Σάββατο 13 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανανεώθηκε η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Εγκρίθηκε χτες ομόφωνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, που κρίνεται απαραίτητη «δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στο νησί». Το ψήφισμα απηχεί τη σταθερή πεποίθηση του ΓΓ του ΟΗΕ, ότι την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης φέρουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι Κύπριοι, τονίζοντας ότι «τώρα υπάρχει μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την επίτευξη αποφασιστικής προόδου», και επαναβεβαιώνει τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών να υποβοηθήσουν τα μέρη να οδηγήσουν την κυπριακή διένεξη και τη διαίρεση του νησιού σε μια συνολική και μόνιμη διευθέτηση.

Το ψήφισμα ζητά να δοθεί έμφαση στη σημασία όλα τα μέρη να εμπλακούν πλήρως, με ευελιξία και εποικοδομητικά σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις, με σκοπό να σημειώσουν αποφασιστική πρόοδο, στην κατεύθυνση μιας συνολικής διευθέτησης βασισμένης σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Στο μεταξύ αντίθετος στην έννοια της συμπληρωματικότητας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ, η οποία μπορεί να επιτρέπει στο ΝΑΤΟ να αποφασίζει και στη συνέχεια η ΕΕ να υλοποιεί, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, αναφερόμενος στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ΕΠΑΑ) και τη στρατηγική συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ. Οπως σημείωσε ο ίδιος ζήτησε να αλλάξει, αλλά δεν άλλαξε.

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι είχε συζητήσεις και επαφές με αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες για το Κυπριακό, οι οποίοι «ενδιαφέρονται και για την πορεία των συνομιλιών στην Κύπρο», μεταξύ των οποίων οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Τσεχίας, της Βουλγαρίας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ