Παρασκευή 9 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ
Στο στόχαστρο ιδιωτικών συμφερόντων

Το αίτημα των εργαζομένων να μη μετατραπεί σε Ανώνυμη Εταιρία μεταφέρουν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ, με Ερώτηση στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Το ζήτημα του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), το οποίο εισπράττει τα διόδια και βρίσκεται στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης από την κυβέρνηση, προς όφελος μερικών μεγαλοεργολάβων και ξένων και ντόπιων τραπεζών, θέτουν, με δύο Ερωτήσεις τους προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, βουλευτές του ΚΚΕ. Σύμφωνα, μάλιστα, με αποκλειστικές πληροφορίες του "Ρ", οι μεγάλες τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα οδικά έργα με το σύστημα της ληστρικής αυτοχρηματοδότησης, απαιτούν από την κυβέρνηση να τους δώσει προκαταβολικά τις εισπράξεις από τα διόδια, πριν καλά - καλά αρχίσει η δημοπράτηση των έργων! Ζητούν, με άλλα λόγια, να τους δώσει προκαταβολικά η κυβέρνηση τα κονδύλια, με τα οποία θα ...αυτοχρηματοδοτήσουν - υποτίθεται - τα οδικά έργα. Να εφαρμόσουν, δηλαδή, το σύστημα της ..."τζάμπα αυτοχρηματοδότησης"!

  • Στην πρώτη Ερώτηση, οι βουλευτές Νίκος Γκατζής και Αχιλλέας Κανταρτζής ρωτούν αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη μετατροπή του ΤΕΟ σε Ανώνυμη Εταιρία και αν θα συνεχίσει αυτό τη λειτουργία του με το ισχύον νομικό καθεστώς, ώστε να μη δοθεί σε ιδιώτες ένα Ταμείο ιδιαίτερης σημασίας για την εθνική οικονομία και να μην ανατραπεί η εργασιακή σχέση των εργαζομένων.
  • Στη δεύτερη Ερώτηση, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Μπάμπης Αγγουράκης ρωτούν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, αν προτίθεται να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των συμβασιούχων, που απασχολούνται στο ΤΕΟ, για μετατροπή των συμβάσεών τους σε μόνιμες ή αορίστου χρόνου, αφού είναι φανερό ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οπως αναφέρεται στην πρώτη Ερώτηση, το ΤΕΟ είναι ΝΠΔΔ, καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα. Τα έσοδα μόνο από τις εισπράξεις χρηστών των εθνικών δρόμων κυμαίνονται πάνω από 50 δισ. δρχ. το χρόνο, με τις κυκλοφοριακές συνδέσεις 70 δισ. δρχ., με προοπτική να υπερβούν σύντομα τα 100 δισ. δρχ. "Παρότι είναι ένα Ταμείο καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα και τα έσοδά του διατίθενται για έργα συντήρησης των εθνικών οδών - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - δόθηκε στους εργαζόμενους σχέδιο νόμου και υπήρξαν και διάφορα δημοσιεύματα στον Τύπο, από όπου προκύπτει η πρόθεση της κυβέρνησης να μετατραπεί το Ταμείο σε Ανώνυμη Εταιρία". Μια τέτοια εξέλιξη - τονίζουν οι βουλευτές - βρίσκει αντίθετους και τους εργαζόμενους στο Ταμείο, που έχουν κινητοποιηθεί προκειμένου να την αποτρέψουν.

Το ΤΕΟ, επισημαίνεται στη δεύτερη Ερώτηση, απασχολεί 400 μόνιμους και 250 περίπου συμβασιούχους, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αυτό επιβεβαιώνεται, τόσο από αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων στα οποία αυτοί προσέφυγαν (ασφαλιστικά μέτρα), όσο και από την απάντηση του ΑΣΕΠ της 17/7/95 σε σχετικό ερώτημα που του έθεσε το Σωματείο των Εργαζομένων. Οι συμβασιούχοι απασχολούνται στο ΤΕΟ, ορισμένοι από το 1991, άλλοι από το 1994 και κάποιοι άλλοι από το 1995, με διακεκομμένες συμβάσεις έως το 1996 και από 8/1/97 έως σήμερα συνεχόμενα.

"Οπως είναι γνωστό - τονίζουν οι βουλευτές - ο Ν. 2190 μιλάει ρητά για εποχιακό προσωπικό, όμως, στην προκειμένη περίπτωση, είναι φανερό ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η συνέχιση της σημερινής κατάστασης, όπως είναι φυσικό, δημιουργεί ανασφάλεια στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους, ενώ αίτημα του Σωματείου τους είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε μόνιμες ή αορίστου χρόνου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ