- Ο κατήφορος της αύξησης των χρεών για το Δήμο της Νίκαιας φαίνεται δεν έχει σταματημό, αφού στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Β. Τράπαλης ζήτησε την έγκριση για δάνειο... - 1999-03-31 00:00:00.0"/> - Ο κατήφορος της αύξησης των χρεών για το Δήμο της Νίκαιας φαίνεται δεν έχει σταματημό, αφού στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Β. Τράπαλης ζήτησε την έγκριση για δάνειο... - 1999-03-31 00:00:00.0" /> Στον κατήφορο της χρεοκοπίας... | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Στον κατήφορο της χρεοκοπίας...
  • Νέο δάνειο ύψους δύο δισ. δρχ. θέλει να πάρει η δημοτική αρχή από ελληνική ή ξένη τράπεζα, για να ξοφλήσει χρέη προς το Δημόσιο
  • Κατηγορηματικά αντίθετη η "Δημοκρατική Ενότητα"

Ο κατήφορος της αύξησης των χρεών για το Δήμο της Νίκαιας φαίνεται δεν έχει σταματημό, αφού στην προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Β. Τράπαλης ζήτησε την έγκριση για δάνειο ύψους δύο δισεκατομμυρίων δραχμών!

Ηταν αναμενόμενο, η πρόταση αυτή να προκαλέσει την αντίδραση της "Δημοκρατικής Ενότητας", η επικεφαλής της οποίας Βέρα Νικολαϊδου σημείωσε, πως μαζί με αυτό το ποσό, το χρέος του Δήμου θα φτάσει τα έξι δισεκατομμύρια δραχμές!Ηδη το χρέος του Δήμου στο Δημόσιο φτάνει το 1,5 δισ. Χρωστάει επίσης 1,3 δισ. από κεκλεισμένες χρήσεις (πρόκειται για μη αποπληρωθέντα χρέη που προστίθενται την επόμενη χρονιά), ενώ έχει πάρει πέρυσι και άλλο δάνειο 1 δισ. χωρίς να είναι γνωστό πού πήγε, αν και πόσο ποσοστό ξοφλήθηκε.

Η επικεφαλής της "Δημοκρατικής Ενότητας" πρόσθεσε πως αν σκεφθεί κανείς πως τα μηνιαία έσοδα του Δήμου δεν ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια δραχμές, που με το ζόρι αρκούν μόνο για τη μισθοδοσία, τότε εύλογα θα αναρωτηθεί πώς θα εξοφληθούν αυτά τα χρέη, τα οποία θα μεγαλώνουν με τους τόκους. Σημείωσε επίσης πως αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος είναι χρεοκοπημένος και πως το νέο δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των προηγούμενων και για διάφορες άλλες "υποχρεώσεις" και όχι για την ανάπτυξη της πόλης. Τέλος, κάλεσε τη δημοτική αρχή να αφήσει τους δανεισμούς και να διεκδικήσει τα, παρανόμως, παρακρατηθέντα από την κεντρική διοίκηση χρήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μεγάλο μερίδιο από τα οποία ανήκει και στο Δήμο της Νίκαιας.

Στο δάνειο αντέδρασε και ο επικεφαλής της "Νέας Εποχής" (ΝΕ) σημειώνοντας ότι τέτοιου είδους δανεισμοί από τράπεζες υπογράφουν τη χρεοκοπία του Δήμου.

Η επιβεβαίωση όμως των λεγόμενων της Β. Νικολαϊδου ήρθε από σύμβουλο της πλειοψηφίας, ο οποίος όχι μόνο είπε ότι το δάνειο "πάει" για το χρέος στο δημόσιο ταμείο, αλλά πρότεινε να πάρει ο Δήμος τρία δισ! Ο δε δήμαρχος αρκέστηκε να πει πως είναι όλοι οι Δήμοι χρεωμένοι και πως δεν παραιτείται από τις διεκδικήσεις... αλλά χρειάζεται μια σοβαρότητα (!) για το πότε μπορούν να γίνονται!

Τελικά, υπέρ του δανείου ψήφισαν 19 σύμβουλοι, κατά 10 (μαζί και ο επικεφαλής της "ΝΕ") και δύο σύμβουλοι της "ΝΕ" ζήτησαν επανεξέταση του θέματος. Το δάνειο όμως δεν εγκρίθηκε γιατί για την έγκριση δανείου πάνω από 500 εκατομμύρια απαιτείται η συμφωνία των 2/3 του ΔΣ, δηλαδή 21 ψήφοι. Γι' αυτό το λόγο επιχειρήθηκε από το δήμαρχο να ξαναγίνει η ψηφοφορία (!), αλλά η σθεναρή στάση της "Δημοκρατικής Ενότητας" απέτρεψε μια τέτοια εξέλιξη.

Τα... αίματα όμως "άναψαν" σε δύο θέματα που αφορούσαν τη δημοτική επιχείρηση ΔΕΤΕΟΠΑΝ. Το πρώτο ήταν η ανάθεση έργων και το δεύτερο η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 100 εκατομμύρια, τα οποία θα δώσει ο δήμος. Και στα δύο θέματα δεν υπήρχαν εισηγήσεις. Στο πρώτο η "Δημοκρατικής Ενότητας" ζήτησε να αναγνωστεί η εισήγηση αλλά το προεδρείο αρνήθηκε... επειδή ήταν μεγάλη. Παρά τις διαμαρτυρίες της παράταξης το θέμα "πέρασε" από την πλειοψηφία. Στο δεύτερο θέμα η Β. Νικολαϊδου σημείωσε πως επίσης η "Δημοκρατικής Ενότητας" θα καταψηφίσει, αφού καμία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου δεν μπορεί να αναπτύξει τη ΔΕΤΕΟΠΑΝ, όσο κυριαρχούν οι πελατειακές σχέσεις και όσο γίνονται αναθέσεις έργων - "μαϊμούδων" ή έργων που τελικά αναλαμβάνουν οι εργολάβοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ