Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Κυριάρχησε η σκανδαλολογία

Κ. Αλυσανδράκης: Αν δεν αλλάξει ριζικά η κοινωνία, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα φαινόμενα διαφθοράς και όταν λέμε ριζική αλλαγή, εννοούμε τα μέσα παραγωγής να μην είναι πια ατομική ιδιοκτησία

Κυρίαρχη ήταν η σκανδαλολογία χθες στη Βουλή, όπου - με αφορμή συζήτηση νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας - ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιδόθηκαν σε έναν ακόμη εντυπωσιοθηρικό καυγά. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κ. Αλυσανδράκης τόνισε ότι αυτές οι αψιμαχίες δεν μπορούν να κρύψουν τη σύμπλευση των δύο κομμάτων στο μεγάλο σκάνδαλο, που είναι η αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν.

Τοποθετούμενος - από το βήμα της Βουλής - για το θέμα Ζαχόπουλου, ο υπουργός Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, τόνισε ότι «η ευθύνη εκείνου που έχει την άσκηση διοίκησης εξαντλείται μέχρι την ημέρα της επιλογής. Από εκεί και πέρα οι θεσμοί της δημοκρατίας και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αναλαμβάνουν πλέον την ευθύνη να παρακολουθούν εκείνον ο οποίος ασκεί διοίκηση», προσθέτοντας ότι «ελέγχεσαι μετά αν αυτόν που επέλεξες και δε λειτούργησε σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους, δεν τον απομακρύνεις». Επίσης έκανε λόγο για «λάσπη στο σύνολο του πολιτικού κόσμου» που εμποδίζει στο «να εξυγιανθεί ο δημόσιος βίος». Πάντως, αργότερα και εκτός της αίθουσας της Βουλής, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Β. Μεϊμαράκης υποστήριξε αναφορικά με τον Κ. Κλαδά ότι «εγώ αν είχα έναν ειδικό γραμματέα που είχε τέτοιο πρόβλημα θα τον καλούσα να δώσει εξηγήσεις», ενώ για τον Κ. Κουκοδήμο υποστήριξε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα είτε «με κουμπί»» είτε «με ομολογία» και «μετά να ληφθούν αποφάσεις».

Μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Χ. Καστανίδη, το ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε χθες σειρά κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών με προφανή εντυπωσιοθηρικό χαρακτήρα. Μεταξύ άλλων, αναμένεται να υπάρξει αίτημα Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποθέσεις της «Siemens» και των τηλεφωνικών υποκλοπών, πρωτοβουλία για να κληθούν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής οι υπουργοί Πολιτισμού από το 1996 και μετά - συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού - καθώς και προσπάθεια για να κληθούν οι Σ. Κλαδάς, Α. Ανδριανός και Γ. Αγγέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με παράλληλη κατάθεση του πορίσματος Ζορμπά για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα χθες, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνεργάτες «που παίρνει ο κύριος πρωθυπουργός από τις νεανικές του παρέες στη Θεσσαλονίκη και τους βάζει διοικητές σε τράπεζες, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, σε Οργανισμούς και έχουμε αυτό το φαινόμενο μίας καταλήστευσης του δημόσιου πλούτου». Οσον αφορά την «Siemens», υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν πλέον να συνεχιστεί αυτή η ρύπανση του δημόσιου βίου και να είναι ανεκτή». Επίσης ο Απόστολος Κακλαμάνης άσκησε κριτική και στο ΚΚΕ, λέγοντας ότι «βαράτε στο δικομματισμό, χωρίς να ξεκαθαρίζετε, αλλά παρουσιάζετε δύο μεγάλες παρατάξεις ως τις όψεις του Ιανού, δύο όψεις του αυτού νομίσματος» και ότι αυτό «διατηρεί τη δεξιά στην κυβέρνηση». Επίσης υποστήριξε ότι «η χώρα μαστίζεται απ' αυτήν τη συγκλονιστική καταπίεση των μεγάλων επιχειρηματιών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» με άδειες για τα κανάλια που δόθηκαν το 1989.

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο

«Γιατί να έχουμε κρυφό καμάρι αυτό που ο κόσμος έχει τούμπανο;», αναρωτήθηκε, ανταπαντώντας, Κ. Αλυσανδράκης. «Ολο και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία». Πρόσθεσε ότι «εμείς δε θεωρούμε ότι ο δικομματισμός είναι το άπαν στην πολιτική ζωή, γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η άρχουσα τάξη έχει άλλες εφεδρείες, αν τυχόν εξαντληθούν τα περιθώρια του δικομματισμού». Χαρακτηριστικά είπε ότι «έχει την εφεδρεία του Μεγάλου Συνασπισμού στη Γερμανία ή την εφεδρεία του διπολισμού, βλέπε Ιταλία, κυβέρνηση Πρόντι. Είναι, υποτίθεται, κεντροαριστερή κυβέρνηση, η οποία όμως και τους Ιταλούς έστειλε στο Αφγανιστάν ή τους κράτησε και τους Αμερικανούς δεν εμπόδισε να επεκτείνουν τη στρατιωτική τους βάση και τα αντιασφαλιστικά μέτρα προχώρησε. Ο,τι θα έκανε, δηλαδή, ακριβώς και η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι της "επάρατης" Δεξιάς».

Οσον αφορά τα περί Μέσων Ενημέρωσης, ο Κ. Αλυσανδράκης έθεσε το ερώτημα: «Μόνο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υπάρχουν μεγάλοι επιχειρηματίες; Και αν καταπιέζουν οι επιχειρηματίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, γιατί δε θα καταπιέζουν και οι άλλοι επιχειρηματίες; Και μια και μιλάμε για προμήθειες, υπάρχουν μεγάλοι επιχειρηματίες και πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Είναι, λοιπόν, περίεργο το να έχουμε διαφθορά στις προμήθειες; Είναι δυνατόν με τεράστια ποσά που ανταλλάσσονται στις προμήθειες να μην υπάρχουν μίζες και άλλα τέτοια φαινόμενα;», προσθέτοντας πως «αν δεν αλλάξει ριζικά η κοινωνία, δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα φαινόμενα διαφθοράς και, όταν λέμε ριζική αλλαγή, εννοούμε τα μέσα παραγωγής να μην είναι πια ατομική ιδιοκτησία».

Τέλος, σχολιάζοντας την υπόθεση της SIEMENS, ειδικά για το C4Ι, ο Κ. Αλυσανδράκης τόνισε πως «μας ενδιαφέρει το ενδεχόμενο οικονομικό σκάνδαλο, αλλά το μεγαλύτερο σκάνδαλο για εμάς είναι ότι αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των καθημερινών δραστηριοτήτων των εργαζομένων, για την παρακολούθηση των διαδηλωτών και αυτό είναι μεγαλύτερο σκάνδαλο, αν θέλετε, από οποιαδήποτε μίζα έχει πάει εκεί».

Από τη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, δεν έλειψαν και τα γραφικά αντικομμουνιστικά σχόλια του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Γεωργιάδη. Σχολιάζοντας την αντίθεση του ΚΚΕ στην αλλοίωση του χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω των επαγγελματιών οπλιτών και των εφέδρων υψηλής ετοιμότητας, υποστήριξε ότι «οι ωραιότερες παρελάσεις που έχω δει στη ζωή μου έγιναν ασφαλώς στη Σοβιετική Ενωση», αφού «τα κομμουνιστικά καθεστώτα, όπου υπάρχουν, σέβονται τις ένοπλες δυνάμεις τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ