Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
Το Πόρισμα του '93 που έμεινε στα ... χαρτιά

Πίσω από τους καπνούς και τις στάχτες που έχουν σκεπάσει τη χώρα, όλους αυτούς τους μήνες, υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική που ακολουθούν, τα τελευταία 30 χρόνια έχουν πάρει τέτοιες αποφάσεις που αποτελούν προσάναμμα στα χέρια των εμπρηστών. Αποφάσεις που έχουν μετατρέψει τη γη σε εμπόρευμα και πεδίο κερδοσκοπίας των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Ομως, δεν είναι μόνον οι νόμοι που έχουν ψηφίσει, αλλά και οι αποφάσεις που δεν έχουν εφαρμοστεί. Οι αποφάσεις που καταχωνιάστηκαν στα ...αζήτητα, ακριβώς γιατί δεν ήταν στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της γης. Η κλασικότερη τέτοια περίπτωση, είναι το Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής του 1993, με τίτλο «Για τη μελέτη σε βάθος του προβλήματος των πυρκαγιών και την υπόδειξη τρόπων οργάνωσης και μέσων για τη μακροπρόθεσμη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους». Το πόρισμα, αν και υπερψηφίστηκε απ' όλα τα κόμματα που συμμετείχαν τότε στη Βουλή (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ) και ήταν στην κατεύθυνση προστασίας των δασών, εντούτοις δεν εφαρμόστηκε ούτε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, ούτε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την απόφαση της Διακομματικής, προβλεπόταν η ίδρυση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας - εκείνου δηλαδή του φορέα, ο οποίος θα αναλάμβανε την προστασία του συνόλου των δασών, την πρόληψη, την επαγρύπνηση και τη δασοπυρόσβεση. Ομως, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, βάζοντας στο συρτάρι την απόφαση της Διακομματικής, πέταξαν στα σκουπίδια και τα οργανωμένα μέτρα πρόληψης, όπως η αποψίλωση των δασών, η διάνοιξη δασικών δρόμων, η κατασκευή και επάνδρωση δασικών παρατηρητηρίων δασοφύλαξης.

Ως μια από τις βασικές αδυναμίες «αποτελεσματικής προστασίας των δασικών εκτάσεων», εντοπίζεται η έλλειψη Κτηματολογίου. Επιπλέον, επισημαινόταν η ανάγκη λήψης «των απαραίτητων θεσμικών μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας ιδιοκτησίας», ανάμεσα στα οποία, σημειωνόταν η «κατάρτιση Δασολογίου και οριστικού δασικού Κτηματολογίου (μη ανακλητού), ώστε να επιλυθεί το χρονίζον ιδιοκτησιακό πρόβλημα». Σήμερα - και ενώ έχουν μεσολαβήσει 14 χρόνια διαδοχικών κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - όλα τα παραπάνω παραμένουν ζητούμενο. Δασολόγιο, δεν υπάρχει. Το ιδιοκτησιακό όχι μόνο δεν επιλύθηκε, μα, αντιθέτως, γίνεται όλο και πιο συγκεχυμένο. Ολο και περισσότεροι επίδοξοι καταπατητές εμφανίζονται να διεκδικούν δασικές εκτάσεις φέρνοντας τίτλους ιδιοκτησίας, από την εποχή της ...Τουρκοκρατίας!

Οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τις αποφάσεις τους, αντί να προωθήσουν το Πόρισμα αυτό της Διακομματικής, αντιθέτως, το κλείδωσαν στο ...συρτάρι. Και τώρα, χύνουν τα κροκοδείλια δάκρυά τους, πάνω στις στάχτες της καμένης χώρας...


Κ.Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ