Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα άμεσης εκλογικής «απόδοσης»
  • Στην άμεση διανομή του επιδόματος των 3.000 ευρώ σε κάθε πυρόπληκτο εξαντλείται η προεκλογική βοήθεια, ενώ τα «υπόλοιπα» αφήνονται για μετά τις εκλογές και στις δυνάμεις της αγοράς
  • Συντηρεί την τρομοθεωρία της «ασύμμετρης απειλής»

Μέτρα άμεσης εκλογικής απόδοσης παίρνει η κυβέρνηση για τους πυρόπληκτους, δίνοντας σαφέστατο δείγμα γραφής για τον τρόπο αντιμετώπισης των πελώριων προβλημάτων από τις πυρκαγιές.

Δίχως να έχει καταφέρει να σβήσει τις φωτιές και επιχειρώντας συστηματικά να συγκαλύψει τις πολιτικές ευθύνες για την πρωτοφανή οικολογική και οικονομική καταστροφή, η κυβέρνηση μοιράζει με «αντιγραφειοκρατικές διαδικασίες» ένα βοήθημα 3.000 ευρώ για κάθε πυρόπληκτο, ενώ σε όσους έχουν καταστραφεί ολοσχερώς τα σπίτια τους δίνει επιπλέον 10.000 ευρώ, με την υποχρέωση να φέρουν τα δικαιολογητικά τους επόμενους τέσσερις μήνες. Τα «υπόλοιπα», δηλαδή τα ουσιαστικά, τα αφήνει για μετά τις εκλογές έχοντας όμως προεξοφλήσει ότι η «ανασυγκρότηση» των πυρόπληκτων περιοχών θα περάσει μέσα από την παροχή «κινήτρων» προς τις επιχειρήσεις.

Αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να διαφημίζει από τώρα διάφορα «προγράμματα ανασυγκρότησης» ανά νομό και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να μοιράζει απλόχερα λόγια συμπαράστασης και παρηγοριάς και να ηγείται εκστρατείας για την κινητοποίηση των κρατικών υπηρεσιών, ώστε το παραπάνω επίδομα και ορισμένα ακόμα άμεσα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων να υλοποιηθούν πριν τις εκλογές. Αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει ο Κ. Καραμανλής επισκεπτόμενος διαδοχικά χτες τα υπουργεία Οικονομίας και Υγείας και τη βάση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στην Ελευσίνα. «Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι είμαστε - και θα είμαστε συνεχώς - δίπλα στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, που δεν έχασε την ευκαιρία άλλη μια φορά να προσπαθήσει να καλύψει τη φτώχεια των έργων με πλούσια λόγια. Πρώτη προτεραιότητα, λοιπόν, είναι «να τους στηρίξουμε να ξανασταθούν στα πόδια τους. Να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε οι νέοι άνθρωποι αυτών των περιοχών να μην απογοητευτούν. Να συνεχίσουν να κάνουν σχέδια για το μέλλον τους. Να μείνουν στα χωριά τους. Να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους. Να ξαναοργώσουν τα χωράφια τους». Φυσικά δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο για την υλοποίηση αυτών των όμορφων στόχων, με δεδομένη την αντιαγροτική πολιτική της ΚΑΠ, κ.ο.κ.

Δε δίστασε επίσης να ισχυριστεί ότι η κυβέρνηση παίρνει «μέτρα αναγκαία για την άμεση ανακούφιση και τη μακρόπνοη στήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν», που θα εφαρμοστούν αμέσως «χωρίς καμία καθυστέρηση, χωρίς καμιά χρονοτριβή. Μόνο με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου, με μία μόνο υπογραφή». Περίσσεψαν τα ευχολόγια του τύπου ότι «η πολιτεία, σε αυτές τις περιστάσεις, οφείλει να είναι αλληλέγγυα. Οφείλει ακόμα να είναι απλόχερη», αλλά δεν ανέφερε τίποτα πιο συγκεκριμένο για τις πηγές χρηματοδότησης. Ανέφερε απλά ότι οι πόροι θα προέλθουν από το Ειδικό Ταμείο Αλληλεγγύης, του οποίου επικεφαλής διορίστηκε χτες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συντηρεί την τρομοθεωρία της «ασύμμετρης απειλής», εκτιμώντας ότι τη βολεύει για να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκράτησης του λαού και να συγκαλύψει τις πολιτικές ευθύνες της. Τη σκυτάλη πήρε χτες η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ερμηνεύοντας αυθεντικά τον όρο «ασύμμετρη απειλή» έδειξε προς τους «αντιεξουσιαστές» και τα «Εξάρχεια»!

Σε χτεσινή συνέντευξή της στο «Εθνος» η υπουργός Εξωτερικών προσδιορίζει ως ασύμμετρη απειλή «εκείνη η οποία μπορεί με ελάχιστα μέσα να προκαλέσει τεράστια καταστροφή». Εφαρμόζοντας τον ορισμό αυτό στην ελληνική πραγματικότητα υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και εκείνους, οι οποίοι θέλουν την αποδόμηση του κράτους και θεωρούν ότι μπορούν να καίνε ένα δάσος και να διακινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές με την ίδια ευκολία που κάψανε τα μαγαζιά των Αθηναίων ή τον Αγνωστο Στρατιώτη»! Στον ορισμό αυτό της Ντ. Μπακογιάννη παρέπεμψε αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος όμως απέφυγε να μιλήσει για οργανωμένο σχέδιο, παραπέμποντας ξανά σε μια σειρά από ενδείξεις εμπρησμών και υπενθυμίζοντας τις σχετικές επικηρύξεις. Ωστόσο, ο Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι «ούτε εγώ ούτε ο πρωθυπουργός μιλήσαμε για οργανωμένο σχέδιο».

Ο Θ. Ρουσόπουλος αρνήθηκε ουσιαστικά οποιαδήποτε πολιτική ευθύνη για την «εθνική τραγωδία», αποδεχόμενος ενδεχόμενα λάθη και παραλείψεις σε επιχειρησιακό επίπεδο! Παράλληλα, επικαλέστηκε το μέγεθος των πυρκαγιών και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν για να δικαιολογήσει τις πρωτοφανείς καταστροφές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ερχεται η λαίλαπα των «μεταρρυθμίσεων» (2007-09-02 00:00:00.0)
Βοήθεια με ημερομηνία λήξης (2007-08-31 00:00:00.0)
Ανευθυνότητα και σύγχυση... (2007-08-30 00:00:00.0)
Ενθερμη στήριξη από ΝΔ (2002-07-19 00:00:00.0)
Μπακογιάννη «υπό όρους» στην Αθήνα (2002-02-14 00:00:00.0)
Με το βλέμμα στο συνέδριο (2000-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ