Σάββατο 6 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
Εκτός γραμμής το «ΣΑΟΣ II»

Μετά το νησί της Ικαρίας τώρα αποκλείστηκε και η Σαμοθράκη, αφού η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία είναι παραδομένη στους εφοπλιστές

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση έχει μείνει από προχτές το νησί της Σαμοθράκης! Το ένα και μοναδικό ακτοπλοϊκό πλοίο, το «ΣΑΟΣ ΙΙ», του εφοπλιστή Μανούση, που εξυπηρετούσε το νησί, έχει μείνει από την Πέμπτη «αμανάτι» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λόγω βλάβης και μαζί με αυτό 88 επιβάτες που είχαν προορισμό τη Σαμοθράκη. Η εταιρεία του εφοπλιστή Μανούση, αντί να αποκαταστήσει το συντομότερο δυνατόν τη βλάβη, χτες αποφάσισε να αποδρομολογήσει το πλοίο, ενώ δεν έχει πρόθεση να δρομολογήσει άλλο στη γραμμή, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Από τους 88 επιβάτες έχουν κατατεθεί μηνύσεις στο Λιμεναρχείο και καταγγελίες στην Εισαγγελία.

Η απομόνωση με την οποία απειλείται η Σαμοθράκη δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Συνολικά η ασύδοτη δράση των ακτοπλόων εφοπλιστών, που τους έχει εξασφαλίσει η φιλοεφοπλιστική πολιτική των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Ευρωπαϊκής Ενωσης, απειλεί με τον εφιάλτη του αποκλεισμού τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με μερικό αποκλεισμό έχει καταδικαστεί και το νησί της Ικαρίας. Η νότια πλευρά έχει μείνει χωρίς καράβι πάνω από δύο μήνες! Η μη προσέγγιση πλοίου στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου καθώς και τα προβλήματα στις αερομεταφορές που αντιμετωπίζει το νησί έχουν δημιουργήσει μία κατάσταση εκρηκτική.

Οι τρεις δήμαρχοι του νησιού με κοινή επιστολή που απέστειλαν στα συναρμόδια υπουργεία καταγγέλλουν «τον ακτοπλοϊκό αποκλεισμό του νότιου τμήματος του νησιού, αλλά και το γεγονός ότι οι αερομεταφορές εκτελούνται από ένα, κατά τη γνώμη μας, αναξιόπιστο εταιρικό σχήμα (εκτελεί πτήσεις σε 21 προορισμούς με 4 ιδιόκτητα αεροπλάνα και κάποια ναυλωμένα, με αποτέλεσμα συχνές καθυστερήσεις, βλάβες, κλπ.)», ενώ έχει αυξηθεί και το ναύλο αν και η γραμμή είναι επιδοτούμενη. Τονίζουν ότι με την εξέλιξη αυτή «όλη η κίνηση γίνεται μέσω του λιμένα Ευδήλου, προκαλώντας αύξηση στο κόστος μετακίνησης των επιβατών και βέβαια των εμπορευμάτων που μετακυλίεται φυσικά στους συνδημότες μας», ενώ δεν καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού.

Οι δήμαρχοι υπογραμμίζουν ότι «ουσιαστική λύση προς όφελος των νησιωτών, στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, θα υπάρξει μόνο αν οι συγκοινωνίες αντιμετωπισθούν από το κράτος και τις κυβερνήσεις ως κοινωνικό αγαθό». Απαιτούν να ληφθούν επειγόντως μέτρα ώστε να αποκατασταθεί η τακτική σύνδεση του λιμανιού της Νότιας Ικαρίας σε πάγια βάση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ