Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κλοτσοσκούφι στη διαπάλη των ιμπεριαλιστών οι λαοί των Βαλκανίων

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά από τη συνάντησή της με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη

Με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, προκειμένου να την ενημερώσει για τις εξελίξεις που αφορούν στην ονομασία της ΠΓΔΜ. Την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνόδευε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υπεύθυνος των Διεθνών Σχέσεων.

Αμέσως μετά η Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Για άλλη μια φορά είπαμε στην κ. Μπακογιάννη ότι παραμένουμε σταθεροί στη θέση που είχαμε διατυπώσει το 1992 για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληροί το όνομα της γειτονικής χώρας. Τότε δεν είχαμε δεσμευτεί με την υπογραφή μας στην απόφαση των άλλων κομμάτων. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τότε. Ας θυμηθούμε ότι τότε τη φωτιά του πολέμου στα Βαλκάνια την άναψαν ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ, έντυσαν με σέρβικα ρούχα Γερμανούς και Ούγγρους μισθοφόρους, προκάλεσαν τοπικές εμφύλιες συγκρούσεις για να δικαιολογηθεί ο πόλεμος για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας με πρόσχημα την εθνοκάθαρση.

Σήμερα μας απειλεί ενδεχομένως καινούρια φωτιά με τη δημιουργία αμερικανικών προτεκτοράτων στα Βαλκάνια. Ενα απ' αυτά είναι και το Κοσσυφοπέδιο που ανεξαρτητοποιείται, αλλά και η ΠΓΔΜ. Κι αυτό που μας ανησυχεί, πάνω απ' όλα κι ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το όνομα, είναι το γεγονός ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν γίνει κλοτσοσκούφι στη διαπάλη που γίνεται στην περιοχή ηγετικών μεγάλων δυνάμεων, της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Ρωσίας που μπήκε πρόσφατα με το ενεργειακό. Και σ' αυτό το κλοτσοσκούφι είναι μπλεγμένη και η Ελλάδα, η οποία λόγω των δεσμεύσεών της έχει και τα λιγότερα εργαλεία για να αντιμετωπίσει τα όποια περίπλοκα προβλήματα υπάρχουν. Η προσοχή μας λοιπόν εμάς συγκεντρώνεται στην κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, τα αμερικανοευρωπαϊκοΝΑΤΟικά Βαλκάνια πάνω απ' όλα. Εκεί είναι το έδαφος. Ξαναλέω ότι στο όνομα μπορεί να βρεθεί μια λύση, τα άλλα όμως προβλήματα θέλουν διαφορετική πολιτική».

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους

Ερωτώμενη για την πρόταση Νίμιτς, σημείωσε:

-- «Πρέπει να υπάρξει μια ονομασία. Εάν και εφόσον αυτή περιέχει τον όρο Μακεδονία, απαρέγκλιτα όρος είναι για μας να αναγνωρίζεται ως όρος καθαρά και μόνο γεωγραφικός και πέραν τούτου ουδέν. Διότι αν δε θεωρηθεί γεωγραφικός, από κει και πέρα μπορεί να εγείρεται ζήτημα αλλαγής συνόρων, μακεδονικής εθνότητας, μειονότητας στην Ελλάδα. Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου. Για μας πρώτη προϋπόθεση είναι - πέρα από τα άλλα, τα αλυτρωτικά κλπ. - να θεωρηθεί γεωγραφικός όρος και όχι εθνικός - εθνοτικός».

Σε άλλη ερώτηση για το αν συμφωνεί με τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

-- «Θα παίρναμε μέρος, θα λέγαμε τη θέση μας και αν βρίσκαμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε δε θα φοβόμασταν να μη βάλουμε την υπογραφή μας».

Ερωτηθείσα για το αν θεωρεί αναγκαία τη σύγκλησή του, υπογράμμισε:

-- «Δεν είμαι τόσο σίγουρη. Τι με προβληματίζει. Δεν είναι κάτι κακό και έξω απ' τα πλαίσια να γίνει αυτό το συμβούλιο. Αλλά αν το κάθε κόμμα τοποθετείται με τα μάτια στραμμένα στην κάλπη φέτος, του χρόνου, του παραχρόνου, αν τοποθετείται για λόγους δημοφιλίας και εντυπώσεων, τέτοιο συμβούλιο δε χρειάζεται.

Το 1992, μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για το ΚΚΕ, εμείς γίναμε Λακεδαιμόνιοι. Πλην Λακεδαιμονίων έλεγαν. Και δε νομίζω ότι είχαμε άδικο. Είμαστε περήφανοι που ήμασταν τότε Λακεδαιμόνιοι».

Τέλος, ερωτηθείσα για το αν συμφωνεί με τη λογική της διπλής ονομασίας, η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε:

-- «Η διπλή ονομασία φοβάμαι δεν είναι λειτουργικό πράγμα. Αναπαράγει το πρόβλημα. Οταν έχουν ένα όνομα μέσα κι ένα έξω θα αισθάνονται την ανάγκη το μέσα να το κάνουν έξω».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα (2008-03-27 00:00:00.0)
Στενή αμερικανική «επίβλεψη» (2008-03-22 00:00:00.0)
Η δικαίωση των θέσεων του ΚΚΕ (2008-03-09 00:00:00.0)
Στάση αρχών και συνέπειας (2008-02-24 00:00:00.0)
Να απεμπλακεί η κυβέρνηση από τη λαθεμένη συμφωνία του '92 (2007-11-08 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ δεν κόπτονται για την ενότητα χωρών! (2004-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ