Πέμπτη 7 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ
Διαχρονικό έγκλημα η κυριαρχία επιχειρηματιών στις τηλεπικοινωνίες

Το διαχρονικό έγκλημα που διαπράττεται όλα αυτά τα χρόνια, με την εκάστοτε κυβέρνηση να συνεχίζει το έργο της προηγούμενης προκειμένου να εδραιώνεται όλο και περισσότερο η κυριαρχία επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, με τις απαραίτητες πάντα μίζες, ανέδειξαν χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τις μίζες που έδινε σε πολιτικά πρόσωπα η «Ζήμενς».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Α. Κανταρτζής, τόνισε ότι το Κόμμα έχει ζητήσει τη διεύρυνση της υπόθεσης «Ζήμενς» σε όλες τις πτυχές της, και τις πολιτικές και τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, με όλους τους τρόπους και γι' αυτό έχει πει «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής παρά την αρνητική εμπειρία από το παρελθόν για τη λειτουργία και το έργο αυτών των επιτροπών, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για το κουκούλωμα διαφόρων υποθέσεων.

Σχολιάζοντας το επιχείρημα της κυβέρνησης, η οποία αρνείται την εξεταστική για δεύτερη φορά με το πρόσχημα ότι έτσι θα παρεμποδιστεί το έργο της Δικαιοσύνης που διερευνά την υπόθεση, είπε ότι δεν πείθει κανέναν αφού δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει την παράλληλη διερεύνηση και από τη Δικαιοσύνη και από τη Βουλή και αναρωτήθηκε πότε θα τελειώσει τη δουλειά της η Δικαιοσύνη αφού ασχολείται με το θέμα εδώ και δύο σχεδόν χρόνια.

Με την ευκαιρία, ο Α. Κανταρτζής είπε ότι η εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία όταν δε θέλει την έρευνα δε γίνεται έρευνα και τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει - αλλά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν απορρίψει - να συγκροτείται υποχρεωτικά εξεταστική επιτροπή όταν το ζητά ένας ελάχιστος αριθμός βουλευτών, π.χ., 100.

Αναφερόμενος στο νόμο περί ευθύνης υπουργών τόνισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την αλλαγή του και πρόσθεσε: «Ο νόμος που είχε ψηφισθεί μπορεί να είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με αυτό που ίσχυε στο παρελθόν και έτσι είχε αντιμετωπιστεί από όλα τα κόμματα αλλά αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζεται αλλαγή του νόμου ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια και ως προς την άσκηση δίωξης και ως προς την παραγραφή για να μη διαιωνίζονται τα απαράδεκτα φαινόμενα της ατιμωρησίας, της σκανδαλολογίας, του αποπροσανατολισμού, κλπ.». Παρατήρησε βέβαια ότι και με την αλλαγή του νόμου δε θα σταματήσουν τα σκάνδαλα, αφού αυτά θα επανέρχονται όσο υπάρχουν οι αιτίες που τα παράγουν.

Η υπόθεση της «Ζήμενς», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, δεν είναι μια απλή υπόθεση αφού μιλάμε για μίζες δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν σχέση με δουλειές όχι μόνο με τις τηλεπικοινωνίες αλλά και με την άμυνα και την ασφάλεια, με τα διάφορα συστήματα παρακολούθησης, όπως το περίφημο C4I. Mάλιστα, υπενθύμισε ότι για την προμήθεια αυτού του συστήματος παρακάμφθηκε η διακομματική επιτροπή που λειτουργούσε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ανατέθηκε στο υπουργείο Αμυνας, που εξαιρείται από τη διακομματική, ενέργεια που είχε προκαλέσει τότε την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ και δείχνει πώς χρησιμοποιούν αυτές τις επιτροπές οι εκάστοτε κυβερνήσεις.

Ο Α. Κανταρτζής τόνισε ότι ανεξάρτητα από το πώς ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο «Ζήμενς» η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί αφού υπάρχουν ομολογίες στελεχών της εταιρείας ότι έδωσαν μίζες για να αναλάβουν προμήθειες, ενώ υπάρχει και η γνωστή ομολογία Τσουκάτου.

Υπενθύμισε ότι διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια η ΝΔ ξεπούλησαν τον ΟΤΕ και έτσι άνοιξε ο δρόμος να μπει ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στη μέγκενη των μεγάλων επιχειρήσεων και πρόσθεσε ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες είχαμε τη διαδικασία εξαγορών και συγχωνεύσεων, όπως έγινε με την εταιρεία «Γερμανός». «Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αρνηθούμε τη διερεύνηση και αυτών των υποθέσεων αφού καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται», είπε χαρακτηριστικά ο Α. Κανταρτζής τονίζοντας : «Ημασταν και είμαστε το μόνο κόμμα που αντιταχθήκαμε στο Μάαστριχτ, στην απελευθέρωση των αγορών και των τηλεπικοινωνιών, το μόνο κόμμα που λέμε ότι στις επιχειρήσεις στο χώρο των τηλεπικοινωνιών και άλλους τομείς στρατηγικής σημασίας πρέπει να αφαιρεθεί η ιδιοκτησία τους από τους επιχειρηματίες και να γίνουν λαϊκή περιουσία. Δεν έχουμε λοιπόν τίποτα να φοβηθούμε. Εχουμε κάθε λόγο να ζητήσουμε τη διερεύνηση όλων αυτών των υποθέσεων».

Μήτρα των σκανδάλων η Συνθήκη του Μάαστριχτ

Στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζής, κατήγγειλε ότι αφετηρία για την εκδήλωση των διαφόρων σκανδάλων είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική απ' όλες τις κυβερνήσεις. Μήτρα για τη γέννηση των σκανδάλων, είπε, είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ που επέβαλε την απελευθέρωση των κεφαλαίων και επέτεινε τη σύμφυση του μεγάλου κεφαλαίου με τις κυβερνητικές εξουσίες. Ο Σπ. Χαλβατζής έκανε αναφορά στην πορεία ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ που ξεκίνησε από τη ΝΔ, συνεχίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και ολοκληρώθηκε πάλι από τη ΝΔ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό έγκλημα. Στάθηκε ιδιαίτερα στις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον ΟΤΕ καταγγέλλοντας ότι επικρατούν απαράδεκτες, ελαστικές εργασιακές σχέσεις με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, με συμβασιούχους και έκτακτους. Ο ΟΤΕ, είπε, θα μπορούσε να είχε άλλη ανάπτυξη εάν οι κυβερνήσεις δεν υπονόμευαν την κρατική Ελληνική Βιομηχανία Ηλεκτρονικών, με αποτέλεσμα να αλωνίζουν στον ΟΤΕ οι διάφορες μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο, συνέχισε, αφού στέρησε τη δυνατότητα ανάπτυξης του ΟΤΕ και αυτός εξαρτήθηκε από τις ιδιωτικές εταιρείες που παίρνουν δουλειές δίνοντας μίζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ