Παρασκευή 22 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Δημαγωγική απόχη για τους πιο ευάλωτους στην κρίση

Προκλητικά τα όσα υποστήριξαν και εξήγγειλαν χτες ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τον ΟΑΕΔ και το ΙΚΑ των Αγ. Αναργύρων αντίστοιχα

Τη δημαγωγική απόχη προς τους εργαζόμενους και τους ανέργους, που δοκιμάζονται σκληρά από την αντεργατική πολιτική και την καπιταλιστική οικονομική κρίση, έριξαν χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, επισκεπτόμενοι τον ΟΑΕΔ ο πρώτος και το ΙΚΑ στους Αγ. Αναργύρους ο δεύτερος. Από τις δηλώσεις τους επιβεβαιώθηκε ότι το προεκλογικό πακέτο - ακόμα και σε επίπεδο διακηρύξεων - και των δύο είναι με το ίδιο, παλιό, αντιλαϊκό και πάντα σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Ενωση περιεχόμενο.

Μόλις δύο βδομάδες μετά τη Σύνοδο της Πράγας, όπου ο Κ. Καραμανλής μαζί με τους άλλους εταίρους στην ΕΕ, συντηρητικούς και σοσιαλδημοκράτες, συναποφάσισαν την τριήμερη και τετραήμερη εργασία με μείωση εισοδήματος, χτες, στις δηλώσεις του, εμφανίστηκε να νοιάζεται δήθεν «για τη διατήρηση της απασχόλησης και τον περιορισμό της ανεργίας». Στην πράξη ο πρωθυπουργός επανέλαβε το λεγόμενο Εθνικό Σχέδιο που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες από το υπουργείο Απασχόλησης, με το οποίο το μεγαλύτερο μέρος από τα 3,2 δισ. ευρώ, μέχρι το 2010, θα ενισχύσει όχι την απασχόληση αλλά τις επιχειρήσεις. Ο Κ. Καραμανλής επιχαίρει γιατί κρατάει τα επιδόματα ανεργίας σε επίπεδα πείνας και την ίδια στιγμή από τον ΟΑΕΔ προωθούνται προγράμματα με ανασφάλιστη και βραχύχρονη εργασία, προγράμματα με ελάχιστη αμοιβή και μερική απασχόληση.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «διαμορφώνουμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να τρέξουμε με αξιώσεις στην κούρσα που θα ξεκινήσει μετά την κρίση». Στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει η ΝΔ και με αυτό το Σχέδιο είναι η δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής ευέλικτου, καταρτίσιμου και φθηνού εργατικού δυναμικού, με τσακισμένες τις εργασιακές σχέσεις, που θα το αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις και μετά την κρίση στην «κούρσα» του ανταγωνισμού για νέα κέρδη. Γι' αυτό οι στόχοι της κυβέρνησης και στην απασχόληση είναι οι στόχοι του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι οι επιδιώξεις της πλουτοκρατίας σε βάρος των εργατικών συμφερόντων.

Της ίδιας κοπής είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μετά την επίσκεψή του στο ΙΚΑ, απ' όπου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την πολιτική της ΝΔ στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της πρόνοιας. Επικέντρωσε μάλιστα την «κριτική» του στην υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και «στα δώρα με εισφορές που έχουν δώσει σε μεγάλες επιχειρήσεις», θέλοντας να κρύψει ότι η υποχρηματοδότηση των Ταμείων είναι και έργο του ΠΑΣΟΚ. Η χρηματοδότηση των Ταμείων και δη του ΙΚΑ, του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού, γίνεται με νόμο του κόμματός του (3029/2002). Η μη καταβολή στον κλάδο υγείας ήταν πρακτική και του δικού του κόμματος. Τα δώρα των εισφοροαπαλλαγών προς τις επιχειρήσεις και η ανασφάλιστη εργασία ήταν στην προμετωπίδα και της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε «για μια αξιοπρεπή σύνταξη για όλους». Μόνο που, δοκιμασμένα πλέον, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι στη διάλεκτο του ΠΑΣΟΚ η «αξιοπρεπής σύνταξη» παραπέμπει στις συντάξεις πείνας που έδινε το ΠΑΣΟΚ όσο βρισκόταν στην κυβέρνηση, πριν παραδώσει την ίδια σκυτάλη στη ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ