατακτήσαμε αιτήματα που διεκδικούσαμε. Παλέψαμε και παλεύουμε για μια άλλη πολιτική, που θα κινείται σε εντελώς διαφορετικούς άξονες:

  • Που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της χώρας μας να παράγει πληθώρα αγροτικών προϊόντων άριστης ποιότητας και που δε θα εφαρμόζονται πρόστιμα και απαγορεύσεις.
  • Που θα αξιοποιούνται τα αγροτικά μας προϊόντα με στόχο την εσωτερική και διεθνή αγορά.
  • Που θα στηρίζει με συγκεκριμένη βοήθεια την οικογενειακή αγροτική εκμετάλλευση, η οποία μέσα από παραγωγικό συνεταιρισμό μπορεί να αποκτήσει βιωσιμότητα ή ανταγωνιστικότητα, που θα στηρίζεται σ' ένα ρωμαλέο συνεταιριστικό κίνημα και που θα οδηγεί στην αναθεώρηση της αγροτικής πολιτικής.

Εμείς πολλές φορές θέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα προς την κυβέρνηση, αλλά δε βρήκαμε ποτέ ανταπόκριση. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την ανάκαμψη της αγροτικής οικονομίας, για την ανάπτυξη των αγροτικών νοικοκυριών, αλλά για την ικανοποίηση των συμφερόντων των πολυεθνικών. Δεν ενδιαφέρεται για τον καταναλωτή.

Εμείς προειδοποιούμε την κυβέρνηση πως με τους αγρότες δεν "ξεμπέρδεψε". Αντίθετα είμαστε παρόντες στον αγώνα που χρόνια τώρα κάνουμε. Δυναμώσαμε πιο πολύ. Νέοι αγρότες μπήκαν στον αγώνα. Σφυρηλατήσαμε την ενότητα με άλλα κοινωνικά στρώματα. Θα αναπτύξουμε τους αγωνιστικούς μας δεσμούς με όλους εκείνους που εναντιώνονται στις πολιτικές του μονόδρομου της καταστροφής. Και είναι πολλοί αυτοί σήμερα. Γι' αυτό σήμερα (σ.σ. χτες) αποφασίζουμε την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα. Συγκεκριμένα στις 15 Γενάρη και στους τέσσερις νομούς θα γίνουν κινητοποιήσεις με όποια μορφή επιλέξουν οι Νομαρχιακές Συντονιστικές Επιτροπές. Από την 1η Φλεβάρη θα αρχίσουν πολύμορφες κινητοποιήσεις σ' όλη τη Θεσσαλία, που ανάλογα με τη στάση της κυβέρνησης στη λύση των αιτημάτων θα κλιμακώνονται".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ