Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
«Επενδύσεις» υψηλού ρίσκου

Η τρέχουσα αξία των ομολόγων που αποκτήθηκαν είναι 23% μικρότερη από την τιμή που αγοράστηκαν

Η κατάσταση με τα ομόλογα που αγόρασε μέσω της ΜΑΡΦΙΝ το Ταμείο. Ενα μάλιστα από αυτά, το αγόρασε πριν από ενάμιση χρόνο με 31 εκατ. ευρώ και η τρέχουσα αξία του είναι μόλις 23,3 εκατομμύρια...
Η κατάσταση με τα ομόλογα που αγόρασε μέσω της ΜΑΡΦΙΝ το Ταμείο. Ενα μάλιστα από αυτά, το αγόρασε πριν από ενάμιση χρόνο με 31 εκατ. ευρώ και η τρέχουσα αξία του είναι μόλις 23,3 εκατομμύρια...
«Παιχνίδια» υψηλού ρίσκου ανιχνεύονται και με τα αποθεματικά του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ), όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν μετά από σχετικό αίτημα, στους εκπροσώπους των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΞΥ, προκύπτει ότι το Ταμείο πλήρωσε 171.081.940 ευρώ για την αγορά 23 ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από 4/8/2005 έως και 23/3/2006, ονομαστικής αξίας 163.348.000 ευρώ. Τα συγκεκριμένα ομόλογα, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων, ήταν ομόλογα υψηλού ρίσκου τα οποία το δημόσιο διέθεσε με τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας, κάτι όμως που όπως προκύπτει, δεν ίσχυσε για την αγορά τους από το ΤΑΞΥ.

Από τα 23 ομόλογα, τα 4 είναι με σταθερό επιτόκιο ενώ τα υπόλοιπα με κυμαινόμενο διάρκειας 15 έως 20 ετών. Η τρέχουσα αξία των ομολόγων την 31/7/2004 ήταν 131.194.140 ευρώ, δηλαδή το Ταμείο παρουσιάζει μια απώλεια της τάξεως των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται ότι η επένδυση αυτή αφορά το 50% του συνόλου των αποθεματικών των Ταμείων.

Σημειώνεται επίσης, ότι μέχρι τη συγκεκριμένη στιγμή πάγια τακτική του Ταμείου ήταν η αγορά ομολόγων του ελληνικού δημοσίου με σταθερή απόδοση και μηδενικό ρίσκο.

Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας υπογραμμίζει ότι τα όσα είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν ότι: «ο χρηματιστηριακός τζόγος δεν είναι ο μοναδικός τρόπος αξιοποίησης των αποθεματικών των ταμείων σε βάρος των ασφαλισμένων. Η αγορά ομολόγων μέσω ιδιωτικών τραπεζών, με τις ευλογίες νόμων που έχουν ψηφίσει και τα δύο κόμματα που ασκούν κυβερνητική εξουσία, έχει κοστίσει στους ασφαλισμένους εκατομμύρια ευρώ, που μπήκαν στις τσέπες του τραπεζικού κεφαλαίου και των "μεσαζόντων"».

Ο Σύνδεσμος απαιτεί: «Να σταματήσει με οποιοδήποτε τρόπο και μορφή το τζογάρισμα των αποθεματικών, να επιστραφούν όλα τα χρήματα που αφαίρεσαν με "νόμιμους" ή παράνομους τρόπους χρηματιστηριακές εταιρείες, τράπεζες, κυβέρνηση και εργοδότες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ