Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΕΥΒΟΙΑ
Σφίγγεται η ψυχή σου...

Ανυπολόγιστες καταστροφές σε καλλιέργειες και ζωντανά προκύπτουν από την πρώτη καταγραφή των τεράστιων ζημιών της πυρκαγιάς

Οι κάτοικοι στα Νέα Στύρα προσπάθησαν αλλά έσωσαν λίγα πράγματα από το βιος τους

ICON

Οι κάτοικοι στα Νέα Στύρα προσπάθησαν αλλά έσωσαν λίγα πράγματα από το βιος τους
Παντού μαυρίλα, στάχτες, αποκαΐδια. Καμένα σπίτια, ξεσπιτωμένοι κάτοικοι, χαμένες περιουσίες, κατεστραμμένες καλλιέργειες. Χιλιάδες στρέμματα δασών και καλλιεργειών εξαφανίστηκαν μέσα σε μερικές ώρες. Η ήσυχη ζωή των κατοίκων, φτωχή είν' η αλήθεια, διαταράχτηκε. Το ίδιο και το οικοσύστημα. Από τη Βρύση και τον Κρεμαστό στο Δήμο Κονίστρων, απ' όπου ξεκίνησε η μία από τις δύο μεγάλες πυρκαγιές - στο Νότο της Εύβοιας - μέχρι τα χωριά Τραχήλι, Παραμερίτες, Παναγιά, Παρθένι, Αϊ - Γιάννη, Αγιο Λουκά, ακόμα και προ των πυλών της πόλης του Αλιβερίου (που γλίτωσε την τελευταία στιγμή), ακόμα Μίστρο, Θεολόγο - όπου χάθηκαν πέντε συνάνθρωποί μας - Μανίκια μέχρι τη Σέτα, «μαυρίζει το μάτι σου», σφίγγεται η καρδιά σου για τη συμφορά. Το ίδιο συμβαίνει, ακόμα πιο νότια, στην περιοχή των Στύρων - για δεύτερη φορά σε ένα μήνα - όπου η φωτιά «καλπάζει» ανενόχλητη, αφού «σαρώσει» τα μεσοχώρια, Τσακαίους, Ρανταίους, Νέα Στύρα και Στύρα μέχρι Πόρτο Λάφια.

Μεγάλη η καταστροφή, μεγάλος ο πόνος αλλά ανάλογα μεγάλη και η οργή και αγανάκτηση για το κράτος και τον κρατικό μηχανισμό που, όλο ερχόταν. Το έγκλημα που συντελείται ήρθε στην κορύφωσή του με τους πέντε εθελοντές του Μίστρου και του Θεολόγου που κάηκαν ζωντανοί. Σ' αυτή τη μάχη μεταξύ των αποθρασυμένων εμπρηστών - παραγώγων της εμπορευματοποίησης της γης - από την πολιτική του δικομματισμού, τα διάφορα συμφέροντα και τις τεράστιες ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού ενάντια στη λαϊκή περιουσία και το λαό, νικητές αναδείχτηκαν οι πρώτοι. Ο «πόλεμος», όμως, δε χάθηκε και η λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να τους εξουδετερώσει και να τους συντρίψει. Ας τό 'χουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι, όλοι οι πυρόπληκτοι και ο λαός, θέτοντάς το σαν κριτήριο ψήφου.

Ο τραγικός απολογισμός

Στάχτη έγιναν χιλιάδες στρέμματα δασών και καλλιεργειών
Στάχτη έγιναν χιλιάδες στρέμματα δασών και καλλιεργειών
Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες, χάθηκαν δάση που μετράνε εκατοντάδες χρόνια δημιουργίας τους. Χάθηκαν περιουσίες που «χτίστηκαν» με δεκάδες χρόνια ιδρώτα, αίμα και θυσίες. Χάθηκε το όνειρο για πολλούς, «να βάλουν ένα κεραμίδι στο κεφάλι τους». Χάθηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών απ' όπου έβγαινε το μεροκάματο της φτωχολογιάς της αγροτιάς.

Πάνω από 70.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων έγιναν στάχτη. Πάνω από 30 σπίτια κάηκαν ολοσχερώς. Αλλα 20 σπίτια υπέστησαν ζημιές (σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές).

Σύμφωνα με στοιχεία, πρώτες εκτιμήσεις της διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εύβοιας, μόνο στη γεωργική παραγωγή και, κυρίως, των περιοχών Δήμου Ταμυνίδων, Δήμου Κονιστρών και Δήμου Στυρέων, έχουν κατακαεί:

  • Στο φυτικό κεφάλαιο 250.000 ελαιόδεντρα, 10.000 άλλα οπωροφόρα, 50 στρέμματα κρασάμπελα.
  • Στο ζωικό κεφάλαιο 2.000 γιδοπρόβατα. 1.500 κυψέλες μελισσών, δεκάδες βοοειδή, χοιρινά και ζώα εργασίας.
  • Σε αποθήκες - στάβλους: 100 σταβλαποθήκες συνολικού εμβαδού 5.000 τετραγωνικών μέτρων.
  • Σε βοσκότοπους κάηκαν 150.000 στρέμματα στα οποία βοσκούσαν 40.000 γιδοπρόβατα και βοοειδή. Κάηκαν τόνοι ζωοτροφών.

Εχει αναφερθεί, επίσης, η καταστροφή τρακτέρ, αγροτικών αυτοκινήτων, αντλητικών συγκροτημάτων και άλλων αγροτικών μηχανημάτων.


Αποκαΐδια και το αγροτικό ιατρείο στα Νέα Στύρα
Αποκαΐδια και το αγροτικό ιατρείο στα Νέα Στύρα

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ