Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Λέξη για '92, '99 και ευθύνες Ευρωπαϊκής Ενωσης

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών και μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, δήλωσε ότι είναι «υπέρ μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης και έχουμε μιλήσει για μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό». Πρόσθεσε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική έχασε πολύτιμο έδαφος, αρνούμενη, όταν μπορούσε να συμφωνήσει σε σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Σήμερα είπε ότι «βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να ερχόμαστε πίσω από τις προτεραιότητες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή». Επανέλαβε τη θέση ότι για τον ΣΥΝ «δεν αποτελεί πλαίσιο επίλυσης της διαφοράς η διεύρυνση του ΝΑΤΟ». Ωστόσο, πιστός κι αυτός στον ευρωμονόδρομο, λέξη δε βρήκε να πει για τους ιέρακες της ΕΕ και τη στάση τους απέναντι σε όσα συμβαίνουν εδώ και τόσα χρόνια στα Βαλκάνια.

Εξάλλου, εξέφρασε - όπως δήλωσε - στην Ντόρα Μπακογιάννη ανησυχίες «για την αρνητική εξέλιξη της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου και της εξηγήσαμε ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε συσχετισμό της στάσης μας απέναντι στην ονομασία με την αναγνώριση του Κοσσόβου».

Βέβαια, έκανε «γαργάρα» τη στάση πολλών μελών του ΣΥΝ που το 1999 δικαιολογούσαν, έως και ανοιχτά, τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας, απόληξη των οποίων είναι οι σημερινές εξελίξεις. Οπως έκανε «γαργάρα» και τη στάση του ΣΥΝ το 1992, όταν έτρεχε πίσω από τα εθνικιστικού παραληρήματος συλλαλητήρια για το Σκοπιανό.

Και κατόπιν όλων αυτών, είπε ότι «θα έχουμε την ευκαιρία να μελετήσουμε τις προτάσεις Νίμιτς και στα όργανα του κόμματος και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για να διατυπώσουμε την άποψή μας πάνω σε αυτά», προκαλώντας εύλογα ερωτήματα: Τι παραπάνω χρειάζονται για να εκφράσουν σταθερή, σαφή θέση απέναντι και σε αυτές τις, αμερικανόπνευστες και ευλογούμενες από την ΕΕ, «προτάσεις» Νίμιτς; `Η υπάρχουν και «τάσεις» στον ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, που ενδεχόμενα πιθανολογούν πως μπορεί να είναι και υπέρ των λαών..;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ