Κυριακή 13 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ανέφικτο του «εφικτού»

Με αφορμή τις Γαλλικές εκλογές

Γίνεται να οδηγείς με κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, να το ξέρεις και να το λες, να βλέπεις και να σταματάς στους ενδιάμεσους σταθμούς (Καμένα Βούρλα, Λαμία, Λάρισα...)και ταυτόχρονα την ίδια ώρα να λες και να θέλεις να πείσεις πως πηγαίνεις και προς τη Σπάρτη; Αν το ερώτημα φαίνεται από ανέφικτο έως παράλογο τότε το ίδιο ανέφικτος και παράλογος είναι και ο πολιτικός λόγος των κομμάτων του συστήματος του δικομματισμού, έτσι, όπως ξετυλίχτηκε για άλλη μια φορά με αφορμή το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, πρέπει να θυμηθούμε αυτό που πλέον θα 'πρεπε να ήταν αυτονόητο. Το γεγονός δηλαδή πως οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου, αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση του καπιταλισμού σ' αυτή τη φάση της ανάπτυξής του και δεν είναι προσωρινή επιλογή κάποιων εκπροσώπων του κεφαλαίου, που κατά περίπτωση βρίσκει και μιμητές. Με άλλα λόγια, δεν τις ανακάλυψε η «Τόρις» Μ. Θάτσερ με το σύμβουλό της, Κιθ Τζότζεφ, για να τη μιμηθεί μετά από χρόνια ο «Εργατικός» Τ. Μπλερ, ούτε ο «Ρεπουμπλικάνος» Ρ.Ρίγκαν με τους θεωρητικούς του Σικάγο για να τον μιμηθεί αργότερα ο «Δημοκρατικός» Μπ. Κλίντον.

Οι πρωτεργάτες της πρώτης εφαρμογής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων συνέπεσαν με τις συγκεκριμένες ιστορικές ανάγκες του κεφαλαίου, που εκπροσωπούσαν, και τις ξεκίνησαν. Εκείνοι που ακολούθησαν, ανεξάρτητα αν προέρχονται από το λεγόμενο συντηρητικό ή σοσιαλδημοκρατικό χώρο, συνεχίζουν στην ίδια κατεύθυνση στρατηγικής του κεφαλαίου, αφού πρόκειται για μια διαδικασία που δεν έχει τελειωμό (τουλάχιστον από τους ίδιους τους εκπροσώπους του κεφαλαίου) και ούτε αληθινό «διάλειμμα». Αν παρουσιάζεται κάποια καθυστέρηση, ελιγμός ή διαφορές στη μορφή και το βάθος, αυτό οφείλεται στους συσχετισμούς που διαμορφώνονται ιστορικά και εξαρτώνται από ποικίλους παράγοντες, όπως επίπεδο του λαϊκού κινήματος, χειρισμοί των εκπροσώπων του κεφαλαίου κ.ά.

Πάνω σ' αυτή τη χαραγμένη ρότα ξετυλίγεται όλα τα τελευταία χρόνια σ' ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο και ο ανταγωνισμός μεταξύ των κομμάτων που έχουν επιλέξει σαν πρώτους «εξεταστές» τους τις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου. Εδώ είναι που αρχίζουν και τα δύσκολα για τα αστικά κόμματα, γιατί από τη μια πρέπει να εγγυηθούν ότι θα προωθούν τους στόχους του κεφαλαίου και από την άλλη ότι θα εξασφαλίζουν αυτοί οι στόχοι να πραγματοποιηθούν.

Δε γίνεται να τάζουν τον «ουρανό... με τα κέρδη» στο κεφάλαιο αλλά να μην μπορούν να σιγουρέψουν την πλειοψηφία που εξασφαλίζει την κυβερνητική εξουσία, ή να έχουν την κυβερνητική εξουσία αλλά να μην μπορούν να προωθήσουν εγκαίρως όσα έχουν τάξει στο κεφάλαιο, γιατί αντιμετωπίζουν αντιστάσεις, που δεν μπορούν να χειριστούν. Αρα, πρέπει, να εξασφαλίζουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, την άμεση συνενοχή των εργαζομένων ή κάποιας μερίδας τους ή, τουλάχιστον, να εξασφαλίζουν την πιο ανώδυνη αντίσταση από μέρους τους.

Εδώ, είναι, που ενώ ολοφάνερα πηγαίνεις για Θεσσαλονίκη ταυτόχρονα δηλώνεις, πως θα φτάσεις και Σπάρτη... Εδώ είναι που σερβίρεται σαν «εφικτό» το ανέφικτο, αφού φανερά οδηγείς στη ρότα του κεφαλαίου και δηλώνεις πως οδηγείς στη ρότα του λαού. Μάλιστα, δεν πρέπει να το παρακάνεις με τη «λαϊκή κατεύθυνση», έστω στα λόγια, γιατί οι καιροί είναι τέτοιοι, που, αν ξεσηκωθούν οι συνειδήσεις μετά δε μαζεύονται εύκολα... Αλλωστε, η διατήρηση και αυτής της «ισορροπίας» είναι υπό τον έλεγχο - εξέταση των μερίδων του κεφαλαίου, που εκπροσωπείς και σε στηρίζουν... Ετσι, για παράδειγμα, για όποιον ρωτάει πού είναι η Γαλλία του «ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα"», ή της κινητοποίησης ενάντια στο νόμο Ντε Βιλπέν για το λεγόμενο Συμβόλαιο Πρώτης Απασχόλησης, ή της εξέγερσης των φτωχών των γκέτο, ας αναζητήσει τη χώνεψή της στην πολιτική του «εφικτού» των λεγόμενων κεντροαριστερών και αριστερών κομμάτων. Για παράδειγμα το «ΟΧΙ στο "ευρωσύνταγμα"» προπαγανδίστηκε σαν... «ΟΧΙ σε αυτό το σύνταγμα» (αν κάτι θυμίζει, σωστά το θυμίζει).

Αυτή η «ναι μεν, αλλά» κατάσταση αντανακλά στο σύνολο του πολιτικού λόγου και της πράξης των κομμάτων του συστήματος του δικομματισμού. Για παράδειγμα, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις ονομάζονταν «εκσυγχρονισμός» επί ΠΑΣΟΚ και «προοδευτικές μεταρρυθμίσεις» επί ΝΔ, αλλά προωθούνταν με ανάλογο ρυθμό και αντιλαϊκό περιεχόμενο, τόσο επί πρωθυπουργίας Σημίτη όσο και επί πρωθυπουργίας Καραμανλή.

Επίσης, επειδή η κοινή στρατηγική είναι δεδομένη, όλο και πιο συχνά σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο στηρίζουν την κυβερνητική ή αντιπολιτευτική τους πλατφόρμα στα περί... διαφθοράς και σκανδάλων προκειμένου, τουλάχιστον στο χώρο των εντυπώσεων, να προβάλλονται κάποιες διαφορές που είναι ανύπαρκτες στην ουσία. Πρόκειται επίσης για τον πιο σίγουρο τρόπο να μένει ανέγγιχτο το εκμεταλλευτικό σύστημα, που είναι από τη φύση του δημιουργός της διαφθοράς.

Η αγωνία προβολής ανύπαρκτων διαφορών σε περιπτώσεις καταντάει επικίνδυνα ανούσιο έως και γελοίο τον πολιτικό λόγο, ιδιαίτερα την περίοδο της προεκλογικής περιόδου. Ετσι, για παράδειγμα,την περίοδο της εκλογικής περιόδου στη Γαλλία μάθαμε πως... η Σεγκολέν δεν έχει παντρευτεί με το σύντροφό της και πατέρα των παιδιών της και μάλιστα όταν δημόσια και τηλεοπτικά της πρότεινε γάμο σε εξωτικό μέρος, διαρκούσης της προεκλογικής περιόδου, οι σύμβουλοι επικοινωνίας τη συμβούλεψαν να μην πάει, αλλά τώρα, το έχει μετανιώσει... 'Η ότι ο Σαρκοζί είχε χρησιμοποιήσει τη θέση του σαν υπουργός Εσωτερικών για να κινητοποιήσει υπερβολικά τους μηχανισμούς της αστυνομίας και να βρεθεί... το μηχανάκι του γιου του. Σε τέτοιους και άλλους άσχετους παραλογισμούς οδηγείται ο πολιτικός λόγος όταν έχει ως στόχο να μασκαρέψει το μονόδρομο του κεφαλαίου σε μονόδρομο και του λαού, όταν το ολοφάνερα ανέφικτο πρέπει να φαντάζει ή να παραλλάσσεται σαν «εφικτό».

Το μοναδικό εφικτό για τον εργαζόμενο λαό, είναι αυτό, που χαράζει με βάση τα δικά του πραγματικά συμφέροντα. Αυτό που δεν προσπαθεί να «κολλήσει» κάποια αιτήματα δίπλα στα αιτήματα του κεφαλαίου και... ό,τι αρπάξει ακόμα και σε επίπεδο κυβερνητικής εξουσίας. Αυτό που ευδιάκριτα παίρνει τον αντίθετο δρόμο, με αρχή την κατάργηση κάθε δρόμου και παράδρομου του κεφαλαίου και κατεύθυνση τη λαϊκή εξουσία και τον σοσιαλισμό!


Του Παύλου ΑΛΕΠΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι είναι «εφικτό» και τι «ανέφικτο»; (2021-08-07 00:00:00.0)
Η Λίνκε άξιος στυλοβάτης του συστήματος (2014-11-22 00:00:00.0)
Εχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο μας (2007-05-27 00:00:00.0)
Ευκίνητος ισορροπιστής πάνω σε μια μπάλα (2006-11-26 00:00:00.0)
Σκέψεις για το ρόλο της εργατικής τάξης... (2005-02-13 00:00:00.0)
Κόμμα "ευρωπαϊκό" πέρα από κάθε αμφιβολία (1999-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ