Κυριακή 16 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πρόβλημα στη μισθοδοσία

Το υπουργείο Υγείας ελπίζει στην καλή θέληση των οικονομικών υπουργών

Το ερώτημα, αν υπάρχει πρόβλημα με τη μισθοδοσία στα νοσοκομεία, έθεσε προχτές στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας,κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής επερώτησης του Κόμματος, και ο Μ. Σκουλάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα.

"Για τους μισθούς, είπε ο Μ. Σκουλάκης, υπήρχε πρόβλημα και κάναμε πολλή κουβέντα με τα αντίστοιχα υπουργεία. Καταλήξαμε, και ελπίζω να ανταποκριθεί το υπουργείο Οικονομικών, στο ότι η μισθοδοσία εξ ολοκλήρου θα διοχετεύεται - ας χρησιμοποιήσω αυτή τη φράση - από το υπουργείο Οικονομικών απευθείας στα νοσοκομεία, μέσω των νομαρχιών, για να εξασφαλιστεί το 100% της μισθοδοσίας".

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του "Ρ", η μισθοδοσία του Γενάρη ήταν μειωμένη και του Φλεβάρη ακόμα περισσότερο. Εκείνο που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα είναι αν σ' αυτή την κάλυψη της μισθοδοσίας κατά 100%, που υποστηρίζει η κυβέρνηση, περιλαμβάνονται έστω και αυτές οι αυξήσεις που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο, καθώς και το κόστος των προσλήψεων, με τις οποίες γέμισε "στα λόγια" τα νοσοκομεία.

Πάντως, εκεί που είναι εκρηκτική η κατάσταση με τους μισθούς είναι στα ψυχιατρικά προγράμματα και εκείνα που αφορούν το ΕΪΤΖ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του "Ρ", τα εγκεκριμένα κονδύλια φτάνουν μόλις για τους μισθούς των εργαζομένων και μάλιστα χωρίς τις αυξήσεις της κυβέρνησης και χωρίς το επίδομα των 35.000 δραχμών. Από κει και πέρα δεν καλύπτεται καμιά άλλη δραστηριότητα.

Το υποκριτικό στοιχείο της κυβέρνησης είναι τούτο: Για όλες τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών επικαλείται τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εναντι όμως της Κοινότητας, όσον αφορά τα ψυχιατρικά προγράμματα, είχε αναλάβει και την υποχρέωση να καλύψει με εθνικούς πόρους τις δομές εκείνες που αναπτύχθηκαν με τη χρηματοδότηση κοινοτικών κονδυλίων, μετά τη λήξη του Κανονισμού 815.

Δηλαδή η κυβέρνηση αποδεικνύει τη διπλή της υποκρισία.

Πέραν τούτης της υποκρισίας υπάρχει και μια άλλη διάσταση: Οτι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα υγείας αμείβονται με εξευτελιστικές αμοιβές παρά τα εξαντλητικά ωράρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ