Παρασκευή 22 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενταση για το Λιμνήτη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για αχορταγία της τουρκοκυπριακής πλευράς που θέτει νέους όρους, μίλησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την 29η συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, στα πλαίσια των απευθείας συνομιλιών, που πραγματοποιήθηκε χτες στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας, με αφορμή τις συζητήσεις για το άνοιγμα του οδοφράγματος Λιμνήτη. Το θέμα του Λιμνήτη αρνήθηκε να σχολιάσει ο Ειδικός Σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, περιοριζόμενος στην ανακοίνωση ότι το ζήτημα της οικονομίας θα απασχολήσει την επόμενη συνάντηση στις 28 Μάη.

Ο Δ. Χριστόφιας κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, εξέφρασε την απογοήτευσή του για τη στάση του Μ. Ταλάτ, όσον αφορά το ζήτημα του Λιμνήτη, σημειώνοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης«εμμένει στους όρους να περνά και βενζίνη ή καύσιμα, αλλά κάθε φορά θέτει και καινούργιους όρους, οι οποίοι ασφαλώς δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί», προσθέτοντας πως «φαίνεται ότι τινάζει στον αέρα την όλη προσπάθεια, την οποία εμείς με πολλή εντιμότητα και αγάπη προς τους κατοίκους, κάνουμε εδώ και πολύ καιρό. Νομίζω ότι ο τουρκικός στρατός δε θέλει να ανοίξει τον Λιμνήτη. Αυτό είναι το γενικό μου συμπέρασμα. Λυπάμαι γι' αυτό. Περίμενα από τον Μ. Ταλάτ διαφορετική συμπεριφορά. Φαίνεται όμως ότι, παρόλο που δεν το αναγνωρίζει, πολλά πράγματα μπορεί να μην εξαρτώνται από αυτόν».

Ο κύπριος Πρόεδρος δήλωσε κατηγορηματικός στη μεταφορά καυσίμων από την τουρκοκυπριακή πλευρά, σημειώνοντας ότι «το πρώτο πράγμα που με έκανε να του πω "έχουμε αδιέξοδο και τα τινάζεις στον αέρα" είναι η επιμονή του στα καύσιμα», εκφράζοντας την άποψη ότι με την υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και η κοινή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τους κοινοτάρχες της περιοχής, τονίζοντας ότι «είχαμε ξεκινήσει από το τίποτε και κάθε φορά τίθεται και ένας όρος, έχουμε αποφασίσει χάριν των κατοίκων του τερματισμού του εγκλωβισμού και της απομόνωσης να κάνουμε κινήσεις, που υπό διαφορετικές συνθήκες δεν θα τις κάναμε, αλλά φαίνεται ότι υπάρχει αχορταγία και κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος, εάν συνεχιστεί η επιμονή του κ. Ταλάτ, κοινής συνάντησης».

Αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας, που θα συζητείτο χτες, ο Δ. Χριστόφιας, επεσήμανε ότι «εξαντλήσαμε, ουσιαστικά, τη συζήτηση οι δυο μας για το θέμα του Λιμνήτη, και ασφαλώς ήγειρα και το θέμα στην κοινή συνάντηση και είπα ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε, σήμερα τουλάχιστον, την οποιαδήποτε συζήτηση για την οικονομία. Θα την αρχίσουμε την ερχόμενη βδομάδα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ