Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Επιμένει στη μασκαράτα του «βέτο»

Τη θέση του υπέρ της άσκησης βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αν δε συμφωνηθεί «μια ονομασία για κάθε χρήση», επανέλαβαν χτες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την υπουργό Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, κατά τη διάρκεια της οποίας πήραν και το έγγραφο Νίμιτς.

Συγκεκριμένα μετά τη συνάντηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος, που συνόδευσε τον Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «παραμένει στις θέσεις» του, έτσι όπως αυτές διατυπώθηκαν μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου για: «Μια κοινά αποδεκτή λύση, στη βάση της ενιαίας, σύνθετης ονομασίας, σύνθετης και κοινής για όλες τις χρήσεις ονομασίας, που να εκφράζει τη γεωγραφική πραγματικότητα της ευρύτερης περιοχής».

Η στάση του ΠΑΣΟΚ υπέρ του «βέτο» δεν πηγάζει από καμιά πρόθεση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πάει κόντρα στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, αφού ο νεοταξικός του χαρακτήρας και η πολιτική του στηρίζουν την πλήρη σύμπλευση της χώρας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, κόντρα στα συμφέροντα του λαού και της χώρας.

Εξάλλου χτες ο Θ. Πάγκαλος απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι η ΝΔ «διαπραγματεύεται διπλή ονομασία», αναφέροντας ότι «δεν είναι εκπρόσωπος της κυβέρνησης». Πάντως στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει «σκληρή γραμμή» και γι' αυτό ακριβώς το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να στηρίξει από την αρχή τη χρήση του «βέτο». Ο Θ. Πάγκαλος μάλιστα δήλωσε ότι «η κυβέρνηση οφείλει, σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης, η οποία μόλις τώρα άρχισε, να διατηρήσει όλα τα διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα που έχει», προσθέτοντας ότι «αυτό είναι το συμφέρον για τη χώρα».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Κόσσοβο. Το ΠΑΣΟΚ, που συμφωνεί επί της ουσίας με την απόφαση της ΕΕ να στείλει αστυνομική δύναμη στην περιοχή, χτες διά στόματος του Θ. Πάγκαλου ξεκαθάρισε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η διαιώνιση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στην περιοχή. Ο ίδιος συγκεκριμένα δήλωσε «ότι η Ελλάδα, η οποία μετέχει στο ΝΑΤΟ και κατά σύμπτωση, επειδή τμήμα των δυνάμεών μας βρίσκονται στο Κόσσοβο (...), πρέπει να αναλάβει μία έντονη και αποτελεσματική πρωτοβουλία, ώστε τα σύνορα μεταξύ του τμήματος του Κοσσόβου, το οποίο κατοικείται από τους Σέρβους, δηλαδή, της περιοχής της Μιτρόβιτσα και της υπόλοιπης Σερβίας, να παραμείνουν ανοιχτά».

Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν μπορεί να μην έχει προχωρήσει ακόμα στη διπλωματική αναγνώριση του Κοσσόβου, αλλά την ύπαρξη και την ανάληψη δράσεων από τις δυνάμεις κατοχής και καταστολής δεν τη διαπραγματεύεται...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ