Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΣΙΩΡΑ, ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ" ΚΑΙ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣΕΙΝΑΠ
Αγώνας για πραγματικό ΕΣΥ

- Ποιο είναι το σχόλιο για την προχτεσινή παρουσίαση από τον υπουργό Υγείας των ανακαινισμένων κλινών;

- Η επίσκεψη του υπουργού Υγείας Λ. Παπαδήμα θύμισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στο "Λαϊκό Νοσοκομείο", πριν ενάμιση χρόνο. Εγιναν και τότε μεγαλόστομες εξαγγελίες για παρεμβάσεις στην καθημερινότητα του πολίτη, που, τελικά, κατέληξαν στο πιλοτικό πρόγραμμα για τα πέντε νοσοκομεία της Αθήνας, ύψους 2,5 δισ. δραχμών.

Οι επενδύσεις στα νοσοκομεία είναι προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας. Αλλά, αν αναλογιστούμε το μέγεθος των αναγκών και το συγκρίνουμε με τις εξαγγελίες, πρόκειται για μια πραγματική κοροϊδία...

- Γιατί;

- Οταν εξαγγέλθηκε το πιλοτικό πρόγραμμα τον περασμένο Γενάρη, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμεύσει 50 δισ. από τον προϋπολογισμό για τη βελτίωση της ξενοδοχειακής υποδομής και του εξοπλισμού των νοσοκομείων. Ετσι εκτιμούσε η ΕΙΝΑΠ ότι - σε πρώτη φάση - θα μπορούσαν τα νοσοκομεία να πάρουν μια "βαθιά ανάσα" και να βελτιωθούν οι σημερινές απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας για τους ασθενείς, τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.

- Τι άλλο επείγει;

- Στη συνάντηση (30.6.1999) που είχε το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ με τον κύριο υπουργό, ο ίδιος ο υπουργός παραδέχτηκε δημόσια, όταν η ΕΙΝΑΠ του έθεσε με έμφαση το θέμα της έλλειψης προσωπικού, ότι υπάρχουν 22.000 οργανικές θέσεις κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία.

Επισημάναμε ότι υπάρχουν τμήματα χωρίς νυχτερινή βάρδια (π.χ. "Ασκληπιείο") και τμήματα πλήρως εξοπλισμένα (π.χ. μονάδα εμφραγμάτων και μονάδα εντατικής θεραπείας του "Ευαγγελισμού") και λειτουργούν σχεδόν κατά το ήμισυ, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.

Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι θα γίνουν 2.000 προσλήψεις νοσηλευτών εποχιακού χαρακτήρα και ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση την προκήρυξη 5.000 θέσεων άμεσα.

Δεν πιστεύουμε πια στις υποσχέσεις. Οι ίδιες διαπιστώσεις έχουν γίνει ξανά και ξανά απ' τους υπουργούς της ίδιας κυβέρνησης.

Για μας, η πλήρης κάλυψη σε νοσηλευτικό προσωπικό σημαίνει άμεση διάθεση από τον κρατικό προϋπολογισμό 150 δισ. ετησίως για προσλήψεις.

- Υπάρχουν παρατηρήσεις για την ανακαίνιση του "Ευαγγελισμού";

- Τα 1,2 δισ. για τη βελτίωση 300 κλινών της παλιάς πτέρυγας είναι πολύ λίγα, ήρθαν με μεγάλη καθυστέρηση και αγνοήθηκε η τεχνική υπηρεσία του ίδιου του νοσοκομείου.

Λένε ότι οι εργασίες θα διαρκέσουν τρεις μήνες, ενώ είναι σίγουρο ότι ο απαιτούμενος χρόνος θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Ο υπουργός μάς είπε να διευθετήσουμε μόνοι μας, ως προσωπικό, το θέμα της δυσλειτουργίας, που θα προκύψει με το κλείσιμο των επισκευαζομένων κλινών. Το υπουργείο δεν παίρνει μέτρα ούτε στη γενική εφημερία. (Π.χ., να αξιοποιήσει πλήρως τη γενική εφημερία στο ΝΙΜΤΣ, που είναι δίπλα, ώστε να ανακουφιστεί ο "Ευαγγελισμός").

Ολοι λέμε ναι στην αναβάθμιση των κλινών, αλλά, με τους όρους που την κάνει η κυβέρνηση και για μεγάλο διάστημα, θα έχουμε μεγάλα προβλήματα δυσλειτουργίας και δεν μπορεί το υπουργείο να "σφυρίζει αδιάφορα".

- Τι θα σημάνει η χρησιμοποίηση των ανακαινισμένων κλινών από ασφαλιστικές εταιρίες με πρόσθετο νοσήλιο;

- Η "Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση" ήταν ευθύς εξαρχής κάθετα αντίθετη στην εισαγωγή όρων αγοράς στα δημόσια νοσοκομεία, που θεσμοθετήθηκε με τον αντι-ΕΣΥ νόμο 2519/97 και έγινε στο όνομα της αύξησης των εσόδων των νοσοκομείων.

Εχω την υποψία - και μακάρι να διαψευστώ - ότι με την υλοποίηση αυτής της διάταξης η κυβέρνηση έρχεται να ανακουφίσει τις ασφαλιστικές εταιρίες απ' το υπερβολικό κόστος της νοσηλείας στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Το παράδοξο είναι ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες - που ζητούν ανεμπόδιστη επιχειρηματική δραστηριότητα - έρχονται να στηρίξουν την προσφορά των προγραμμάτων υγείας στο χειμαζόμενο και καθυβριζόμενο δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι εργαζόμενοι και οι λειτουργοί της υγείας δε συμφωνούν με αυτό το δημόσιο σύστημα υγείας. Η λύση βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα των υγειονομικών και των πολιτών, για ένα πραγματικά δημόσιο και ανθρώπινο σύστημα υγείας.

Γ. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέρμα στις φιέστες, ενίσχυση του νοσοκομείου εδώ και τώρα (2023-02-23 00:00:00.0)
Καμιά συμμετοχή στο «διάλογο» για τη διευθέτηση (2006-12-07 00:00:00.0)
«Ανθυγιεινές» μεταφορές κλινικών (2006-09-12 00:00:00.0)
Τριήμερη απεργία των γιατρών (2003-09-30 00:00:00.0)
Ανακαίνιση με νοσηλεία στα σαλόνια των διαδρόμων! (1999-12-08 00:00:00.0)
Σε τροχιά υποβάθμισης τα νοσοκομεία (1999-02-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ