Τετάρτη 9 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Αυτοί που αρνούνται να πεινάσουν

«Από το Κάιρο έως το Νέο Δελχί και τη Σαγκάη, τα ακριβά τρόφιμα απειλούν τον κόσμο με κρίση σοβαρότερη ακόμη και από τη χρηματοπιστωτική (...) εκτίναξη της τιμής του ρυζιού σε νέο ρεκόρ (...) πείνα και κοινωνικές ταραχές λόγω των ακριβών τροφίμων (...) "όπως συνέβη με τις χρηματοπιστωτικές αγορές το α΄ τρίμηνο του έτους, στη διάρκεια του οποίου ο κόσμος αρνιόταν να δανείσει ο ένας τον άλλον, έτσι συμβαίνει και με το ρύζι. Αρνούνται να το δώσουν σε άλλους", δήλωσε ο Ντέιβιντ Νταρστ της Morgan Stanley Global Wealth Management. Αναφερόταν βεβαίως στην απόφαση της Κίνας, της Αιγύπτου, του Βιετνάμ και της Ινδίας να περιορίσουν τις εξαγωγές ρυζιού για να εξασφαλίσουν την επάρκεια στην εσωτερική αγορά και να αποφύγουν κοινωνικές αναταραχές συνεπεία της εκτίναξης της τιμής του αγαθού μόνον κατά 50% τις τελευταίες δύο εβδομάδες και σε νέο ρεκόρ χθες (...) η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει "κοινωνικές αναταραχές" σε 33 χώρες από το Μεξικό έως και την Υεμένη» (το ρεπορτάζ στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Αυτό που «είναι κάτι παραπάνω από φτώχεια»

«Στην εποχή των παγκοσμιοποιημένων αγορών, το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε μια περιοχή του πλανήτη (...) "το ξέραμε ότι ήμασταν φτωχοί", είπε μια 25χρονη μητέρα διδύμων από τη Δυτική Αφρική, που είδε την τιμή του γάλακτος να αυξάνεται κατά 57% τους τελευταίους μήνες. "Αλλά αυτό είναι κάτι παραπάνω από φτώχεια"» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Και τα τρελά κέρδη των μονοπωλίων

«Οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν ήδη εισέλθει σε φάση ύφεσης (...) παρ' όλα αυτά, η τιμή του επεξεργασμένου χάλυβα HRC (ρολό θερμής έλασης) έχει ενισχυθεί κατά 40% από την αρχή του έτους. Την ίδια περίοδο οι επιδόσεις των μετοχών των χαλυβουργιών στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει αυτές του μέσου όρου της αγοράς (...) το σύνολο του μεριδίου που κατέχουν στην αγορά οι τρεις κορυφαίες εταιρείες παραγωγής χάλυβα HRC έχει αυξηθεί από 35% το 2001 σε 60% (...) η ενοποίηση βοηθά ώστε να περιοριστεί η τάση του κλάδου για επέκταση της παραγωγικής του δυναμικότητας, έως ότου πληγούν τα έσοδά του» (από άρθρο σε Financial Times / ΗΜΕΡΗΣΙΑ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ