Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Στενά δεμένες οι σχέσεις Ελλάδας - ΠΓΔΜ και οι εξελίξεις στο Κόσσοβο

Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις θέσεις του ΚΚΕ

Motion Team

Τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που ο λαός μετέτρεψε σε ορμητήριο αντίστασης στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, επέλεξε το ΚΚΕ για να παρουσιάσει τις θέσεις του για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και τη νέα πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε χτες, ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε ότι η «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσσυφοπεδίου οδηγεί σε ένα νέο γύρο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αντιπαραθέσεων και πολέμων στην περιοχή. Σημείωσε ότι το ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ είναι στενά δεμένο και με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Τόνισε ότι το κύριο δεν είναι το όνομα και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το ΚΚΕ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, το αμέσως επόμενο διάστημα, για να ενημερώσει το λαό, να τον καλέσει σε αγωνιστική επαγρύπνηση και να οργανώσει την πάλη ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας μας.

«Με ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ, στις 10 Ιούνη του 1999, μετά τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη γειτονική μας Γιουγκοσλαβία, εκτιμούσε ότι "η πραγματική βαλκανοποίηση αρχίζει τώρα". Δυστυχώς, τα χρόνια που ακολούθησαν μας επιβεβαίωσαν», σημείωσε ο Θ. Κωνσταντινίδης, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ έγκαιρα προειδοποίησε για τις εξελίξεις. Και συνέχισε:

«Πιστεύουμε ότι η μονομερής "ανεξαρτητοποίηση" του Κοσσυφοπεδίου οδηγεί σε ένα νέο γύρο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αντιπαραθέσεων και πολέμων στην περιοχή.

Εχουμε ταχθεί κατηγορηματικά κατά της δημιουργίας προτεκτοράτων. Εχουμε επανειλημμένα ζητήσει την άμεση απόσυρση των Ελλήνων στρατιωτών και από το Κοσσυφοπέδιο και από όλες τις χώρες όπου βρίσκονται ελληνικά στρατεύματα, ανεξάρτητα από το ρόλο που τους τάζουν οι ιμπεριαλιστές να παίζουν. Ζητήσαμε και ζητάμε τη μη συμμετοχή στο νέο εκστρατευτικό σώμα που ετοιμάζει η ΕΕ. Είμαστε ανήσυχοι για το ρόλο των δυνάμεων ταχείας επέμβασης που εδρεύουν σε γειτονικούς νομούς και ενώ θεωρητικά ανήκουν στον ελληνικό στρατό, επιχειρησιακά δεν ανήκουν.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην υπογράψει την απόφαση για την "ανεξαρτητοποίηση" του Κοσσυφοπεδίου. Το ίδιο κάναμε και με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Εχει επείγοντα χαρακτήρα η τοποθέτηση απ' όλους κατά της απόφασης της ΕΕ για τη νέα αποστολή αστυνομικής και δικαστικής δύναμης.

Θεωρούμε ότι οι ξένες δυνάμεις στο Κοσσυφοπέδιο είναι δυνάμεις κατοχής και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Η απόφαση 1244/99 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αμφισβητούσε ότι το Κοσσυφοπέδιο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της σερβικής επικράτειας.

Τέλος, επισημαίνουμε τις επικίνδυνες εξελίξεις που ιδιαίτερα προκαλούν στα Βαλκάνια οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις ΗΠΑ - ΕΕ - Ρωσίας για το ενεργειακό ζήτημα».

Για την ονομασία της ΠΓΔΜ

«Κατά τη γνώμη του ΚΚΕ, το ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ είναι στενά δεμένο και με τις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο», σημείωσε ο Θ. Κωνσταντινίδης. Θύμισε ότι «το ΚΚΕ αυτά που λέει σήμερα τα υποστηρίζει με σταθερότητα από το 1992. Και αυτό, όπως είπε, δεν έγινε χωρίς κόστος. Τότε όλοι ήθελαν να ανακηρύξουν τους κομμουνιστές και την ίδια την ΓΓ του Κόμματος "ανεπιθύμητα πρόσωπα". Στα εθνικιστικά συλλαλητήρια, που έγιναν στην Αριστοτέλους, εκφράστηκαν φωνές που θέλουν να κατατάσσουν τον εαυτό τους στον προοδευτικό ή τον αριστερό χώρο οι οποίες εγκαλούσαν το ΚΚΕ λέγοντας "είμαστε όλοι εδώ πλην Λακεδαιμονίων", δηλαδή πλην ΚΚΕ».

Και ο Θ. Κωνσταντινίδης ξεκαθάρισε: «Το κυριότερο δεν είναι το θέμα της ονομασίας, αλλά η διασφάλιση των σχέσεων ειρηνικής συνεργασίας και ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας, διασφάλιση του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών, αποφυγή κάθε αλυτρωτικής προπαγάνδας, καθώς και ενεργειών που δυσκολεύουν την προσέγγιση και τη συνεργασία των δύο κρατών.

Επαναλαμβάνουμε για το θέμα της ονομασίας ότι η αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης, όπως καθόριζε η ενδιάμεση συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, αν περιλάμβανε το όνομα Μακεδονία ή και κάποιο από τα παράγωγά του θα έπρεπε να είχε γεωγραφικό προσδιορισμό και όχι εθνοτικό».

Θα μας βρούνε μπροστά τους

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν αντιδράσεις σε περίπτωση που το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης χρησιμοποιηθεί και πάλι ως ορμητήριο στρατιωτικών ή άλλων δυνάμεων, ο Θ. Κωνσταντινίδης ξεκαθάρισε: «Θα μας βρούνε μπροστά τους».

-- «Από το 1999, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να παίζει αυτόν το ρόλο. Ισως δεν είχαμε τη συχνότητα των κινητοποιήσεων που είχαμε τότε, αλλά οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συνέχισαν με συγκεκριμένες ενέργειες να σηματοδοτούν την αντίθεση στο ρόλο του. Αυτό κάναμε και στις 17 Νοέμβρη. Οταν ελλιμενίστηκαν ΝΑΤΟικά πλοία και όλοι το έκρυβαν. Αποκαλύψαμε την ύπαρξή τους και το ρόλο τους, τα προσεγγίσαμε και τα "βάψαμε", με μια "καταδρομική" επιχείρηση.

Θα συνεχίσουμε. Θα μας βρούνε μπροστά τους σε όποια προσπάθεια κάνουν και στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή».

Σε ερώτηση, αν το ΚΚΕ εκτιμά ότι υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουμε στα Βαλκάνια σε μια περίοδο όπως προ του 1999, ο Θ. Κωνσταντινίδης απάντησε:

-- «Οταν αποσταθεροποιούνται σύνορα στην περιοχή, είναι επόμενο να έχεις αυτή την ανησυχία. Αυτή την ανησυχία καταγράφουμε και μέσα από τις πρωτοβουλίες μας. Οταν οι ιμπεριαλιστές πατάνε πόδι και δρουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή σου, είναι επόμενο να ανησυχείς. Τα Βαλκάνια είναι όπως είναι από άποψη εθνοτήτων και λαοτήτων. Δε θέλουμε να γίνουμε για άλλη μια φορά μάντεις κακών. Ομως ήδη υπάρχει δημοσίευμα στον Τύπο για την περιοχή της Ρουμανίας. Ηδη μια σειρά εθνότητες, λαοί, με αφορμή τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, εκδηλώνουν τις δικές τους αντίστοιχες προθέσεις. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθούν.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε πολύ παλιότερα, αλλά εξακολουθεί να μένει ανοιχτός. Είμαστε ανήσυχοι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ