Πέμπτη 31 Γενάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟ «SIEMENS»
Αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τις γερμανικές αρχές

Πληθαίνουν καθημερινά τα αποκαλυπτικά στοιχεία για την επιχειρηματική διαφθορά με τις «μίζες» εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, που κατέβαλε επί σειρά ετών ο γερμανικός πολυεθνικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός «Siemens» στα ταμεία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε υπουργούς, καθώς και σε υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ και άλλων δημόσιων Οργανισμών.

Μετά τις καταιγιστικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, ο εισαγγελέας που διερευνά την υπόθεση υπέβαλε συμπληρωματικό αίτημα δικαστικής συνδρομής (περαιτέρω στοιχεία και διευκρινίσεις) προς τις γερμανικές δικαστικές αρχές, που διεξάγουν έρευνες για τη διαλεύκανση του σκανδάλου από το Νοέμβρη του 2006, οπότε και αποκαλύφθηκε η ύπαρξη των μυστικών ταμείων της «Siemens», για τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ίδια η εταιρεία έχει παραδεχτεί ότι το σύνολο των ποσών που διακινήθηκαν για «λαδώματα» κυβερνητικών αξιωματούχων και υψηλόβαθμων στελεχών Οργανισμών, προκειμένου να «κλειστούν δουλειές», ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ και αφορά την περίοδο 1999 - 2006.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας που ερευνά την υπόθεση έχει στη διάθεσή του σειρά εγγράφων που έχει λάβει από τη γερμανική Δικαιοσύνη. Μεταξύ των εγγράφων αυτών, περιλαμβάνονται και απολογίες των στελεχών της «Siemens» στη Γερμανία, σε βάρος των οποίων έχουν ασκηθεί διώξεις. Περιέχονται επίσης και τα συμπεράσματα των γερμανικών αρχών για το τι ακριβώς έχει συμβεί με τις «μίζες» του γερμανικού πολυεθνικού κολοσσού στην Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη της «Siemens» Γερμανίας έχουν κατονομάσει ως αποδέκτες των «μιζών», συγκεκριμένα πρόσωπα, πρώην στελέχη του πολυεθνικού κολοσσού στην Ελλάδα, τα οποία διαπραγματεύονταν με τη μητρική εταιρεία στη Γερμανία τις οικονομικές απαιτήσεις των πολιτικών κομμάτων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και στελεχών συγκεκριμένων υπουργείων, προκειμένου να προτιμηθούν οι υπηρεσίες της «Siemens» έναντι των ανταγωνιστών, για την ανάληψη έργων, προμηθειών, συμβάσεων και άλλων εξοπλιστικών συμβολαίων.

Σημειώνεται ότι στις μεγάλες «μπίζνες» της «Siemens» στην Ελλάδα, εκτός από τα έργα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, το πρόγραμμα «ΕΡΜΗΣ» του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, συμβάσεις με τον ΟΤΕ, κ.ά., συμπεριλαμβάνονται και οι 25 ηλεκτροκινούμενες αμαξοστοιχίες του ΟΣΕ, που «σαπίζουν» χρόνια τώρα στο αμαξοστάσιο του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη. Οι σχετικές συμβάσεις με τη «Siemens» για την προμήθεια τροχαίου υλικού είχαν υπογραφεί έως το 1999. Οι αμαξοστοιχίες παραλήφθηκαν από τον ΟΣΕ λίγα χρόνια αργότερα και έκτοτε παραμένουν ακινητοποιημένες, καθώς στο δίκτυο του ΟΣΕ δεν υπάρχει ακόμα ηλεκτροκίνηση!

  • Αργά χτες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι αρμόδια για το σκάνδαλο «SIEMENS» είναι η Δικαιοσύνη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ