Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παντού πληγές

"... όπου και να ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει"

Λέει ο πικρός στίχος του ποιητή. Στίχος, που επιβεβαιώνεται σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, αφού οι πολύχρονες αντιλαϊκές πολιτικές και οι "εκσυγχρονισμοί" των κυβερνώντων δεν έχουν αφήσει τίποτε ανέγγιχτο. Οι αποδείξεις πάμπολλες. Ορισμένες και χαρακτηριστικές "αλιεύσαμε" από το τελευταίο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Ηλείας "Ελεύθερο Βήμα", στην οποία η στήλη δίνει σήμερα το λόγο.

"Η ερήμωση που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το συγκρότημα του ΕΟΤ στην Κυλλήνη, οι εγκαταστάσεις του πρώην "Ξενία", είναι αποκαρδιωτική. Για δεύτερη χρονιά, οι προσδοκίες που δημιούργησε η μίσθωση του συγκεκριμένου παραδείσου στον όμιλο "Grecotel" δεν επιβεβαιώνονται. Το νέο υδροθεραπευτήριο Κυλλήνης παραμένει κλειστό. Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία από τον όμιλο Δασκαλαντωνάκη... ". Προς δόξαν της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

"Απούλητοι περιμένουν ακόμα στις αποθήκες του Χαβαρίου 200 τόνοι σταφίδας από την περυσινή σοδειά. Η τιμή που δίνει η ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας είναι 160 δρχ. το κιλό και μ' αυτή μάλλον θα "κλείσει", αφού σε λίγο καιρό οι αποθήκες θ' ανοίξουν για τη νέα παραγωγή". Και να σκεφτεί κανείς ότι η σταφίδα στο σούπερ - μάρκετ πουλιέται σε πενταπλάσια και εξαπλάσια τιμή, ως είδος πολυτελείας.

""

Δ}έκα δραχμές πουλήσαμε το καρπούζι σήμερα στο Τραγανό", ακούστηκε να φωνάζει αγρότης, διακόπτοντας την ομιλία του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα, στο Τραγανό την περασμένη Πέμπτη. Την ώρα που εκείνος αναφερόταν στην τιμή των πεπονιών. "30.000 τη ρυμούλκα αγοράζουν σήμερα το πεπόνι στη Λάρισα..."". Αυτή είναι η στήριξη στους αγρότες που παρέχει η κυβέρνηση...Οσο για το πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις κινητοποιήσεις τους, το δηλώνει η είδηση από την επόμενη σελίδα της εφημερίδας: "17 αγρότες από την Πηνεία έφθασαν στο εδώλιο με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Πρόκειται για αγροκτηνοτρόφους που το Φλεβάρη του 1996 είχαν στήσει μπλόκα με αγροτικά μηχανήματα στην περιοχή της Πηνείας...". Βέβαια το δικαστήριο τους αθώωσε, αλλά η απειλή της κυβέρνησης παραμένει... Μέχρι την επόμενη κινητοποίηση και το επόμενο "αγροτοδικείο"!

"Ενα γυμνάσιο της Ηλείας πρέπει να διαγραφεί από τον εκπαιδευτικό της χάρτη! Μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης και των εξετάσεων "νέου τύπου" 230 μαθητές και μαθήτριες από τους 1.315 του νομού μας, που φοίτησαν στην Α Λυκείου τη χρονιά αυτή απορρίπτονται". Και πιο κάτω συνεχίζει ο συντάκτης. "Στα υψηλά ποσοστά των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο πριν ολοκληρώσουν τη γυμνασιακή τους εκπαίδευση, έρχονται να προστεθούν οι 230 "αποτυχόντες", η πλειοψηφία των οποίων ασφαλώς δε θα επιχειρήσει να επαναλάβει την τάξη".

Θα κλείσουμε την αλίευση ειδήσεων και ρεπορτάζ από το "Ελεύθερο Βήμα" με ένα γεγονός από το χώρο του πολιτισμού. Που υποδηλώνει ότι η εγκατάλειψη της επαρχίας και το χτύπημα της παραγωγικής βάσης της περιοχής, δεν περιορίζεται μόνο στο σήμερα, δεν υπονομεύει το μέλλον των κατοίκων και ειδικά της νέας γενιάς, αλλά "τραβάει" και πίσω στο παρελθόν. Ενα παρελθόν που θέλουν να το κρατάνε σβησμένο από τη μνήμη των νεότερων.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη δήλωση του Προέδρου της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ηλιδας "Στην 7η Επιτροπή Παρακολούθησης που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουλίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, οριστικοποιήθηκε η ουσιαστική απένταξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηλιδας, από τις πιστώσεις του 2ου κοινοτικού πλαισίου στήριξης", παρά το γεγονός ότι η "Εταιρεία παραχώρησε έγκαιρα στο υπουργείο Πολιτισμού, το οικόπεδο ανέγερσης 30 στρεμμάτων καθώς και τη μελέτη του έργου. Δεν υπάρχουν πλέον για κανέναν δικαιολογίες γι' αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη...".

Για την αντιγραφή

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ