Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μαζικά, οργανωμένα, περιφρουρημένα

Στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Στη Θεσσαλονίκη
Ηχηρή, οργανωμένη, μαζική απάντηση στα κατευθυνόμενα πρωτοσέλιδα, στους αυτόκλητους «συντονιστές» του μαθητικού κινήματος, στα προβοκατόρικα ρεπορτάζ, σε όσους προσπαθούν να αμαυρώσουν τον αγώνα τους, στο σκηνικό τρόμου που θέλει το λαό φοβισμένο θεατή στον καναπέ. Μια μεγαλειώδης περιφρουρημένη, μαχητική συγκέντρωση έγινε χτες στην Ομόνοια, με χιλιάδες διαδηλωτές να καταδικάζουν την αντιλαϊκή πολιτική, την καταστολή, τον αυταρχισμό «που σκοτώνουν τα δικαιώματά μας».

Μια διαδήλωση που ξεκίνησε μια ώρα νωρίτερα, από τις γειτονιές και τα βαγόνια, τους σταθμούς και τα λεωφορεία, στις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά. Με μαθητές να φωνάζουν συνθήματα, να ανοίγουν κουβέντα στον κόσμο «γιατί πρέπει να την "πληρώσει" η πολιτική τους, γιατί πρέπει να αγωνιστείς οργανωμένα για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους, για 1.400 ευρώ βασικό μισθό, για σύνταξη και Κοινωνική Ασφάλιση».

Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα από σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της Αθήνας και του Πειραιά να δίνουν τη δική τους μαζική απάντηση στην καταστολή. Στους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την εφαρμοζόμενη πολιτική δηλώνουν ξεκάθαρα: «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή. Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή». Στο πλευρό τους γονείς, εκπαιδευτικοί, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, γιατί «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη».

Κάθε διαδηλωτής και μια καταγγελία για όλα όσα ζούμε...
Κάθε διαδηλωτής και μια καταγγελία για όλα όσα ζούμε...
Στην Ομόνοια, η πλατεία έχει γεμίσει ασφυκτικά με διαδηλωτές, οι ομάδες περιφρούρησης παίρνουν θέση, οι αλυσίδες σφιχτές και το σύνθημα κυριαρχεί: «Πάλη οργανωμένη, πάλη μαζική, θα είναι η απάντηση στην καταστολή». Η πορεία ξεκινάει από την Αγίου Κωνσταντίνου και κατευθύνεται στην Αχιλλέως, στη Θερμοπυλών, στο Θησείο, περνάει μέσα από τις εργατογειτονιές, ο κόσμος πρέπει να δει αυτήν την πορεία. Για να ξεθαρρέψουν οι εργαζόμενοι, οι μετανάστες. Να μην υποταχθούν στο σκηνικό του τρόμου. Για να φτάσει το μήνυμα «Ελληνες και ξένοι, εργάτες ενωμένοι» στους στοιβαγμένους κατά δεκάδες μετανάστες των υπόγειων διαμερισμάτων.

Μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργάτες, εκπαιδευτικοί δηλώνουν την απόφασή τους να μην... κουκουλώσουν τον ένοχο: «Κρίση - φτώχεια - αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός». «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στην πλουτοκρατία κάνετε τις πλάτες».

Η πορεία περνάει από ένα εκπαιδευτήριο με μαθητές στα παράθυρα να βλέπουν την πορεία. «Ελάτε κάτω», τους φωνάζουν οι μαθητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά. Και αρχίζουν να ρίχνουν βροχή τα συνθήματα, με την ορμή που «κουβαλούν» τα νεανικά τους χρόνια αλλά κυρίως με την οργή για την κρατική καταστολή, μπολιασμένη με τη συνειδητοποίηση ότι την τρομοκρατία «του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

Χιλιάδες οι μαθητές κι οι φοιτητές στην Αθήνα, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι κι ακόμα παραπέρα...
Χιλιάδες οι μαθητές κι οι φοιτητές στην Αθήνα, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι κι ακόμα παραπέρα...
Η πορεία φτάνει στο Μοναστηράκι, όπου και διαλύεται. Το ραντεβού ανανεώνεται για τις επόμενες μέρες: Στους δρόμους, στις γειτονιές, στην Ομόνοια.

Σε άλλες πόλεις

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες μαθητές και φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, κάνοντας αγώνα την οργή τους για τη δολοφονία του 15χρονου, την κρατική καταστολή και την αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ.

Οι μαθητές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, φοιτητές και σπουδαστές από Επιτροπές Αγώνα, έκαναν πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και ξανασυγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης για να σχεδιάσουν από κοινού τη δράση τους.

Μεγαλειώδη κινητοποίηση έκαναν χτες το πρωί στην Πάτρα μαθητές και φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Γεωργίου με κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών και των Επιτροπών Αγώνα Φοιτητών. Μετά την κινητοποίηση, συνεδρίασε το Συντονιστικό των μαθητών και αποφάσισε νέες κινητοποιήσεις για Δευτέρα και Τετάρτη, και συναυλία το επόμενο Σάββατο με σύνθημα «Συνεχίζουμε για το δικαίωμά μας στη ζωή, στη μόρφωση, ενάντια στην τρομοκρατία και την καταστολή».

Στο Βόλο, μαθητές και φοιτητές ξεκίνησαν από την πλατεία Ελευθερίας και έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης.

Στα Γιάννενα, μαθητές και φοιτητές ξεκίνησαν από την Ακαδημία και έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης.


Στην Αθήνα, ανέβηκαν και τα σχολεία του Πειραιά
Στην Αθήνα, ανέβηκαν και τα σχολεία του Πειραιά

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ