Τρίτη 5 Γενάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τρία απανωτά ναυτικά δυστυχήματα

Τρεις νεκροί και 7 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός του τραγικού ναυαγίου του δουλεμπορικού ιστιοφόρου "ΜΑΣΤΑΝΓΚ" που σημάδεψε την είσοδο του κανούριου χρόνου. Η θαλαμηγός βούλιαξε την περασμένη Πέμπτη τα ξημερώματα ανοιχτά της Νυσίρου μαζί με το ανθρώπινο φορτίο του που ήταν 31 "λαθραίοι" μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Ρουάντα. Στο μεταξύ από το περασμένο Σάββατο μέχρι και χτες άλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δύο ναυτικά ατυχήματα.

Ειδικότερα, τους 31 ανθρώπους είχαν αναλάβει να μεταφέρουν δύο Ελληνες οΙ. Τσαγκαράκης και ο Κ. Λογοθέτης και ένας Γιουγκοσλάβος, οι οποίοι και διασώθηκαν. Οπως ομολόγησαν οι ίδιοι στη διάρκεια της προανάκρισης στο λιμεναρχείο της Κω, παρέλαβαν το "φορτίο" τους από τα τουρκικά παράλια, παίρνοντας 1000 δολάρια το κεφάλι. Βέβαια, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τρεις δουλέμποροι αποτελούν ένα μικρό πλοκάμι του δουλεμπορικού κυκλώματος, του οποίου τα "μεγάλα κεφάλια" δεν έχει αγγίξει το "χέρι του νόμου".

Το χρονικό της τραγωδίας έχει ως εξής: Στις 5.20 τα ξημερώματα το ιστιοφόρο που είχε αρχίσει να βουλιάζει λόγω εισροής υδάτων εκπέμπει σήμα κινδύνου. Το σήμα φτάνει στο Θάλαμο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, μέσω του "Ράδιο Ελλάς". Ο Θάλαμος Επιχειρήσεων ειδοποιεί τα παραπλέοντα πλοία, ενώ στέλνει στη θαλάσσια περιοχή σκάφη του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού και ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Μετά από μία ώρα οι πρώτοι τρεις ναυαγοί περισυλλέγονται από παραπλέον πλοίο. Κατόπιν εντοπίζονται άλλοι 15 τους οποίους περισυνέλεξε τουριστικό σκάφος. Συνολικά διασώθηκαν 24 ναυαγοί ανάμεσά τους και οι τρεις δουλέμποροι, οπότε όλοι μεταφέρθηκαν στο λιμεναρχείο της Κω.

  • Το περασμένο Σάββατο το βράδυ, στο λιμάνι της Μεγίστης,βρήκε τραγικό θάνατο ο 54χρονος Λευτέρης Παπουτσής πατέρας τριών παιδιών, στην προσπάθειά του να λύσει τους κάβους του επιβατηγού πλοίου "ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ", το οποίο έκανε χειρισμούς για να αποπλεύσει. Ο Λ. Παπουτσής, ναυτικός πράκτορας, προσπαθώντας να λύσει το βοηθητικό σκοινί του πρυμναίου κάβου του πλοίου, το σκοινί τυλίχτηκε γύρω στο πόδι του και τον παρέσυρε στη θάλασσα. Αυτόπτες μάρτυρες και άνδρες του Λιμενικού έπεσα στη θάλασσα για να τον σώσουν, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Λ. Παπουτσής βρέθηκε νεκρός μετά από μισή περίπου ώρα και οδηγήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Οταν το "ΝΗΣΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ", το οποίο συνέχισε το ταξίδι του, έφτασε στο λιμάνι της Ρόδου, συνελήφθη ο πλοίαρχός του Ι. Καλαβρός.Ο πλοίαρχος οδηγήθηκε την Κυριακή στον εισαγγελέα με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Αφέθηκε ελεύθερος μέχρι την ολοκλήρωση της προανάκρισης.
  • Χτες ο 66χρονος Νίκος Λαζαρέτος πλοίαρχος του 26χρονου επιβατηγού τουριστικού πλοίου ΔΗΛΟΣ με σημαία Μάλτας βρήκε το θάνατο πέφτοντας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,από εσωτερική σκάλα του πλοίου. Το "ΔΗΛΟΣ" είχε ξεκινήσει από Γαλλία με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Το πτώμα του Ν. Λαζαρέτου αποβιβάστηκε στο Κατάκωλο και οδηγήθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ