Παρασκευή 22 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Τα όρια της δικής μας νομιμότητας ταυτίζονται με τα συμφέροντα των εργατών

Από τη χτεσινή συζήτηση με τους ναυτεργάτες στο σαλόνι του «Blue Star 2»
Από τη χτεσινή συζήτηση με τους ναυτεργάτες στο σαλόνι του «Blue Star 2»
Πλούσιος ήταν ο διάλογος που αναπτύχθηκε ανάμεσα στην Αλέκα Παπαρήγα και τους ναυτεργάτες. Ορισμένες χαρακτηριστικές ερωτήσεις που τέθηκαν και οι αντίστοιχες απαντήσεις είναι οι παρακάτω.

-- Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην αντιΚΚΕ πολεμική και τον αντικομμουνισμό;

-- Καταρχήν, να το ξεκαθαρίσουμε. Ο,τι μας βάζει η εργατιά, τα λαϊκά στρώματα, όσο επιθετικά και να μας βάζουν κάποιοι, ακόμα και αν κάποιος μας βρίσει, δε θα το θεωρήσουμε αντικομμουνισμό. Ο απλός άνθρωπος επηρεασμένος από μια προπαγάνδα μπορεί να βάλει οτιδήποτε. Τι σημαίνει αντιΚΚΕ. Σημαίνει ότι έχω ριζική διαφωνία με το ΚΚΕ και μάλιστα από διαφορετική στρατηγική. Δηλαδή ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα, όταν μας πολεμάνε, ακόμα και με άκομψες φράσεις, δεν το θεωρούμε αντικομμουνισμό γιατί έχουμε διαφορά έκφρασης συμφερόντων. Είμαστε άλλου τύπου Κόμμα. Αλλωστε, το λένε: «Εσείς έχετε μια άλλη αντίληψη». Αυτό δεν είναι αντικομμουνισμός. Και εμείς τους κάνουμε πολεμική.

Αντικομμουνισμός είναι όταν χρησιμοποιείς ανέντιμα μέσα. Και ποια είναι τα ανέντιμα μέσα; Το τελευταίο διάστημα - και μάλιστα από το 2006 ξεκίνησε αυτή η εκστρατεία - όταν βγαίνουν τα σκάνδαλα στη φόρα, τι λένε; Το ΚΚΕ; Είναι μέτοχος σε πολυεθνικές επιχειρήσεις. Τώρα είμαστε μέτοχοι στην «Ντόιτσε Τέλεκομ». Γιατί η «Ντόιτσε Τέλεκομ» είναι μέσα στον ΟΤΕ, ο ΟΤΕ πήρε το «Γερμανό», άρα το ΚΚΕ είναι μέτοχος της «Ντόιτσε Τέλεκομ». Η «Ντόιτσε Τέλεκομ» μπήκε στον ΟΤΕ, αγόρασε και τον «Γερμανό» για να βοηθήσει το ΚΚΕ. Αυτά είναι ανέντιμα μέσα. Αν υπήρχε βάση, θα βγαίναμε και θα λέγαμε, ναι έχουμε μετοχές εκεί. Μα είναι ανέντιμο αυτό.

Δεύτερον θυμάστε τα κότερα κάποτε που ακούγαμε για τον Χαρίλαο Φλωράκη. Ζήτησε κανείς συγγνώμη; Είδατε τι είπε στο σημείωμα που άφησε. Και το λέω, γιατί αύριο (σ.σ. σήμερα) είναι η επέτειος του θανάτου του και έχουμε πολιτικό μνημόσυνο στην περιοχή και θέλω να το μνημονεύσω. «Ο,τι είχα τ' άφησα στο Κόμμα». Τι είχε; Ενα μισό σπίτι κληρονομικό από τη γυναίκα του, που το άφησε στο Κόμμα και το έχουμε κάνει σήμερα αρχείο ιστορικό, ανοιχτό για όλους. Δικαιώθηκαν;

Σήμερα, κάνουν πιο έξυπνη προπαγάνδα. Γιατί, αν είχε κότερα ο Φλωράκης θα το 'ξερε ένας κόσμος. Τα κότερα θα τα είχε για να κάνει βόλτες, δε θα τα είχε σε χρηματοκιβώτιο, τι να τα κάνει. Αυτά δεν είναι ανέντιμα μέσα; Οταν βγαίνουν και λένε ότι το ΚΚΕ είναι στα όρια της νομιμότητας δεν είναι ανέντιμα μέσα;

Κοιτάξτε να δείτε, εμείς δεν κρύβουμε. Οταν έγινε η επιστράτευση των ναυτεργατών, το ΚΚΕ, οι συνδικαλιστές βγήκαν και είπαν: «Δεν πειθαρχούμε στην επιστράτευση». Μα αν αρχίσουμε και πειθαρχούμε σε κάθε αντιλαϊκό νόμο - και βεβαίως ήταν στα δικά σας χέρια, δεν μπορούσε το ΚΚΕ να κάνει τίποτα μόνο του. Οταν, δηλαδή, το ΚΚΕ λέει αυτό το πράγμα, για πείτε μου. Εμείς είμαστε στα όρια και το είπαμε καθαρά δεν κρυβόμαστε, τα όρια της νομιμότητάς μας ταυτίζονται με τα συμφέροντα των εργατών. Εμείς λέμε ότι οι εργάτες στη συνείδησή τους να καταδικάσουν όλους τους νόμους και μέσα τους να έχουν αίσθημα ανυπακοής και απειθαρχίας, ούτως ώστε αυτό να δυναμώνει και στην πράξη να ακυρώνουμε αντεργατικούς νόμους. Λοιπόν, θέλουν να μας βάλουν στα όρια της νομιμότητας του κεφαλαίου. Ε, δεν μπαίνουμε σε αυτά.

Από το '18 το λέμε, για την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Τώρα το ανακάλυψαν; Τι θέλουν δηλαδή; Επιτρέπονται αυτά να λένε προεκλογικά; Αυτά στρέφονται εναντίον εσάς και όχι εναντίον μας στενά. Δεχόμαστε την πολεμική, απαντάμε, αλλά δε δεχόμαστε ανέντιμα μέσα.

Η αστική τάξη έχει δυο παιδιά

-- Στους χώρους δουλειάς υπάρχει μια εκτίμηση από τους εργάτες ότι το ΚΚΕ απάντησε σωστά στην αντικομμουνιστική επίθεση που δέχεται κύρια από το ΠΑΣΟΚ. Το αντιμετωπίζουν τώρα μέσα από μια λογική, ότι ο Πάγκαλος διακρίνεται για τη φαιδρότητά του, ότι δεν είναι από πίσω το ΠΑΣΟΚ κλπ. Πώς τα σχολιάζετε;

-- Σας διαβεβαιώ ότι ο κ. Πάγκαλος δεν είναι καθόλου φαιδρός. Είναι επικίνδυνος. Γιατί το θέμα «όρια νομιμότητας» το έχει θέσει πολλές φορές. Βεβαίως, κάποτε το είπε και ο κύριος Σημίτης. Και μη νομίζετε ότι η ΝΔ δεν τρίβει τα χέρια της από αυτές τις τοποθετήσεις. Αφού τις κάνει το ΠΑΣΟΚ απαλλάσσεται να τις κάνει εκείνη. Δεν είναι το ΠΑΣΟΚ ούτε καλύτερο, ούτε χειρότερο από τη ΝΔ. Ούτε η ΝΔ καλύτερη από το ΠΑΣΟΚ, ούτε χειρότερη. Ανάλογα με τις στιγμές βγάζουν τα δόντια τους. Επομένως, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον έχει καλύψει πλήρως.

Να σας πω ότι, αν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ έβγαινε και έλεγε τέτοια πράγματα, για θέματα νομιμότητας για οποιοδήποτε κόμμα, θα το καθαιρούσαμε. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά, όταν λες στα όρια της νομιμότητας. Σημαίνει δηλαδή νόμος, και υπάρχουν νόμοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αλλο πράγμα, δεν του αρέσουν οι θέσεις μας, εντάξει. Λοιπόν, ας μην είναι εύπιστη η εργατιά που πιστεύει στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ένα μέρος της εργατιάς που πιστεύει, να μην είναι εύπιστη. Οταν λέει ο Παπανδρέου, με συγχωρείτε δηλαδή, «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», ε, τι να σας πω τώρα. Ξέρετε ποιος το είπε πρώτος αυτό; Το είπε ο Μαρξ και πιο χαρακτηριστικά το είπε η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Λίμπκνεχτ και τους δολοφόνησαν αυτούς την περίοδο της σοσιαλδημοκρατίας.

Κοιτάξτε να δείτε, για να ολοκληρώσω και μου δίνετε την ευκαιρία. Για δείτε τη σχέση ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ από το '74 και μετά. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται στην Ελλάδα, εκφράζει σε ένα βαθμό ένα ριζοσπαστισμό, εκφράζει συμφέροντα βασικά μεσαίων στρωμάτων και ορισμένων τμημάτων της εργατικής τάξης, ανώτερων τμημάτων της εργατικής τάξης. Εκφράζει έναν ριζοσπαστισμό με τα συνθήματά του. Αυτόν τον αναγνωρίζουμε εμείς, αν και είχαμε αμφιβολίες, αλλά δεν μπορείς να πας με αμφιβολίες. Κάθε κόμμα το κρίνεις από αυτό που λέει και από αυτό που κάνει. Προτείνουμε συνεργασία - για να μη σας πω ότι προτείναμε και κατά τη δικτατορία - προτείνουμε συνεργασία. Δεν τη δέχτηκε ποτέ το ΠΑΣΟΚ. Με το πρόσχημα ότι «αφήστε να νικήσω για να μην μπουν στη μέση οι Αμερικανοί» κλπ. Δηλαδή, όταν πεις δεν κάνω συνεργασία για να μην μπουν οι Αμερικανοί, καταλαβαίνεις ότι θέλει να έχει ελεύθερα τα χέρια. Παρόλα αυτά, μέχρι παραμονές των εκλογών, η κύρια κριτική είναι γιατί δε θέλει συνεργασία για να εφαρμόσει ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα.

Από το '81 και μετά αρχίζουμε σιγά - σιγά την κριτική. Το 84' διά στόματος του μακαρίτη του Χαρίλαου, λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ γύρισε την πλάτη στην αλλαγή. Από το '86 και μετά ανεβάζουμε την κριτική και αρχίζουμε και λέμε ότι τα δύο κόμματα συγκλίνουν. Και από το '90, '91 και το '92 και μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ πάλι λέμε συγκλίνουν, ταυτίζονται. Ξανάρχεται στην κυβέρνηση το '93, έλεος. Από εκεί και πέρα λέμε ότι έχουν την ίδια κατεύθυνση.

Εχουν ιστορικές διαφορές. Η ΝΔ ήταν πάντα - ανεξάρτητα τι όνομα είχε - το μοναχοπαίδι της αστικής τάξης. Επαψε να είναι μοναχοπαίδι της αστικής τάξης, όταν το ΠΑΣΟΚ έφτασε εκεί που έφτασε. Και έχει δύο παιδιά η αστική τάξη. Ενα που το χε πρωτότοκο και ένα δευτερότοκο. Εχει καμιά σημασία ποιο είναι το μεγαλύτερό της παιδί και ποιο το μικρότερό της σε ηλικία; Και τα δύο παιδιά τα αγαπάει η αστική τάξη. Δεν πρέπει να τα αγαπάει ο λαός και πρέπει να πάρει διαζύγιο πριν από όλα η εργατιά και από τα δύο κόμματα.

Διαφωνεί ένα μέρος της εργατικής τάξης με το ΚΚΕ; Μπορεί να διαφωνεί, αλλά ξέρει ποιοι είμαστε. Αλλωστε, η κάλπη δεν είναι βιβλιάριο για να γίνω μέλος του Κόμματος, ούτε για να δηλώνω φίλος του ΚΚΕ. Στην κάλπη κάνεις σύγκριση για να διαλέξεις αυτό που πρέπει.

Η αποχή συμφέρει ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

-- Ενας μεγάλος αριθμός ναυτεργατών με διάφορα τερτίπια οδηγείται αναγκαστικά στην αποχή. Συγχρόνως, περνάνε στο λαό την ψευδαίσθηση της αποχής και το αίσθημα της χαμένης ψήφου. Τι μπορείτε να μας πείτε γι' αυτό;

-- Από τη μια μεριά, τα δύο κόμματα προσπαθούν να ανεβάσουν το φανατισμό της βάσης τους. Γιατί και η βάση τους, ακόμα και η οργανωμένη είναι δυσαρεστημένη και ανεβάζουν το φανατισμό με διάφορα κόλπα: «Εσύ είσαι ψεύτης», «εσύ είσαι ανίκανος», «εσύ κοιμάσαι ορθός», «εγώ είμαι ωραίος» με κάτι τέτοια κόλπα. Και την ίδια ώρα διοχετεύουν και το θέμα της αποχής. Δηλαδή, αν είναι να μας καταψηφίσεις κάτσε στο σπίτι σου, πήγαινε στην παραλία, πήγαινε να κυνηγήσεις, κάνε ψάρεμα, κάνε, τζόκινγκ, κλπ. Δηλαδή, εσείς που είσαστε δικοί μας, σας φανατίζω και ελάτε φανατικά να ψηφίσετε. Σε όσους δεν πιάνει ο φανατισμός, πηγαίνετε στις παραλίες.

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από αυτό. Αλλά, προσέξετε. Εμείς λέμε μαζικά στην κάλπη και με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στα χέρια. Γιατί, αν ψηφίζεις ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ ή το σκορπίζεις εδώ και εκεί, ισοδυναμεί, αν θέλετε, με την αποχή. Η αποχή βοηθάει τους δύο. Αλλά και η μη εύστοχη ψήφος πάλι τους βοηθάει. Με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στα χέρια εξασφαλίζεις και το εξής πράγμα: Και να μη σε πουν αδιάφορο, αλλά κυρίως να πιάσει τόπο η ψήφος.

Να σας πω και κάτι άλλο. Στην Ευρώπη, στη Δυτική Ευρώπη, σε αρκετές χώρες, η αποχή είναι πολύ μεγάλη χρόνια τώρα, από τότε που άρχισαν οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, μέχρι 20%. Εβαλε κανείς μυαλό από τις κυβερνήσεις; Ξέρετε τι θα κάνουν την άλλη μέρα με την αποχή; Θα αρχίσουν τις δακρύβρεχτες ιστορίες, να ερμηνεύσουμε τη λαϊκή ψήφο, θα φέρουν και τίποτα ψυχιάτρους να μας βγάλουν και ψυχιατρικά αρρώστους. Ετσι κάνουν. Θα αρχίσουν να μιλάνε για την ψυχολογία του λαού και κάτι τέτοιες σαχλαμάρες, ενώ θα έχουν εξασφαλίσει να μην εκφραστεί η δυσαρέσκεια. Η αποχή δε μετράει πρακτικά, ακόμα και όταν για ένα μέρος του κόσμου εκφράζει δυσαρέσκεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ