Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
ΗΛΕΙΑ
Τραγωδία δίχως τέλος...

ICON

Του απεσταλμένου μας Νίκου ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ.--

Σε πύρινο κλοιό εξακολουθούν να βρίσκονται πολλές περιοχές της Ηλείας, ιδιαίτερα στα νοτιανατολικά, αν και η ένταση των πυρκαγιών έχει μειωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι των κατεστραμμένων χωριών προσπαθούν μέσα από τα αποκαΐδια να περισώσουν ό,τι μπορούν περιμένοντας να δουν πώς θα συνεχίσουν με αξιοπρέπεια τη ζωή τους μετά από αυτή την καταστροφή. Την «επόμενη μέρα» την αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερο σκεπτικισμό, αφού έχουν χορτάσει από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του δικομματισμού, πριν καν τους βρει αυτή η ασύλληπτη τραγωδία...

Η κατάσταση στο νομό είναι, στην κυριολεξία, τραγική.

  • Μέχρι στιγμής 12 δήμοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τον πύρινο όλεθρο και περισσότερα από 90 χωριά έχουν πυρποληθεί.
  • Μια πρώτη πρόχειρη εκτίμηση από στελέχη της Νομαρχίας Ηλείας κάνει λόγο για περισσότερα από 1.000 σπίτια κατεστραμμένα, περίπου 2.000.000 ελαιόδεντρα και πάνω από 10.000 ζωντανά, μόνο στο Δήμο Ζαχάρως.
  • Περίπου 80 χωριά και οικισμοί στο νομό παραμένουν για πέμπτη ημέρα χωρίς ρεύμα, νερό, καθώς και τηλέφωνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι περίπου 300 στύλοι της ΔΕΗ έχουν καταστραφεί από την πύρινη λαίλαπα, ενώ τα δίκτυα έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές μέχρι και ολοκληρωτική καταστροφή.

Οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό έργο

Eurokinissi

Οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό έργο
Σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών της ΔΕΗ, μέχρι τις 31 Αυγούστου σταδιακά το πρόβλημα θα αποκατασταθεί.

Πολλαπλά τα προβλήματα

Η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια των πυρόπληκτων κατοίκων απέναντι σε αυτούς που έχουν χάσει τα σπίτια τους είναι συγκλονιστική και με τον τρόπο τους δείχνουν την αποστροφή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να στοιβάξει τον κόσμο σε σκηνές, θέλοντας να δείξει ότι σπεύδει να μεριμνήσει γι' αυτούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 300 σκηνές που στήθηκαν στη Ζαχάρω, εκτός από δύο άτομα, κανείς άλλος δεν έμεινε σε αυτές. Ολοι τους, σε πρώτη φάση, βρήκαν καταφύγιο σε φιλικά και συγγενικά σπίτια. Την ίδια στιγμή διαφαίνεται κυβερνητική απροθυμία στο να χρησιμοποιηθούν για τη στέγασή τους ξενοδοχεία της περιοχής.

Η καταγραφή των ζημιών έχει αρχίσει ήδη από τα αρμόδια συνεργεία της νομαρχίας και του ΕΛΓΑ, αλλά με δυσκολίες, όπως ακριβώς συμβαίνει με τη σίτιση και τον εφοδιασμό των πυρόπληκτων με πόσιμο νερό. Επίσης, σοβαρό ζήτημα έχει ανακύψει και με τα εναπομείναντα ζωντανά τα οποία έχουν μείνει από ζωοτροφές και νερό και κινδυνεύουν να ψοφήσουν, αυτή τη φορά από την πείνα... Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με ανακοίνωσή της, κάνει έκκληση στις Γεωργικές Ενώσεις να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα εφόδια και να τα στείλουν στους κτηνοτρόφους.

Ο καταυλισμός στη Ζαχάρω

Eurokinissi

Ο καταυλισμός στη Ζαχάρω
Επίσης, είναι αξιοσημείωτη η διάθεση και το πείσμα των πληγέντων να παραμείνουν στα χωριά τους και να στήσουν από την αρχή το σπιτικό και το βιος τους. Ωστόσο, για να «ξαναχτίσουν τα σπίτια τους και να ξαναοργώσουν τα χωράφια τους» - όπως δήλωσε χτες ο Κ. Καραμανλής - θα πρέπει να εξαγγείλει άλλα μέτρα και σε διαφορετική κατεύθυνση, καθώς με λίγα χιλιάρικα ευρώ, ούτε σπίτι μπορεί κανείς να φτιάξει, ούτε τις καλλιέργειες να ξαναστήσει από την αρχή.

Τα μέτωπα της φωτιάς

Αντιμέτωποι με τις φλόγες ήρθαν για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι πολλών χωριών της Ηλείας. Στα χωριά Μάτεσι, Κάμενα, Βασιλάκι, Πλουτοχώρι, Διάσελα, Λάλας, Σκαφιδιά, η φωτιά έφτασε λίγο έξω από τα πρώτα σπίτια, όπου κάτοικοι και πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν, τουλάχιστον, να μην επιτρέψουν την είσοδό της σε αυτά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι κάτοικοι ουσιαστικά πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και όλο το διάστημα έκαναν αυτό που δεν έπραξε το κράτος και οι μηχανισμοί του. Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, οι κάτοικοι των χωριών και κυρίως η νεολαία, με τρακτέρ και άλλα μηχανήματα, δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες και παράλληλα είχαν σε ετοιμότητα βυτία γεμάτα με νερό.

Αλλωστε μετά την αδυναμία και την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις ανάγκες, οι κάτοικοι των χωριών έχουν αναλάβει οι ίδιοι την υπεράσπιση των περιοχών τους. Με αυτό το δεδομένο και με πρωτοβουλία των κομμουνιστών και των οπαδών του Κόμματος στο νομό, χτες το βράδυ ανέλαβαν να περιφρουρήσουν περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και το δάσος του Κατάκολου.


Συντρίμμια παντού

Eurokinissi

Συντρίμμια παντού

Μία από τις γυναίκες που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα από τη φωτιά

Eurokinissi

Μία από τις γυναίκες που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα από τη φωτιά

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ