Εδραιώνει το δικομματισμό το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάδειξη των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) και της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ). Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά όσα προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Εσωτερικών
Τη διατήρηση του δικομματισμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ) κατοχυρώνει και το νέο Προεδρικό διάταγμα (ΠΔ) για την ανάδειξη των συλλογικών οργάνων του θεσμού, που δημοσιεύτηκε, στις 17 Μάρτη,στην "Εφημερίδα της Κυβέρνησης".
Οι εμπνευστές του σχετικού ΠΔ, υπουργείο Εσωτερικών και ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), συνέταξαν ένα θεσμικό πλαίσιο, "κομμένο και ραμμένο" στα μέτρα του ήδη ισχύοντος αντιδημοκρατικού τρόπου ανάδειξης των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων. Στα μέτρα της κυβερνητικής κατεύθυνσης για μείωση της αντιπροσωπευτικότητας, όπως σημειώνεται απροκάλυπτα στην εισηγητική έκθεση του "Καποδίστρια".
Οι αιρετοί δε ρωτήθηκαν καν. Η άποψη των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων, και κατά συνέπεια του λαού που εκπροσωπούν, προσπεράστηκε... Η ευκαιρία να ικανοποιηθεί το χρόνιο αίτημα της ΤΑ για καθιέρωση της απλής αναλογικής και κατοχύρωση της εκπροσώπησης όλων των διαφορετικών απόψεων, χάθηκε. Ετσι, η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου ανάδειξης των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) των νομών και της ΚΕΔΚΕ, αποδείχτηκε μια καθαρά κυβερνητική υπόθεση. Μια ακόμα μεθόδευση αλλοίωσης του χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει ο θεσμός.
Η εξήγηση προκύπτει εύκολα. Η κυβέρνηση δε θα ήθελε με τίποτα το αίτημα της ΤΑ για τη μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση όλων των απόψεων, στα συλλογικά της όργανα, να εκφραστεί, ή να απαιτηθεί. Ακόμα περισσότερο, δε θα ήθελε να ειπωθεί η αλήθεια, πως πραγματικά αναλογική εκπροσώπηση θα είχαμε με την εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής από τη βάση, δηλαδή στην ανάδειξη των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων. Κι αυτό γιατί το ισχύον εκλογικό σύστημα δίνει τα 3/5 των εδρών στον πρώτο σε εκλογική δύναμη συνδυασμό, άσχετα αν τις έλαβε ή όχι! Επιβάλλει τη μονοπαραταξιακή διαχείριση των δήμων και τη φίμωση των διαφορετικών απόψεων και της μερίδας εκείνης του ελληνικού λαού, που αυτές εκφράζουν.
* * *
Η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, που συνεργάστηκε στην επεξεργασία του νέου ΠΔ με το υπουργείο Εσωτερικών, φέρει τεράστια ευθύνη, όχι μόνο για την απαξίωση του αιτήματος για έκφραση όλων των τάσεων στην ΤΑ, αλλά και για τον τρόπο που επέλεξε να προωθήσει τα αλλότρια σχέδιά της.
Μια σύντομη αναδρομή στη διαδικασία σύνταξης και τελικής επικύρωσης του σχετικού ΠΔ, αρκεί να πείσει για την αντιδημοκρατικότητα και στον τρόπο προώθησης του νέου θεσμικού πλαισίου ανάδειξης των εκπροσώπων των δήμων και κοινοτήτων στις ΤΕΔΚ και την ΚΕΔΚΕ.
Στις 16 Μάη 1998, λοιπόν, συγκαλείται Γενική Συνέλευση (ΓΣ) της ΚΕΔΚΕ, με θέμα: "Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των συλλογικών οργάνων της ΤΑ".Η σχετική εισήγηση, που είχε επεξεργαστεί η Επιτροπή Θεσμών της Ενωσης, παρουσιάστηκε μόλις την ίδια μέρα της ΓΣ στα μέλη της. Δεν είχε γίνει καμία συζήτηση στα Δημοτικά Συμβούλια και τις ΤΕΔΚ των νομών. Στην ίδια ΓΣ της ΚΕΔΚΕ και μετά τις διαμαρτυρίες μελών της για την ανάγκη επανεξέτασης της εισήγησης που παρουσιάστηκε, αποφασίστηκε η συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής, που θα επεξεργαστεί εκ νέου το θεσμικό πλαίσιο. Το κείμενο, στο οποίο θα κατέληγε η επιτροπή θα παραδιδόταν προς έγκριση στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η επιτροπή αυτή δε λειτούργησε, όμως, ποτέ. Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ "έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια" την απόφαση της ΓΣ και επέλεξε τη συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών. Ηδη από το Νοέμβρη, οπότε και δόθηκε στη δημοσιότητα το "προϊόν" της παραπάνω συνεργασίας, οι αντιδράσεις από δημάρχους και ΤΕΔΚ νομών κατέφταναν στα γραφεία της ΚΕΔΚΕ. Η ηγεσία της, "πλασάροντας" το ΠΔ που επεξεργάστηκε με το υπουργείο Εσωτερικών, ως εγγύηση για την "αναλογική εκπροσώπηση", αγνόησε τις φωνές διαμαρτυρίας για την αντιδημοκρατικότητα τόσο του περιεχομένου του νέου θεσμικού πλαισίου όσο και του τρόπου προώθησής του. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που είχαν προκύψει τα νέα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια και έπρεπε να εκφραστούν. Μάλιστα, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, σε συνεδρίασή της, στις 9 Δεκέμβρη 1998, με ομόφωνη απόφασή της, θεωρεί πως το ΠΔ περιλαμβάνει τις προτάσεις της ΤΑ και πώς αυτές... εκφράστηκαν στη ΓΣ του Μάη.
* * *
Ιδιαίτερη σημασία έχει, κατά συνέπεια, η απάντηση που θα δώσουν τα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια σε τέτοιες συμβιβασμένες ηγεσίες. Η στάση που θα κρατήσουν τόσο στην τετράχρονη πορεία δράσης τους απέναντι στο λαό, αλλά και στις εκλογές των συλλογικών τους οργάνων, που πλησιάζουν...