Σάββατο 24 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ
Φωλιά του λύκου η Κένυα

Συνεχίστηκαν χτες οι καταθέσεις μαρτύρων

Με την κατάθεση του πράκτορα της ΕΥΠ Γ. Μπόμπου που στάλθηκε στην Κένυα μαζί με άλλους τρεις για να διώξουν τον Οτσαλάν από την Ελληνική Πρεσβεία και του Β. Παπαϊωάννου που ήταν προϊστάμενος του γραφείου του Θ. Πάγκαλου και μετέδιδε τις εντολές στην πρεσβεία μας στην Κένυα, συνεχίστηκαν χτες οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Οτσαλάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πράκτορας της ΕΥΠ είπε, ότι πήγαν στην Κένυα όχι για να "πετάξουν έξω" από την πρεσβεία τον Οτσαλάν αλλά να τον απομακρύνουν σε μέρος που θα τους υποδείκνυε ο Ελληνας πρέσβης. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι πιθανόν η αποστολή τους να είχε υπονομευτεί εξαρχής αφού όπως είναι γνωστό στάλθηκαν στην Κένυα άοπλοι.

Ο Β. Παπαϊωάννου παρά τα όσα ισχυρίστηκε ο Θ. Πάγκαλος, παραδέχτηκε ότι ουσιαστικά δεν είχε προετοιμαστεί εναλλακτικό μέρος για τη μεταφορά του Οτσαλάν από την πρεσβεία σε αγρόκτημα ή αλλού και φάνηκε να γνώριζε η κυβέρνηση τους κινδύνους που έκρυβε η επιλογή της Κένυας. Επίσης παραδέχτηκε ότι δόθηκε εντολή από την κυβέρνηση στον πρέσβη Κωστούλα να δεχτεί τη συμφωνία με την κενυατική πλευρά προκειμένου να μεταφερθεί ο Οτσαλάν στο αεροδρόμιο από όπου και απήχθη. Επιβεβαίωσε δε και την εντολή στον πρέσβη να μη ζητήσουν από τον ευρισκόμενο στην Κένυα αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ, τη χορήγηση ασύλου στον Οτσαλάν.

Οι εργασίες της επιτροπής θα συνεχιστούν και την ερχόμενη βδομάδα με την εξέταση των πρώην υπουργών Παπαδόπουλου και Πετσάλνικου και του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδη.

Με βάση και τον προγραμματισμό των εργασιών - να βγει πόρισμα μέχρι 30 Απριλίου - πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυβερνητική πλειοψηφία μεθοδεύει τη μη κλήση στην επιτροπή των τριών συντροφισσών του Οτσαλάν που είναι από τους πιο βασικούς μάρτυρες αφού ήταν παρούσες στα κρίσιμα στάδια της υπόθεσης και γι' αυτό πιθανόν ενοχλητικές για την κυβέρνηση.

Ενδεικτικό της μεθόδευσης αυτής είναι και το ότι χτες η επιτροπή απέρριψε την πρόταση του Αχ. Κανταρτζή, να κληθεί και ο φερόμενος ως Κύπριος επιχειρηματίας Αριστείδου, ο οποίος σε κρίσιμα στάδια της υπόθεσης είχε ενεργό εμπλοκή σε συνεργασία μάλιστα με τον τότε αρχηγό της ΕΥΠ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ