Πέμπτη 28 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Φοβόμαστε μόνο τα βάσανα του λαού, όχι αυτούς που τα προκαλούν

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη ΝΕΤ

Στη ΝΕΤ και τον δημοσιογράφο Μ. Κοττάκη παραχώρησε χτες συνέντευξη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στο πλαίσιο της οποίας σχολίασε μια σειρά από ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας, σχετιζόμενα και με τις επικείμενες ευρωεκλογές. Στη συνέχεια παραθέτουμε αποσπάσματα της συνέντευξής της:

-- Πολλά δεινά μπορούμε να καταλογίσουμε στην ΕΕ, αλλά κανένα καλό; Δηλαδή, το γεγονός ότι είμαστε στην ΟΝΕ, δε μας έσωσε από υποτίμηση σε αυτή τη διεθνή οικονομική κρίση; Το γεγονός ότι έχουμε δρόμους τους οποίους διανύουμε με τα αυτοκίνητά μας και κατασκευάστηκαν με λεφτά της ΕΕ, αεροδρόμια. Δεν έγιναν και πράγματα θετικά όλα αυτά τα χρόνια, απ' τα οποία ωφελούνται και ο εργαζόμενος και ο καθένας μας;

-- Α. Π.: Αυτό που ωφελήθηκε ο εργαζόμενος απ' την ΕΕ είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Σήμερα το πρωί ήμουν στον ΟΛΠ, στο λιμάνι. Η ιδιωτικοποίηση λιμανιών, αεροδρομίων, δασών, ακτών.

Ριζικά αντίθετοι με τους καπιταλιστές κάθε εθνικότητας

- Πάντως ομοϊδεάτες σας, περίπου...

-- Α. Π.: Λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε. Ο κινέζικος καπιταλισμός αποφάσισε ν' αγοράσει το λιμάνι στον Πειραιά. Είμαστε αντίθετοι να το πάρει και ο κινέζικος καπιταλισμός κι αν θέλετε κι οποιαδήποτε χώρα ήταν σοσιαλιστική. Ο πλούτος, και τα μέσα που υπάρχουν σε μια χώρα, ανήκει πριν απ' όλα στο λαό, και αν θέλεις να προχωρήσεις σε μια συνεργασία με βάση το αμοιβαίο όφελος δεν μπορείς να εκχωρείς ούτε κυριαρχικά δικαιώματα, ούτε τις πηγές πλούτου. Είμαστε ριζικά αντίθετοι. Είτε Κινέζος, είτε Βρετανός, είτε Αμερικανός είναι ο καπιταλιστής. Μάλιστα, σήμερα μου είπαν πως ό,τι καινούριες προσλήψεις θα γίνουν, θα γίνουν με τον κατώτατο μισθό. Οι Κινέζοι θα συμπεριφερθούν ως Κινέζοι καπιταλιστές. Πάει και τέλειωσε - μη φανταστείτε. Δεν έχω τίποτα γιατί είναι Κινέζοι. Δε μ' ενοχλεί η εθνικότητα, το σύστημα με ενοχλεί. Και οι κανόνες με τους οποίους γίνονται οι αγοραπωλησίες.

Εν πάση περιπτώσει, αυτά κέρδισαν οι εργαζόμενοι από την ΕΕ. Η αγροτιά κέρδισε τις ποσοστώσεις, τις ποινές, τα πρόστιμα. Κέρδισε τη μείωση της παραγωγής, τα χρέη. Αυτά ήταν όλα που κέρδισαν οι εργαζόμενοι. Τώρα μου λέτε ότι φτιάχτηκαν δρόμοι. Πρώτα - πρώτα, φτιάχτηκαν με λεφτά που γεμίζουν τα ταμεία της ΕΕ οι εργαζόμενοι όλης της Ευρώπης. Δεύτερον: Ε, έλεος! Ελεος! Δηλαδή, να πειθαρχήσουμε στην ΕΕ γιατί φτιάχνει δρόμους; Μια χαρά δρόμους μπορούσαμε να φτιάχνουμε και μόνοι μας.

-- Δεν αναγνωρίζετε ότι έγινε κάτι καλό;

-- Α. Π.: Οχι, δεν αναγνωρίζω. Γιατί ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι μπορούσαμε να φτιάξουμε θαυμάσιους δρόμους και χωρίς την ΕΕ. Ξέρετε η Ελλάδα δεν είναι η Ελλάδα των αρχών του 20ού αιώνα. Ούτε καν των πρώτων χρόνων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ελλάδα και τεχνογνωσία υπάρχει και - δόξα τω Θεώ, που λένε - τσιμέντο έχουμε και μάρμαρα έχουμε, ορυκτό πλούτο γενικότερα. Δηλαδή, υλικά κατασκευαστικά μέσα στην Ελλάδα.

-- Εργολάβους έχουμε...

-- Α. Π.: Εργολάβους έχουμε. Στο κάτω - κάτω, είμαστε μια μικρή χώρα. Δηλαδή, αν θέλετε, δεν είχαμε να φτιάξουμε και δρόμους μήκους, ας πούμε, όπως είναι στις ΗΠΑ; Και πάλι, εσωτερικά, μπορείς να τα φτιάξεις. Λοιπόν, στην Ελλάδα υπάρχουν κερδισμένοι από την ΕΕ. Και αυτοί είναι που την υπερασπίζονται. Και τα τρωκτικά από κάτω. Ποιοι είναι οι κερδισμένοι; Η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτοί πραγματικά δεν μπορούσαν να κάνουν δίχως τη σύμπραξή τους με το ευρωενωσιακό κεφάλαιο, γιατί αυτό τους έδινε τη δυνατότητα να μπουν στις αγορές. Διευκολύνθηκε η εξαγωγή κεφαλαίων. Να γίνονται συμπράξεις, να αγοράζονται μερίδια, να γίνονται εξαγορές και συγχωνεύσεις. Και, επιπλέον, ο βασικός λόγος για τον οποίο αρχικά η Ελλάδα έγινε δεκτή στην ΕΕ ήταν ο πολιτικός λόγος.

-- Σαφέστατα. Μα το είπε κι ο Καραμανλής.

-- Α. Π.: Ποιος ήταν; Μη μου πείτε η Τουρκία. Οχι. Ο πολιτικός λόγος ήταν ο εξής: Στην Ελλάδα, παρά τις όποιες εξελίξεις που είχαμε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παρά το ότι - αν θέλετε - το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου - κι αυτό δημιουργούσε προϋποθέσεις ενός χτυπήματος του κινήματος - ο μεγάλος αγώνας της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα, που ήταν απ' τους πιο ισχυρούς στην Ευρώπη, οι κατοπινοί αγώνες που ακολούθησαν, η εμπειρία από δύο επεμβάσεις που έχουμε δεχθεί στην Ελλάδα, Βρετανών κι Αμερικανών, είχαν ανεβάσει πολύ ψηλά τη συνείδηση του ελληνικού λαού, τη ριζοσπαστική συνείδηση. Και κατάλαβαν ότι έπρεπε να ξεμπερδέψουν - δεν ξεμπέρδεψαν βέβαια, έτσι νόμιζαν - στην Ελλάδα με αυτό. Πραγματικά, το πολιτικό σύστημα της χώρας ενισχύθηκε - αυτό που πολύ κόσμος σήμερα το σιχαίνεται - απ' τη συμμετοχή στην ΕΕ. Είχαμε και ένα μεγάλο καρπό. Ενα παιδί είχε η αστική τάξη της χώρας μας, τη ΝΔ, προηγούμενα ΕΡΕ κλπ., και απέκτησε και δεύτερο παιδί, νεότερο σε ηλικία. Το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, ρυμούλκησε το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις που θα μπορούσαν να έχουν ένα ριζοσπαστισμό.

Οι θέσεις μας είναι η αιτία της επίθεσης εναντίον μας

-- Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτή η επίθεση που έχει εξαπολύσει το ΠΑΣΟΚ απέναντί σας για την υπόθεση «Γερμανός»; Εχετε βγει στα κεραμίδια γιατί αμφισβητείται η ηθική ακεραιότητα του Κόμματός σας. Απαντήσατε με σποτ, οι φράσεις σας είναι πολύ έντονες για τον κ. Πάγκαλο, έχετε κάποια αιτία συγκεκριμένη;

-- Α. Π.: Η αιτία είναι οι θέσεις μας για την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι θέσεις μας για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, για τη Λισαβόνα, η θέση μας για τις ιδιωτικοποιήσεις, για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Είναι αυτές οι θέσεις οι οποίες πατάνε στην εμπειρία του λαού και εμφανίζουν μια δυναμική. Τώρα, ξέρετε, ο Γκαίμπελς έχει πεθάνει, αλλά ο γκαιμπελισμός δεν πέθανε. Να ξεκαθαρίσω το εξής, επειδή κι εμείς χρησιμοποιούμε πολύ σκληρή γλώσσα πολιτικής πολεμικής, δε θα ήμασταν σωστοί, αν δε δεχόμαστε να το κάνουν τα άλλα κόμματα σε μας. Αλλο αυτό κι άλλο τα ανέντιμα μέσα. Να ξεκαθαρίσω το εξής: Η ηθική ακεραιότητα και εντιμότητα του ΚΚΕ δεν μπορεί να θιγεί από κανένα. Θα πω αυτό που είπα και χτες στη νεολαία, γιατί και η νεολαία δεν έχει μεγάλη πείρα: Ακόμα και οι βασανιστές των κομμουνιστών στα κρατητήρια της Ασφάλειας, στη Μακρόνησο, ακόμα και οι εκτελεστές που τους τουφέκιζαν, στο στενό τους περιβάλλον και σε ορισμένες περιπτώσεις και πιο πλατιά, κάποιοι αισθάνονταν θαυμασμό για τους κομμουνιστές. Γιατί μπορούσαν με μια μικρούλα υπογραφή να κερδίσουν την ζωή τους. Σήμερα ...δεν είναι τυχαίο ότι η κ. Διαμαντοπούλου λέει «μελό η υπόθεση "Τζάμπο"». Τι είναι η υπόθεση του «Τζάμπο»; Αυτή τη στιγμή δεκάδες συνδικαλιστές μας έχουν μηνύσεις, κινδυνεύουν και με φυλακή. Ενας συνδικαλιστής δέχτηκε πρόταση να πάρει 50 χιλιάδες ευρώ, παιδί 22 χρονών, Κνίτης, 50 χιλιάδες ευρώ και να φύγει από την επιχείρηση, να εγκαταλείψει τη συνδικαλιστική δράση και αρνήθηκε. Μπορεί ένας να διαφωνεί με τις απεργίες, να διαφωνεί. Αυτό το παιδί θα έπρεπε κανονικά, επειδή ξέρω ότι και η Ακαδημία βραβεύει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βραβεύει, να βραβευτεί. Να επιβραβευθεί.

Την επαύριο των εκλογών πιο μανιασμένα στη δράση

-- Πάντως η κριτική, απ' όσο έχω καταλάβει, δε στρέφεται κατά των οργανωμένων μελών του ΚΚΕ, αλλά κατά της ηγεσίας.

-- Α. Π.: Είναι ανέντιμα μέσα. Ξέρετε πού στρέφεται; Εναντίον του κόσμου της δουλειάς και των ανθρώπων του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι μας ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, σκέφτονται να μας ξαναψηφίσουν και υπάρχει κι ένα κομμάτι του ΠΑΣΟΚ που βαδίσαμε μαζί στους δρόμους και λέγαμε «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» και σκέφτονται να μας ξαναψηφίσουν. Και είναι ανέντιμα. Γιατί δεν το άφηνε μετά τις εκλογές να το πει, όχι με συγχωρείται, για να μην υπάρχει και αποπροσανατολισμός, γιατί δεν το έλεγε 8 μήνες πριν; Διάλεξε την προεκλογική περίοδο χέρι - χέρι...

-- Το χέρι - χέρι που πάει στον Καρατζαφέρη;

-- Α. Π.: Ναι. Λοιπόν, το ηθικό μας κύρος δεν πλήττεται. Και θα σας πω και κάτι άλλο. Πιο μανιασμένα θα παλέψουμε. Οταν λέω μανιασμένα, όχι να γίνουμε σκαντζόχοιροι και να δαγκώνουμε όποιον μας κάνει κριτική, αλλά πρέπει να σας πω ειλικρινά πολλαπλασιάζονται οι δυνάμεις μας. Οχι μόνο μέχρι τη μάχη των εκλογών, αλλά και μετά τις εκλογές θα κάνουμε δέκα φορές περισσότερα από όσα κάναμε ως τώρα, θα μετριάσουμε αδυναμίες μας, γιατί δε λέω ότι δεν έχουμε αδυναμίες, θα γίνουμε πολύ καλύτεροι γιατί πραγματικά αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι δίχως ισχυρό ΚΚΕ στο όνομα και στη χάρη, όχι μόνο στο όνομα, αν είμαστε κατ' όνομα ΚΚΕ τι να σας πω πόσο θα μας αγαπούσαν, αλλά και στη χάρη, και θα τους αλλάξουμε τα φώτα, πριν απ' όλα σ' αυτούς που πλουτίζουν απ' την ταξική εκμετάλλευση και στους πολιτικούς φορείς.

-- Οταν λέτε θα αλλάξουμε τα φώτα και στους πολιτικούς φορείς, τι εννοείτε; Το ρωτάω αυτό γιατί είπατε σε μια συνέντευξή σας ότι έχουμε κι εμείς δικά μας πολυβόλα, δικά μας όπλα, κάνατε υπαινιγμούς για ιδρύματα - μαϊμού τα οποία παίρνουν κοινοτικές επιδοτήσεις, κομμάτων εννοείτε;

-- Α. Π.: Εχουμε και τέτοια όπλα, αλλά εμείς δε θα συνδράμουμε έτσι στον αποπροσανατολισμό... Για μετά τις εκλογές, λοιπόν. Ετοιμαζόμαστε να αποκρούσουμε την καταιγίδα μέτρων στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, το ΔΝΤ δε μας είπε κάτι καινούριο. Η Σύνοδος της Πράγας δεν είπε κάτι καινούριο, αλλά όμως έβαλε και πιο αυστηρά περιθώρια. Το δικό μας όπλο είναι το εξής: Να είμαστε μέσα στους τόπους δουλειάς και έξω για να περιφρουρούμε τις απεργίες, για να μαθαίνουμε και μία απόλυση να γίνεται να ξεσηκώνουμε κίνημα αλληλεγγύης. Δηλαδή το μεγάλο πολυβόλο το δικό μας είναι μέσα στους χώρους δουλειάς, είναι στα χωράφια, εκεί που μορφώνεται η νεολαία, γιατί τώρα στην προεκλογική περίοδο, αυτόματα πάντα συμβαίνει αυτό, ανεβαίνει η ικανότητα του Κόμματος. Γιατί; Γιατί κάνεις γενική πολιτική πιο ευρύτερη από τις ευκαιρίες που έχεις άλλες φορές, αλλά μετά τις εκλογές θα κάνουμε ακόμα πιο ευρύτερη δράση στους τόπους δουλειάς. Εκεί είναι τα όπλα μας. Κι ας κάτσει ο καθένας να ασχολείται με το μάτι στην κλειδαρότρυπα εναντίον του άλλου.

Ο αυταρχισμός έχει γίνει συνείδηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ

-- Είπατε στη διακαναλική ότι κι αν έρθει εισαγγελέας στα γραφεία του Κόμματος εμείς δε θα τον δεχτούμε, κηρύσσω ανυπακοή, το σχολίασε αυτό ο κ. Πάγκαλος σε μια συνέντευξή του και είπε ότι αυτά τα οποία λέει η κ. Παπαρήγα ανήκουν στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα και του υπουργού Δικαιοσύνης και είπε, εδώ είναι Βαλκάνια, μετά τις εκλογές έχω στοιχεία και θα τα πούμε.

-- Α. Π.: Εγώ πιστεύω ότι αυτά που βγαίνουν απ' το ΠΑΣΟΚ, είτε βγαίνουν αυθόρμητα, είτε τα έχει ενσωματώσει μέσα του - και μη νομίζετε τα ίδια ισχύουν και για τη ΝΔ, απλώς η ΝΔ έχει αφήσει το ΠΑΣΟΚ να κάνει τη βρώμικη δουλειά - του βγαίνουν από μέσα του προεκλογικά, έχοντας πια γίνει νύχι - κρέας ο αυταρχισμός και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Μην ξεχνάτε πόσες φορές έστειλε ΜΑΤ, πόσες φορές αιματοκύλισε αγρότες κλπ., την επιχείρηση «βουλκανιζατέρ» κλπ. Βεβαίως, ξαναλέω, δεν είναι μόνο το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ δεν είναι καλύτερη, επομένως τους βγαίνουν αυθόρμητα αυτά, με την έννοια ότι τα έχουν κάνει συνείδησή τους και δε σκέφτονται ότι είναι προεκλογική περίοδος και τα βγάζουν. Η άλλη περίπτωση είναι να πιστεύουν ότι μπορούν να μας φοβίσουν. Αν είναι δυνατόν, αν είναι δυνατόν το ΚΚΕ να νιώσει φόβο, ευθύνη νιώθουμε, εμείς φοβόμαστε τα βάσανα που έχει ο λαός και γι' αυτό είμαστε άφοβοι απέναντι σ' αυτούς που τα προκαλούν.

-- Αναφέρατε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν πιστεύω να υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας ότι υπάρχει κάτι ευρύτερο, συντονισμένο, σε συνεννόηση ελληνικών και εξωτερικών κέντρων;

-- Α. Π.: Καταλαβαίνω ότι μια απάντηση μπορεί και να μην είναι ολοκληρωμένη. Εμείς υπαινιχθήκαμε το εξής: Μετά τις εκλογές, σε δύο φάσεις, μετά το 2007 και η άλλη μετά την επίσκεψη Κλίντον στην Ελλάδα, έχουμε έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που βάζουν ζήτημα πώς είναι δυνατόν το ΚΚΕ να έχει ασυλία; Προφανώς, η αντίθεσή τους είναι ότι οργανώσαμε συλλαλητήρια, με τη συμβολή που είχαμε στις μεγάλες κινητοποιήσεις με τον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και μην ξεχνάτε ότι εμείς δεν υιοθετήσαμε τα συνθήματα άλλων που έλεγαν «όχι στον πόλεμο, όχι στην εθνοκάθαρση». Εμείς λέγαμε το εξής πράγμα: Ο πόλεμος είναι ιμπεριαλιστικός. Το ίδιο πράγμα έγινε και με το Ιράκ, αντισανταμικοί ως εκεί που δεν παίρνει, χιλιάδες κομμουνιστές είχε δολοφονήσει ο Σαντάμ και δεν είχαμε πάει ούτε με την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Ιράκ, είχαμε αρνηθεί, αλλά δε δεχόμαστε τα προσχήματα των ΗΠΑ ότι ο πόλεμος έγινε για δημοκρατία. Επομένως, οι ΗΠΑ έβαζαν ζήτημα ασυλίας.

Σε μία εφημερίδα απογευματινής κυκλοφορίας είχε διαρρεύσει αυτό το ντοκουμέντο και ότι έγιναν επίσης και παρεμβάσεις Αμερικανών πρεσβευτών: Τι γίνεται στην Ελλάδα; Πώς γίνεται να είναι τρίτο κόμμα το ΚΚΕ; Εγώ δεν είπα ότι έγιναν παρεμβάσεις μπροστά στις ευρωεκλογές, αμφιβάλλω αν έχουν πάρει χαμπάρι ότι γίνονται και ευρωεκλογές στην Ελλάδα. Δε γίνονται έτσι παρεμβάσεις και κυρίως γίνονται ακριβώς γιατί η Ελλάδα είναι η χώρα εκείνη που έχει υψηλή αντίθεση με την ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ - στο λαό υπάρχει, στις κυβερνήσεις κάθε άλλο - και επομένως χρέωναν ένα μέρος αυτής της ευθύνης στο ότι έχουν αφήσει τρίτο κόμμα το ΚΚΕ. Αυτό γιατί να μην το πούμε; Κοιτάξτε, δεν είναι συνωμοσία αυτό, είναι μέσα στο πολιτικό παιχνίδι, εδώ οι ΗΠΑ κατεβάζουν δικούς τους ανθρώπους, εδώ αλλάζουν δικούς τους πρωθυπουργούς, κάνουν συνωμοσίες απέναντι σε δικά τους παιδιά και δε θα τους νοιάξει που στην Ελλάδα υπάρχει ένα κίνημα που περικυκλώνει τη βάση της Σούδας, που βάζει λάθος βέλη και τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα αντί να πάνε στα σύνορα βρίσκονται στη λαϊκή αγορά της Θεσσαλονίκης; Τους ενοχλεί. Οτι στην Ακρόπολη κρεμάμε διάφορα πανό; Και το περίεργο είναι ότι μόνο όταν κρεμάσαμε εμείς πανό θύμωσαν μερικοί.

-- Η κ. Νίκη Τζαβέλα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΛΑ.Ο.Σ., στο «Βήμα», σε συνέντευξη είπε σε μια αποστροφή της ότι αν είχε επικρατήσει ο υπαρκτός σοσιαλισμός, ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου, ο Αλαβάνος θα ήταν οικοδόμοι κι εγώ με την Αλ. Παπαρήγα θα ήμασταν οικιακοί βοηθοί στο Λονδίνο. Θέλετε να το σχολιάσετε;

-- Α. Π.: Αυτά είναι αντιπερισπασμός, αφήστε που είναι εντελώς αφελές. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε σήμερα είναι το εξής: Θα δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων; Διότι εδώ μπαίνει ένα ζήτημα, οι περιορισμοί που βάζει η ΕΕ, τι θα γίνει με τα αγροτικά προϊόντα, έχουμε εισαγωγές τεράστιες, το εμπορικό ισοζύγιο μεγαλώνει και βεβαίως εμείς βάζουμε και το θέμα ποιος θα αποφασίζει τι παράγεται και ποιος κερδίζει απ' αυτή την παραγωγή; Τι θα γίνει με τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, τι θα γίνει με το πρόβλημα της λαϊκής στέγης, της ανεργίας; Αντί να συζητάμε αυτά, συζητάμε ποιος θα ήταν τι. Εγώ θα σας πω ένα απλό πράγμα. Οταν θα γίνει σοσιαλισμός στην Ελλάδα - είναι θέμα να το αποφασίσει ο λαός, δεν μπορεί να επιβληθεί αυτό έτσι επειδή κάποιοι το θέλουν - θα είναι πολύ καλύτερος απ' αυτόν που γνωρίσαμε και το μόνο που θα γίνει είναι ότι οι καπιταλιστές θα είναι απλοί πολίτες, δε θα έχουν τις επιχειρήσεις. Τι δουλειά θα κάνουν; Ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Τι δουλειά μπορεί να κάνει ένας απλός άνθρωπος, πάντως δε θα μείνουν άνεργοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ