Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Τώρα που οι αντιιμπεριαλιστικές διαθέσεις του ελληνικού λαού δυναμώνουν. Τώρα που πλατιές λαϊκές μάζες ξαναρχίζουν να σκέφτονται και να βλέπουν ότι "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πράγματι είναι το ίδιο συνδικάτο". Τώρα που αυτό το σύνθημα ακούγεται ακόμη και από οργανωμένα μέλη των άλλων κομμάτων, τώρα ακριβώς ο ΣΥΝ, σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνει "πρωτοβουλίες", με στόχο να συμβάλει στην εκτροπή των αντιιμπεριαλιστικών αγωνιστικών διαθέσεων και στην αφομοίωσή τους σε ένα πλαίσιο στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής και της ΕΕ.

Πρόκειται για σχέδιο καθοδηγούμενο από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτές οι πρωτοβουλίες εκδηλώνονται ταυτόχρονα με τις παρεμβάσεις του Μπερνς,στις οποίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να ανταποκριθεί, όπως σαφέστατα προκύπτει από τις προχτεσινές δηλώσεις του Κ. Σημίτη...

****

Ετσι, στα παραπάνω πλαίσια, διοργανώνονται συγκεντρώσεις (!), αντιπολεμικού (;) όπως λένε χαρακτήρα, με τη συνδρομή της ΝΔ, αλλά και του ΔΗΚΚΙ... Το παράδειγμα της Ελευσίνας, όπου ο παραπάνω συναγελασμός πραγματοποιεί ανάλογη εκδήλωση, δε φαίνεται να είναι - και δεν είναι - το μοναδικό.

Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της εκδήλωσης, καθώς και των άλλων παρόμοιων, που προετοιμάζονται υπό την αιγίδα νομαρχών (π.χ., Πάτρα);

Πρώτο: Να βγάλουν λάδι την ΕΕ. Να την εμφανίζουν ως άφωνη (!), συρόμενη(!) από τις ΗΠΑ, δίχως ευθύνη για τη σφαγή στη Νέα Γιουγκοσλαβία. Λες και στη Γιουγκοσλαβία δε βομβαρδίζουν τα γερμανικά και τα εγγλέζικα αεροπλάνα, μαζί με των ΗΠΑ. Λες και δεν παραχωρεί ο Ντ' Αλέμα τη βάση του Αβιάνο! Απούσα η ΕΕ!!!

Δεύτερο: Να βγάλουν λάδι την κυβέρνηση και να της δώσουν εύσημα για τη μέχρι τώρα στάση της, που την ονοματίζουν στάση μη ανάμειξης, μη εμπλοκής!! Γι' αυτά τα κόμματα δεν αποτελεί εμπλοκή της Ελλάδας η υπογραφή της κυβέρνησης να βομβαρδίσει το ΝΑΤΟ τη Γιουγκοσλαβία! Ούτε η παραχώρηση αεροδρομίων, αεροδιαδρόμων και βάσεων για τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων. Ούτε η παρουσία του πολεμικού "Κίμων" στην Αδριατική!

Τρίτο: Να συγκαλύψουν τις προετοιμαζόμενες αποφάσεις του ΝΑΤΟ να επισημοποιήσει και τυπικά τη "νέα δομή του", δηλαδή την απόφασή του να επεμβαίνει παντού, γεγονός που υλοποιείται ήδη στη Ν. Γιουγκοσλαβία.

Τέταρτο: Να ρίξουν στον Μιλόσεβιτς τις ευθύνες για την γκανγκστερική επιδρομή και για τη σφαγή αμάχων, επειδή τάχα καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα των αλβανόφωνων... Με αυτό τον τρόπο, τα παραπάνω κόμματα δικαιολογούν έμμεσα και τις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, που, ωστόσο, φραστικά καταγγέλλουν... Βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τα θύματα με τους θύτες...

Και είναι χαρακτηριστικό ότι στις ανακοινώσεις τους, με τις οποίες καλούν σε συγκεντρώσεις, κάνουν λόγο για αντιπολεμικές εκδηλώσεις, κρύβοντας, ταυτόχρονα, τις αιτίες του πολέμου!

Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ! Αυτός είναι ο ΣΥΝ! Αυτά είναι τα άλλα κόμματα...

***

Το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει από το 1991 για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και αντιμετωπίστηκε από τα άλλα κόμματα με ειρωνεία! Σ' αυτό πρωτοστάτησε ο ΣΥΝ...

Το ΚΚΕ μίλησε από τα μέσα του 1996 για το σχέδιο - απόφαση διχοτόμησης του Αιγαίου και επισημοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου. Ο ΣΥΝ, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, έκαναν και κάνουν πως δεν ακούνε, παρότι αυτό καταγγέλθηκε επίσημα - και στη Βουλή.

Το ΚΚΕ από το 1991 καλεί το λαό σε κινητοποίηση, σε πύκνωση των γραμμών του αντιπολεμικού κινήματος κατά της "νέας τάξης πραγμάτων". Οι κομμουνιστές σταμάτησαν το τρένο στη Θεσσαλονίκη. Αλλά οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων, είτε απείχαν, είτε έκαναν πως δεν άκουγαν, είτε - άλλες - αποκαλούσαν και αποκαλούν το κόμμα μας τυφλό, αφού δε βλέπει την παγκοσμιοποίηση, τις ...νέες προκλήσεις, το "ευρωπαϊκό γίγνεσθαι"!. Δογματικό, γιατί είναι προσκολλημένο στο παρελθόν! Ενώ οι ίδιοι...

****

Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς;

Κόμματα που ανάγουν την ΟΝΕ σε εθνικό στόχο, αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για στόχο της πλουτοκρατίας!

Κόμματα που κοροϊδεύουν το λαό, μιλώντας για τη δυνατότητα να υπάρχει φιλολαϊκή πολιτική στα πλαίσια της ΟΝΕ!

Κόμματα, όπως ο ΣΥΝ, που εκστασιάζεται μπροστά στην εικόνα της ..."δημοκρατικής" Ευρώπης, ενώ ανατριχιάζει και μόνο στην ιδέα να οξυνθεί η ταξική πάλη.

Κόμματα, όπως ο ΣΥΝ, που θέλουν το λαό υποταγμένο, που είναι μέχρι τα μπούνια χωμένα στα αντιλαϊκά σενάρια εγκλωβισμού των εργαζομένων.

Ε, λοιπόν, αυτά τα κόμματα δεν μπορούν παρά να επιδιώκουν μαγειρέματα σε βάρος του λαού. Δεν μπορούν παρά να υπηρετούν τη "νέα τάξη".

***

Τώρα πρέπει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, η νεολαία, να χαλάσουν αυτά τα σχέδια. Να γυρίσουν την πλάτη τους στους εμπνευστές της λαϊκής παγίδευσης, στους σαλονάτους κυνηγούς της κυβερνητικής καρέκλας και κάθε καρέκλας, που έχει το μέλι της εξουσίας των μονοπωλίων.

Τώρα πρέπει να συμπαραταχτεί με το ΚΚΕ η λαϊκή βάση αυτών των κομμάτων. Ο πόλεμος στα Βαλκάνια έχει χρώμα. Το μαύρο χρώμα του ιμπεριαλισμού (αμερικανικού και ευρωπαϊκού) και των κυβερνήσεων της κεντροαριστεράς, της δεξιάς. Ιδίως της πρώτης, που κυβερνάει σε όλη την Ευρώπη.

Ο αγώνας πρέπει να έχει μέτωπο καθαρό, για να μπορεί να γείρει αποτελεσματικά υπέρ των λαών.

Μάκης ΜΑΪΛΗΣ

Πρόκειται για σχέδιο καθοδηγούμενο από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτές οι πρωτοβουλίες εκδηλώνονται ταυτόχρονα με τις παρεμβάσεις του Μπερνς, στις οποίες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να ανταποκριθεί, όπως σαφέστατα προκύπτει από τις προχτεσινές δηλώσεις του Κ. Σημίτη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ