Τετάρτη 29 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ Η ΧΩΡΑ
Ανύπαρκτες υποδομές

Παρά το γεγονός ότι η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων κατά των πυρκαγιών έχει αναδειχτεί με τραγικό τρόπο εδώ και δεκαετίες στον τόπο μας, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαρκώς τα υποβαθμίζουν, δημιουργώντας επιπλέον τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και υποδομές των μηχανισμών κατάσβεσης και δασοπροστασίας. Αντί να αξιοποιήσουν τις προτάσεις των αρμόδιων επιστημονικών φορέων και να δημιουργήσουν έναν ενιαίο φορέα πρόληψης, επαγρύπνησης, προστασίας και δασοπυρόσβεσης, ακολούθησαν διαμετρικά αντίθετη πολιτική. Ετσι:

Οργανωμένα μέτρα πρόληψης, όπως η αποψίλωση και ο καθαρισμός των δασών, η διάνοιξη δασικών δρόμων, η κατασκευή και επάνδρωση δασικών παρατηρητηρίων δασοφύλαξης, έργα δηλαδή που θα εμπόδιζαν, σε ένα μεγάλο βαθμό, την πρόκληση πυρκαγιάς, θα βοηθούσαν στο γρήγορο εντοπισμό της και θα διευκόλυναν την κατάσβεσή της, έχουν μπει στο περιθώριο.

Το 1998 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε με νόμο στη διάσπαση του τομέα πρόληψης από την πυρόσβεση και στην ανάθεση της αρμοδιότητας αυτής αποκλειστικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη σχεδιασμού και εξάλειψη δυνατοτήτων συντονισμού των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης και τη μη συμμετοχή των δασικών υπηρεσιών στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών στα δάση τα οποία γνωρίζουν από πρώτο χέρι.

Σα να μην έφτανε αυτό άφησαν τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής υποστελεχωμένες σε προσωπικό και μέσα και, το κυριότερο, χωρίς εκπαίδευση στη δασοπυρόσβεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1998, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το έλλειμμα σε οργανικές θέσεις έφτανε το 15%, ενώ σήμερα, επί κυβέρνησης ΝΔ, φτάνει στο 31%, δηλαδή λείπουν 3.740 άτομα, γεγονός που επιφέρει την καταστρατήγηση των ωραρίων και την εξάντληση του προσωπικού.

Οπως αποκάλυψε χαρακτηριστικά και σε ανύποπτο χρόνο φέτος το καλοκαίρι ο «Ρ», στην υπηρεσία Αμαλιάδας υπήρχαν 14, στις 35, κενές θέσεις, στην Αρεόπολη Λακωνίας 14 στις 25, στα Δερβενοχώρια 12 στις 17, για να αναφερθούμε μόνο σ' αυτές τις περιοχές που έγιναν παρανάλωμα κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές. Προσπαθούν να περισώσουν την κατάσταση με εποχικό προσωπικό, με λειψή εκπαίδευση, αλλά και μέσα (δεν τους παρέχονται σε πολλές περιπτώσεις ούτε άρβυλα, ούτε άλλος εξοπλισμός προστασίας!), αντί να το μονιμοποιήσουν, αφού καλύπτει μόνιμες και διαρκείς ανάγκες.

Δεν είναι τυχαία αυτή η πολιτική. Οι τεράστιες ελλείψεις σε μέσα, σε προσωπικό, σε έργα και σε εκπαίδευση (σε υποδομές γενικά), που υπονομεύουν το μηχανισμό δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, «δένουν» απόλυτα με την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που εμπορευματοποιεί τα δάση, ευνοώντας τους εμπρησμούς του δασικού μας πλούτου. Αυτήν την πολιτική πρέπει να καταδικάσει ο λαός, υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που την αντιπαλεύει με συνέπεια.


Ν. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ