Πέμπτη 1 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΣΚΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΪ-ΣΤΡΑΤΗ
Το ΝΑΤΟ δημιουργεί το πρόβλημα

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα

Διαστάσεις πήρε η υπόθεση της ματαίωσης προγραμματισμένης άσκησης ελληνικών μαχητικών και ΝΑΤΟικού ιπτάμενου ραντάρ, στην περιοχή του Αϊ-Στράτη, μετά από απαίτηση της τουρκικής πλευράς στα όργανα του ΝΑΤΟ, που έσπευσαν να υιοθετήσουν πλήρως τις τουρκικές θέσεις περί «αποστρατιωτικοποιημένης περιοχής».

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενη στο θέμα, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξής της στην Καρδίτσα, επισήμανε το γεγονός ότι στην ουσία το πρόβλημα δημιουργείται από το ΝΑΤΟ που υιοθετεί τις τουρκικές θέσεις. Συγκεκριμένα τόνισε: «Θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο, σ' ένα ζήτημα που το ΚΚΕ φωνάζει και ξανά φωνάζει: Η ηγεσία της Τουρκίας εγείρει προβλήματα στο Αιγαίο που θίγουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και θεωρεί στην ουσία ότι στο Αιγαίο υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Βεβαίως, καταδικάζουμε τις θέσεις αυτές της ηγεσίας της Τουρκίας οι οποίες είναι διαχρονικές και ξέρουμε. Ομως δεν είναι ζήτημα Ελλάδας και Τουρκίας, αυτές οι θέσεις έχουν υιοθετηθεί από το ΝΑΤΟ. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σε αντίθεση, σε αντιπαράθεση και σε διαμαρτυρία με το ΝΑΤΟ. Τι έγινε χτες; Υπήρχαν ασκήσεις στο Αιγαίο και η Τουρκία λέει ο Αϊ-Στράτης - ξέρετε πόσοι κομμουνιστές εξορίστηκαν εκεί - είναι αμφισβητούμενη περιοχή, ότι δεν ανήκει στην Ελλάδα. Οταν πήγαιναν οι κομμουνιστές εξορία ήταν ελληνικότατο το νησί. Οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ είπαν "να τα βρει η Ελλάδα και η Τουρκία πού ανήκει ο Αγιος Ευστράτιος". Επομένως, επιβεβαιώνεται αυτό που λέγαμε, ότι την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας την έχει υιοθετήσει το ίδιο το ΝΑΤΟ. Κοροϊδεύουν τον κόσμο, "φταίει ο Ερντογάν, φταίει ο Γκιουλ, ο Τζεμ"... Φυσικά φταίνε αυτοί, αλλά έχουν τη βούλα. Να, λοιπόν, πως οι αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα είναι παραπλανητικές και ψεύτικες και δε διευκολύνουν τον ελληνικό λαό να καταλάβει πού πρέπει να συγκεντρώσει τα πυρά του».

Κυβέρνηση: Μεμονωμένα περιστατικά...

Για το θέμα ρωτήθηκε χτες και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, ο οποίος μεταφέροντας την κυβερνητική γραμμή της υποβάθμισης του συμβάντος, έκανε λόγο για «μεμονωμένα περιστατικά», ενώ ισχυρίστηκε και ότι η άσκηση αναβλήθηκε... «λόγω καιρικών συνθηκών». Πράγμα, βέβαια, που έρχεται σε αντίθεση με όσα στη συνέχεια είπε, ότι «το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών προέβη στις δέουσες ενέργειες προς τις αρμόδιες Αρχές της Συμμαχίας».

ΠΑΣΟΚ: Να... εκμεταλλευτούμε το ΝΑΤΟ

Ο υπεύθυνος Εξωτερικών και Αμυνας του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «χαλαρή στάση» και της άσκησε κριτική σε σχέση με την «επιλογή να κολακεύεται και να μην αμφισβητείται με κανέναν τρόπο η αμερικανική πολιτική στην Ευρώπη και στην περιοχή μας». Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανικανότητα στην κινητοποίηση του διεθνούς παράγοντα και στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που μας παρέχουν οι συμμαχίες». Δηλαδή, ζήτησε από την κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που της παρέχει η συμμετοχή στο... ΝΑΤΟ, το οποίο, ωστόσο, υιοθετεί πλήρως τις τουρκικές διεκδικήσεις!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ