Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Στο στόχαστρό μας: αντιεπιστημονικότητα και ανισοτιμία

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της Συνάντησης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σημείωσε: «εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κομμουνιστικών κομμάτων συναντηθήκαμε εδώ στις Βρυξέλλες με κύριο θέμα συνάντησης τις εξελίξεις στην Παιδεία. Είναι η 2η συνάντηση. Η 1η είχε γίνει στην Αθήνα».

Η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι «από την πλευρά του ΚΚΕ συγκεντρώσαμε την προσοχή μας, ανάμεσα σε άλλα, σε δύο σημαντικά ζητήματα.

Το πρώτο είναι τα νέα αναλυτικά προγράμματα και τα βιβλία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, που σχεδιάστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και που, κατά τη γνώμη μας, εκφράζουν τη σφοδρότερη τα τελευταία χρόνια επίθεση αποδιοργάνωσης και ελέγχου της σκέψης των μαθητών.

Δυστυχώς ζούμε την περίοδο στην Ελλάδα - ίσως όμως δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο - της μεταμοντέρνας διδασκαλίας της Ιστορίας, των αντιεπιστημονικών και θεολογικών ερμηνειών που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη των κοινωνικών και φυσικών φαινομένων».

«Ενα δεύτερο θέμα που θέσαμε - υπογράμμισε - είναι η ανισοτιμία της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε σχέση με τη γενική εκπαίδευση. Μια ανισοτιμία που εκφράζει τους ταξικούς φραγμούς στη χώρα μας.

Πρόκειται για σοβαρότατο ζήτημα. Τα επόμενα χρόνια χιλιάδες παιδιά δε θα ολοκληρώσουν τη δωδεκάχρονη γενική Παιδεία. Και αν την ολοκληρώσουν δε θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με άλλα, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους για τα πανεπιστήμια.

Είναι δύο ζητήματα που για μας έχουν πολύ μεγάλη σημασία. Είναι η 2η συνάντηση. Στην 1η είχαμε συγκεντρώσει την προσοχή σε επιλογές για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ».

Η Αλ. Παπαρήγα στις δηλώσεις της αναφέρθηκε ακόμα στα 50χρονα της ΕΕ, ενώ σχολίασε και το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού. Οι δηλώσεις της αυτές που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου απαντώντας σε ερωτήσεις των Ελλήνων δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες, δημοσιεύονται σε άλλες σελίδες του «Ρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ