Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΛΛΑ
Ανάστατοι οι κερασοπαραγωγοί

Με εξευτελιστικές τιμές αγοράζουν οι έμποροι

Παρέμβαση του υπουργείου Γεωργίας, για την προστασία τουςαπό τους εκβιασμούς των εμπόρων και τη διασφάλιση ικανοποιητικής τιμής του προϊόντος, διεκδικούν οι κερασοπαραγωγοί της Πέλλας. Χτες πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Νομαρχία Εδεσσας και από το μεσημέρι απέκλεισαν όλους τους δρόμους, που οδηγούν προς τα χωριά της Βόρειας Εδεσσας. Στόχος τους να σταματήσει η τροφοδοσία της αγοράς.

Οπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί, οι έμποροι εκβιάζουν να αγοράσουν το προϊόν σε εξευτελιστική τιμή, 100 - 130 δρχ. το κιλό, απειλώντας ότι θα σταματήσουν να απορροφούν κεράσια. Σε ό,τι αφορά τα κεράσια εξαγωγής επικαλούνται ότι δε βρίσκουν αγορά να τα προωθήσουν στην ΕΕ, γιατί έχει κατακλυστεί από κεράσια Τουρκίας, που είναι πιο φθηνά.

Ομως και για τις βιομηχανίες (χυμοποίηση κλπ.) οι έμποροι θέλουν να αγοράσουν σε επίσης εξευτελιστική τιμή, παρ' όλο που οι αγρότες υπολογίζουν ότι μόνο το εργατικό κόστος για κάθε κιλό κυμαίνεται ανάμεσα στις 70-80 δραχμές.

Χιλιάδες οικογένειες κύρια στη Βόρεια Εδεσσα, όπου η κερασοκαλλιέργεια είναι η αποκλειστική τους απασχόληση, κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν. Η όψιμη παραγωγή που άρχισε να διατίθεται προς 400 δρχ. το κιλό έφτασε να πέσει στις 250 δρχ. για την εγχώρια αγορά και όπως φαίνεται θα κατρακυλήσει περισσότερο, αν κάποιος δε βάλει φρένο στην ασυδοσία και τους εκβιασμούς των εμπόρων.

Οι κερασοπαραγωγοί απαιτούν τουλάχιστον 300 δραχμές κατώτατη τιμή στο κιλό και προειδοποιούν πως αν το υπουργείο δεν πάρει μέτρα, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. Ηδη έχουν δημιουργήσει ένα άτυπο συντονιστικό όργανο, όπου έχουν ενταχθεί και οι πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων του Δήμου Εδεσσας. Σήμερα περιμένουν απάντηση από το υπουργείο και αν δεν είναι ικανοποιητική έχουν ανακοινώσει πως θα αποκλείσουν την εθνική οδό Εδεσσας - Φλώρινας, ως πρώτο επόμενο βήμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ