Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Και μουσική απάντηση στον όλεθρο

Την ώρα που τα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα για ένα ακόμα βράδυ εκτελούσαν τη ματοβαμμένη αποστολή τους πάνω από τη Σερβία, σπάζοντας το φράγμα του ήχου, Ελληνες καλλιτέχνες ένωναν τη φωνή τους με τις χιλιάδες του λαού, που συμμετείχε στο χτεσινό συλλαλητήριο.

Αλλοι σιωπηλοί με άσπρα κεριά στα χέρια, καθισμένοι μπροστά από την "καλά" οχυρωμένη αμερικάνικη πρεσβεία, άλλοι μέσα στο πλήθος, άλλοι πάνω στην εξέδρα, που είχε στηθεί στην πλατεία Μαβίλη, έσπαζαν για μια ακόμα φορά το φράγμα της σιωπής και της απάθειας, που δεν κατάφεραν να επιβάλουν οι τρομοκράτες των λαών.

Οι πρώτοι καλλιτέχνες από την "Πρωτοβουλία Πολιτών 1η Μάρτη" ήταν στη "θέση" τους, στις 8.30 μμ μπροστά από την αμερικάνικη πρεσβεία, εκφράζοντας μέσα από τη σιωπή την αλληλεγγύη τους στο σερβικό λαό και τον αποτροπιασμό τους για τις φονικές ΝΑΤΟικές επιθέσεις. "Χάρτες που αλλάζουνε με τους βομβαρδισμούς, θα βρούνε αντιμέτωπους πολλούς πολιτισμούς" - το σύνθημα που υπήρχε σε πολλές πικέτες. Κάποιες στιγμές, τα συνθήματα που ακούγονταν από τον κόσμο ενώνονταν με τους ήχους των τυμπάνων. Οι σημαίες, γιουγκοσλαβικές, ελληνικές και κουρδικές, ανέμιζαν, οι φωνές ενώνονταν, γκρεμίζοντας το γλωσσικό φράγμα.

Στις 9 μμ, στην πλατεία Μαβίλη άρχισε η συναυλία συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και καταγγελίας στην ωμή ΝΑΤΟική επέμβαση. Μια επέμβαση, όπου, όπως καταγγέλθηκε, συμμετέχει ενεργά η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση με την υπογραφή όλων των συμφωνιών. Τη συναυλία διοργάνωσαν η ΕΕΔΥΕ και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με συναυλία της μουσικής ομάδας του προγράμματος απεξάρτησης "18 ΑΝΩ". Στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση, η ομάδα αφιέρωσε τα τραγούδια της σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς των Βαλκανίων, καταδικάζοντας τον ιμπεριαλισμό. "Δεν έχω δρόμο ούτε ξαστεριά να περπατήσω μια Πρωτομαγιά...", "τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα", "παραπονεμένα λόγια" κ. ά. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη" Αν. Φραγκέας διάβασε ψήφισμα - καταγγελία για τις ΝΑΤΟικές επιθέσεις, απευθύνοντας μήνυμα αντίστασης και αγώνα στις νεολαίες όλου του κόσμου.

"Πρώτη Μαϊου", "Το εμβατήριο", "Αυτά τα κόκκινα σημάδια" και στην εξέδρα οι Στ. Ψαραδάκος,Γ. Λάρδης,Λ. Ψαραδάκος,Γ. Φιλιπουπολίτης,Γ. Βασάλος,Δ. Κουτζανίδης.Ακολούθησε ομιλία του προέδρου της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρα και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα συνεχίστηκε έως αργά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ