Τρίτη 27 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ»
Καθρέφτης της βαρβαρότητας της ΕΕ
  • Εκδηλη η βούληση των «27» για αυξανόμενη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο και παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ
  • Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις δεν επέτρεψαν σαφή αναφορά στο «ευρωσύνταγμα»

Eurokinissi

Καθρέφτης της «ενωμένης» επίθεσης κατά των λαών, εντός και εκτός ΕΕ, αποτελεί η διακήρυξη που υιοθέτησαν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στο Βερολίνο, επιβεβαιώνοντας την απάνθρωπη και αντιδραστική φυσιογνωμία του καθεστώτος των μονοπωλίων.

Οι φιέστες το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο δε στάθηκαν ικανές να σκεπάσουν την παγερή αδιαφορία των λαών απέναντι στα πανηγύρια των ηγετών και την ίδια την ΕΕ που ολοένα και περισσότερο αισθάνονται ως εχθρική δύναμη απέναντι στα συμφέροντά τους.

Οι βαρύγδουπες και βαθύτατα υποκριτικές εκφράσεις περί ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας, δεν μπόρεσαν να κρύψουν την εντεινόμενη επίθεση κατά των λαών μέσω των «μεταρρυθμίσεων» στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας, ενώ την ίδια στιγμή ήταν ολοφάνερη η βούληση των «27» για αυξανόμενη συμμετοχή της ΕΕ στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο. Στο σημείο αυτό όμως εκφράστηκαν οι υπαρκτές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, οι οποίες δεν επέτρεψαν ούτε αναφορά στο «ευρωσύνταγμα», μέσω του οποίου θα προχωρήσει και η «πολιτική ενοποίηση» της ΕΕ. Η συμβιβαστική διατύπωση που έγινε την τελευταία στιγμή αναφέρεται στο στόχο «να εφοδιαστεί η ΕΕ μέχρι το 2009 που θα γίνουν οι επόμενες εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με ένα ανανεωμένο κοινό θεμέλιο».

Στο πλαίσιο αυτό η προεδρεύουσα καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα σχεδιάσει ένα «οδικό χάρτη» των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται για την αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων της ΕΕ πριν από τη λήξη της θητείας της. Δεν είναι τυχαίο ότι στην ίδια τη διακήρυξη γίνεται λόγος για «ισοτέλεια» των κρατών - μελών, αντί της ισοτιμίας...

Η «αγωνία» που διαπερνά το κείμενο της διακήρυξης είναι, πώς θα ενισχυθεί ο «παγκόσμιος ρόλος» της ΕΕ, υιοθετώντας μάλιστα το «δόγμα Μπους» για την επέκταση της δημοκρατίας (τους) σε ολόκληρο τον κόσμο! «Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εξακολουθήσει να προωθεί τη δημοκρατία, τη σταθερότητα και την ευημερία και πέραν των συνόρων της», αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθούν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε όλα τα σημεία του πλανήτη. Σε άλλο σημείο αναφέρεται επίσης ότι «η ΕΕ επιθυμεί να προωθήσει την ελευθερία και την ανάπτυξη ανά τον κόσμο». Η επιδίωξη για παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ εκφράστηκε από την ίδια την Αγκελα Μέρκελ, η οποία σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα «Μπιλντ» ζήτησε τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού: «Μέσα στην ίδια την ΕΕ πρέπει να έρθουμε πιο κοντά και να δημιουργήσουμε έναν ευρωπαϊκό στρατό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στην ίδια τη διακήρυξη υπάρχει ένας υπαινιγμός με τη φράση «η απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις που δε σταματούν στα εθνικά σύνορα είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση».

Κατά τα λοιπά περίσσεψαν οι κούφιες διακηρύξεις του τύπου ότι «επιδίωξή μας είναι να λύνονται ειρηνικά οι συγκρούσεις ανά τον κόσμο και να μην πέφτουν οι άνθρωποι θύματα πολέμου, τρομοκρατίας ή βίας». Παράλληλα δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών της ΕΕ. Δεν πέρασε καν η διατύπωση για «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο», η οποία αντικαταστάθηκε από το «ευρωπαϊκό κοινωνικό ιδεώδες», το οποίο «συνδυάζει την οικονομική επιτυχία με την κοινωνική ευθύνη».

Συγχαρητήρια στη γερμανική προεδρία για το «μεστό και ισορροπημένο» κείμενο της διακήρυξης του Βερολίνου, έδωσε ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ σήμερα βρίσκεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, σε μια κρίσιμη καμπή».

Την ανάγκη της «θωράκισης» της ΕΕ για να αντιμετωπίσει «τα σύγχρονα προβλήματα και τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης», πρόταξε ο Γ. Παπανδρέου με δήλωσή του. Σαν γνήσιος εκφραστής του «ευρωμονόδρομου», ζήτησε η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υπογραφή του «ευρωσυντάγματος».

  • Ο Πολωνός πρόεδρος, Λεχ Καστσίνσκι, με δηλώσεις του στο Βερολίνο, επισήμανε ότι πριν από το έτος 2009 είναι μία «μη-ρεαλιστική», η ιδέα, να εφαρμοστεί ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. «Ισως να είναι ωραίο όραμα, να υιοθετηθεί το νέο Σύνταγμα πριν από το 2009, αλλά προσωπικά φρονώ ότι κάτι τέτοιο είναι μη-ρεαλιστικό» δήλωσε στο τέλος της συνόδου κορυφής ο πρόεδρος της Πολωνίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ