Τρίτη 5 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Μαθήματα αγώνα από την Παρασκευή
  • Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων
  • Στις 15 του Γενάρη η επόμενη πανελλαδική πανεκπαιδευτική κινητοποίηση
  • Θορυβημένη η κυβέρνηση, καλλιεργεί κλίμα ποινικοποίησης των αγώνων. Με επιστολή του προς τους γονείς ο Γερ. Αρσένης τους ζητά να στραφούν κατά των παιδιών τους

Με μεγαλύτερη ένταση αναμένεται να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις των μαθητών από την Παρασκευή που τελειώνουν οι διακοπές, με αίτημα την κατάργηση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και την ουσιαστική μόρφωση για όλους, μέσα από ένα ενιαίο 12χρονο υποχρεωτικό σχολείο. Από την Παρασκευή 8 Γενάρη κιόλας, οι μαθητές προσανατολίζονται σε γενικές συνελεύσεις, όπου θα αποφασίσουν τον τρόπο και τις μορφές κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, ενώ το επόμενο πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό αγωνιστικό ραντεβού έχει κλειστεί - με απόφαση των εκπροσώπων των Συντονιστικών Αγώνα - για τις 15 του Γενάρη. Στην κινητοποίηση αυτή συμμετέχουν δάσκαλοι και καθηγητές, με αποφάσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, εμμένοντας στην αντιεκπαιδευτική της πολιτική και θορυβημένη από την αποφασιστικότητα των μαθητών, επιχειρεί να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας και να επιστρατεύσει τους γονείς ενάντια στα παιδιά τους, ενώ συνεχίζει και τις κινήσεις αντιπερισπασμού, όπως τη χτεσινή παρουσίαση των παραδειγμάτων της τρίωρης προαγωγικής εξέτασης των μαθητών της Β τάξης του "ενιαίου λυκείου" στην Ιστορία.

Πορευόμενος στις κατευθύνσεις που χαράχτηκαν στην πρόσφατη Κυβερνητική Επιτροπή ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις, με "αξιοποίηση" των γονιών αλλά και της προβοκατόρικης προπαγάνδας περί "καταστροφών" στα υπό κατάληψη σχολεία και την καλλιέργεια κλίματος ποινικοποίησης, ο υπουργός Παιδείας επιδόθηκε και χτες σε μία προσπάθεια συκοφάντησης των μαθητικών αγώνων κάνοντας λόγο για "άφθονο υλικό ναρκωτικών στα υπό κατάληψη σχολεία" και για καταστροφές, χωρίς ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, να έχει στοιχεία για τον αριθμό των σχολείων τα οποία υπέστησαν φθορές κατά τις καταλήψεις, ενώ όπως τόνισε "θα αναζητηθούν και θα καταλογιστούν ευθύνες". Ο υπουργός έκανε λόγο για πιο "εκτεταμένες" ζημιές σε σχολεία του Λεκανοπεδίου, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, σε μία προσπάθεια να διασπάσει το μέτωπο μαθητών - καθηγητών, ο Γερ. Αρσένης ανακοίνωσε χτες ότι έχει καλέσει την ΟΛΜΕ σε διάλογο στις 7 του Γενάρη για τα ζητήματα της επιμόρφωσης, του "Πιστοποιητικού Διδακτικής Επάρκειας" και της ίδρυσης "Σχολής Διαρκούς Επιμόρφωσης". Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Επιστολή στους γονείς

Με προτάσεις του τύπου "πρέπει να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση για να ανταποκριθούν τα παιδιά στη νέα εποχή" απευθύνεται ο υπουργός Παιδείας στους γονείς με ανοιχτή επιστολή του, για να τους "ενημερώσει" και στην ουσία να τους ζητήσει να στραφούν ενάντια στις μαθητικές κινητοποιήσεις. Υπόσχεται μάλιστα και "διορθωτικές παρεμβάσεις, όπου και όταν κριθούν αναγκαίες". Εκτενή αναφορά κάνει στις καταλήψεις αναφέροντας: "Ενα κλειστό σχολείο, το οποίο έχει καταλάβει μία μειοψηφία μαθητών, καταργώντας κάθε έννοια νομιμότητας και δημοκρατίας, δεν μπορεί να προσφέρει αυτό που οφείλει να προσφέρει. Οι κατεστραμμένες αίθουσες, οι σπασμένοι υπολογιστές, τα λεηλατημένα εργαστήρια, τα καμένα γραφεία και η παρέλαση εξωσχολικών στοιχείων από τα σχολικά κτίρια δεν αφήνουν να καρποφορήσει η προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, που δε θα χρειάζεται τα δεκανίκια των φροντιστηρίων και των ιδιαίτερων μαθημάτων. Γιατί ο Ελληνας γονέας να υποχρεώνεται να πληρώνει για να μορφώσει το παιδί του, τη στιγμή που ο Γερμανός, ο Γάλλος, ο Αγγλος, ο Ευρωπαίος γονέας αρκείται στην εκπαίδευση που προσφέρει στα παιδιά του το επίσημο σχολείο; Αναρωτήθηκες ποτέ μήπως κάποιους βολεύει η συνέχιση αυτής της κατάστασης; Τώρα η πολιτεία έχει τη θέληση να βάλει τέρμα στο απαράδεκτο αυτό καθεστώς. Χρειάζεται όμως και τη δική σου βοήθεια, τη δική σου συμπαράσταση, τη δική σου ενεργητική συμμετοχή"!

Στο παραπάνω "κάλεσμα" προς τους γονείς να γίνουν συνένοχοι στο έργο της ποινικοποίησης, οι γονείς έχουν ήδη απαντήσει με τη συμπαράστασή τους στους αγώνες των μαθητών, ενώ επανειλημμένα η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας έχει δηλώσει ότι δε θα αποτελέσει μηχανισμό "κοινωνικού αυτοματισμού". Οι γονείς έχουν τονίσει ότι είναι με το μέρος των μαθητών διεκδικώντας μαζί τους ένα καλύτερο σχολείο - ένα καλύτερο μέλλον και δε συμμερίζονται τα "οράματα" του υπουργού Παιδείας για το σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον που τους υπόσχεται.

Αμετακίνητοι οι μαθητές

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους παραμένουν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, ενώ σήμερα, στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, το Συντονιστικό τους θα συνεδριάσει με στόχο την καλύτερη οργάνωση του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στις 15 του Γενάρη. Οι μαθητές που συνέχισαν τη δράση τους ακόμα και εν μέσω των γιορτών, τραγουδώντας τα μαθητικά κάλαντα στους εκπροσώπους της εξουσίας, μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό και καλώντας τους τοπικούς φορείς της πόλης να πάρουν ενεργά μέρος στους αγώνες τους, διέψευσαν τους διάφορους καλοθελητές, που ήθελαν το μαθητικό κίνημα να "ξεφουσκώνει".

Στο μεταξύ, οι διευθυντές των Σχολικών Μονάδων του "Ευκλείδη" μαζί με τον προϊστάμενο της Α Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Θεσσαλονίκης, Χρήστο Στεργίου, ενημέρωσαν την εισαγγελία Θεσσαλονίκης για τις ζημιές που προκλήθηκαν κυρίως από εξωσχολικούς στο σχολικό συγκρότημα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από τις αίθουσες λείπουν μικροσκόπια, κομπιούτερ και τηλεοράσεις, ενώ έχουν προκληθεί και ζημιές από φωτιά.

Στη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, διευθυντές του "Ευκλείδη" και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων, παρουσία του Χ. Στεργίου, οι γονείς τάχθηκαν υπέρ των μαθητών και των δίκαιων αιτημάτων τους. Εκπρόσωπος των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων δήλωσε χαρακτηριστικά: "Εισαγγελική παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει. Είμαστε υπέρ του αγώνα των παιδιών μας. Είμαστε μαζί τους. Καταγγέλλουμε τους βανδαλισμούς, τις κλεψιές και φυσικά τους εξωσχολικούς που έρχονται μέσα στον "Ευκλείδη" και δεν αφήνουν τα παιδιά να μπούνε μέσα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την κατάληψη και με αυτά που τα παιδιά διεκδικούν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ