Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ 2008
Δυναμική εκκίνηση για την επιτυχία της
  • Σύσκεψη Επιτροπών Ειρήνης, μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων χτες στην αίθουσα του ΔΣΑ
  • Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Δυναμική εκκίνηση των προετοιμασιών για την Ολυμπιάδα Ειρήνης 2008 δόθηκε χτες από την αίθουσα του ΔΣΑ, όπου με πρωτοβουλία της ΕΕΔΥΕ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Επιτροπών Ειρήνης, μαζικών φορέων και προσωπικοτήτων, με σκοπό τη συμβολή όλων τους στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Κεντρικό σύνθημα των εκδηλώσεων της Ολυμπιάδας Ειρήνης που αποτελεί μία παρέμβαση σε όλα όσα συμβαίνουν γύρω από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι το «Οχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Ναι στην ειρήνη και τη φιλία των λαών».

Ανοίγοντας τη σύσκεψη ο οργανωτικός γραμματέας της ΕΕΔΥΕ Γρ. Πετρόπουλος, επισήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ενώ ο θεσμός της Ολυμπιάδας Ειρήνης εγκαινιάστηκε το 2004 με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ Ε. Μαχαίρας, εξέφρασε την ανησυχία του τόσο για το χαρακτήρα που έχουν πάρει οι Ολυμπιακοί Αγώνες όσο και για τις διεθνείς εξελίξεις που χαρακτηρίζονται από όξυνση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ανταγωνισμών σε βάρος της διεθνούς ειρήνης και με θύματα τους λαούς.

Η γενική γραμματέας της ΕΕΔΥΕ και βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, επισήμανε το γεγονός ότι ο θεσμός των Ολυμπιακών Αγώνων φθίνει διαρκώς, καθώς αυτό που κυριαρχεί είναι η εμπορευματοποίησή τους. Επισήμανε ότι ρόλος της Ολυμπιάδας Ειρήνης μέσα από τις πολύμορφες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι η καταγγελία του χαρακτήρα που έχουν πάρει οι Ολυμπιακοί Αγώνες με παράλληλη αποκάλυψη της υποκρισίας που περιβάλλει τη λεγόμενη «Ολυμπιακή Εκεχειρία», τη στιγμή μάλιστα που ίδιες δυνάμεις από την άλλη προωθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ. Κάλεσε τις Επιτροπές Ειρήνης να πάρουν πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο για διοργάνωση από κοινού εκδηλώσεων με μαζικούς φορείς.

Στη συνέχεια ο Α. Φραγκέας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, παρουσίασε το σχέδιο πρωτοβουλιών που θα ξετυλιχτούν το επόμενο διάστημα στα πλαίσια της Ολυμπιάδας Ειρήνης. Συγκεκριμένα προετοιμάζονται τα εξής:

-- 20-25 Φλεβάρη: Επίσκεψη αντιπροσωπείας της κινέζικης Επιτροπής Ειρήνης στην Αθήνα.

-- 1-2 Μάρτη: Βαλκανική Διάσκεψη Κινημάτων Ειρήνης στη Θεσσαλονίκη.

-- Αντιπολεμικό συλλαλητήριο μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Μάρτη στην Αθήνα για τις επετείους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία.

-- Μάης: Διοργάνωση εκδηλώσεων με χαρακτήρα αντιπολεμικό, πολιτιστικό, αθλητικό, προστασίας του περιβάλλοντος σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Αποκορύφωμα θα είναι η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη.

-- Ιούνης: Λαμπαδηδρομία Ειρήνης από την Ολυμπία στην Αθήνα σε συνεργασία με ερασιτεχνικούς συλλόγους δρομέων.

-- Αύγουστος: Εκδήλωση στην Ακρόπολη για τις επετείους της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι.

Στη χτεσινή σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων, του ΤΕΕ, της ΠΟΘΑ, της ΚΕΘΑ, της ΕΕΔΔΑ, του ΣΕΗ, της ΠΟΛ και πολλές προσωπικότητες, ανάμεσά τους πανεπιστημιακοί, απόστρατοι αξιωματικοί και άλλοι.

Στη σύσκεψη εγκρίθηκε διακήρυξη όπου απευθύνεται κάλεσμα στους μαζικούς φορείς και στον ελληνικό λαό και σε κάθε ανήσυχο και προβληματισμένο άνθρωπο να συμμετέχουν και να συμβάλουν για την επιτυχία της Ολυμπιάδας Ειρήνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ