Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Στο ΚΚΕ βασίζεται ο λαός

1. Ολοι οι φίλοι του ΚΚΕ περιμέναμε το συνέδριο σαν ένα σταθμό για τη συνέχιση του αγώνα. Ενός αγώνα με πίστη πάντα στην τελική νίκη του σοσιαλισμού. Μερικοί θέλουν να δημιουργήσουν, τάχα, ένα μεγάλο κόμμα, που να μην είναι όμως κομμουνιστικό. Δεν το καταλαβαίνω, αλλά ξέρω ότι ο λαός, και αυτό είναι καθαρό, μόνο στο ΚΚΕ μπορεί να βασίζεται.

2. Το ΚΚΕ έχει 83, περίπου, χρόνια ιστορίας. Μέσα στα 83 αυτά χρόνια, τα μέλη του φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, βασανίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους, πηγαίνοντας στα αποσπάσματα τραγουδώντας. Δημιούργησε τα ανεπανάληπτα, ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΛΑΝ και ΔΣΕ, για να προστατέψει την Ελλάδα και το λαό από τη χτεσινή και σημερινή κατοχή.

3. Σχετικά με το 16ο Συνέδριό σας θα το θεωρούσα τιμή μου, αν και είμαι ένας απλός φίλος και ψηφοφόρος του τιμημένου ΚΚΕ, εφόσον δημοσιεύατε στις στήλες του προσυνεδριακού διαλόγου, στο «Ριζοσπάστη», κάποιες απόψεις μου.

α. Από το 15ο Συνέδριο μέχρι σήμερα πολλές είναι οι επιτυχίες του ΚΚΕ, αλλά η σημαντικότερη ήταν η πρωτοβουλία του για τις διεθνείς συναντήσεις που οργάνωσε μεταξύ των εργατικών και κομμουνιστών κομμάτων, τρεις φορές. Με την πρωτοβουλία του αυτή, το ΚΚΕ αναδείχνεται στην πρωτοπορία των κομμουνιστικών κομμάτων, που μετά την απόφαση για την έκδοση του περιοδικού (για τις εργασίες και αποφάσεις των κομμουνιστικών κομμάτων), θα πρέπει να προωθήσει τη δημιουργία μιας «Κομμουνιστικής Διεθνούς» με βάση τον Μ-Λ, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ιμπεριαλισμού.

β. Αρκεί να δούμε την πολιτική κατάσταση, για να απαντηθεί η άσκηση κριτικής στη θέση «πέντε κόμματα, δύο πολιτικές». Το ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχτεί σε διαχειριστή της άρχουσας τάξης και του ιμπεριαλισμού. Η ΝΔ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι της έκλεψε τις ιδέες, αλλά καθυστερεί στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων. Ο ΣΥΝ ψήφισε το Μάαστριχτ και το Αμστερνταμ, λέει ναι σε όλες τις αποφάσεις της ΕΕ και με το τελευταίο συνέδριό του πλησίασε ακόμη πιο πολύ το ΠΑΣΟΚ. Το ΔΗΚΚΙ έχει προσκολληθεί στο «παλιό ΠΑΣΟΚ», που με υπουργό τον Σημίτη πάγωσε τους μισθούς και ψήφισε το άρθρο 4 για το συνδικαλισμό. Ποια, λοιπόν, η πολιτική διαφορά των παραπάνω κομμάτων; Τι θέλει ο Θεωνάς;

γ. Το ΚΚΕ, στις τελευταίες εκλογές, συνεργάστηκε με την Κομμουνιστική Ανανέωση και στα ψηφοδέλτιά του πάνω από το 30% των υποψηφίων ήταν εξωκομματικοί. Παρ' όλα αυτά μερικοί δεν τους είδαν φαίνεται και είδαν μόνο τους Ζουράρι και Κανέλλη. Αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ΚΚΕ δεν κάνει διάκριση ανάμεσα σε θρησκείες, σε άθεους και μη άθεους και ότι συνεργάζεται μαζί τους, φτάνει να υπάρχει μια ελάχιστη κοινή αντιιμπεριαλιστική γραμμή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν.

Τα βάζουν με ανθρώπους που έφαγαν τα δακρυγόνα του ΠΑΣΟΚ στις αντιπολεμικές συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις και αποθεώνουν την αντιθρησκευτικότητα της ΑΕΚΑ και του ΣΥΝ που κάνουν σημαία τους τις ταυτότητες, αλλά πέταξαν τη σημαία της αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Οταν το ΚΚΕ, επειδή δεν υπήρχαν δυνατότητες, δεν πραγματοποιούσε συνεργασίες το κατηγορούσαν ότι «το ΚΚΕ απομονώνεται». Οταν δημιουργήθηκαν τέτοιες δυνατότητες και συνεργάστηκε, άλλαξαν βιολί και το κατηγορούν ότι «το ΚΚΕ, χάνει την ταυτότητά του». Οπως βλέπουμε φροντίζουν πάντα για το... καλό του.

δ. Χρειάζονται συνεχείς προσπάθειες και συμβιβασμοί για τη συγκρότηση του ΑΑΔΜ, αλλά και προσοχή. Προσοχή και πάντα κατά νουν κάποιους απαράδεκτους συμβιβασμούς, όπως τον Λίβανο, την Γκαζέρτα, τη Βάρκιζα, με τελευταίο τη συγκρότηση του «Συνασπισμού», με όλα τα τραγικά επακόλουθα.

ε. Κλείνοντας, θα αναφερθώ στο Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό, ο οποίος, ως αρχή, είναι ο θεμέλιος λίθος του κόμματος. Η αρχή αυτή πρέπει να είναι σεβαστή από όλα τα μέλη και πολύ περισσότερο από τα στελέχη. Ο καθένας πρέπει να λέει ελεύθερα την άποψή του, αλλά πάντα μέσα στα όργανα του Κόμματος και σε καμιά περίπτωση δεν είναι δυνατό να ασκείται κριτική με τον τρόπο του Κωστόπουλου, ο οποίος έγινε γυρολόγος διαφημιστής του ΣΥΝ, για την ώρα.

Ευχαριστώ και καλή επιτυχία του συνεδρίου.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΡΥΠΑΡΗΣ

ΚΑΜΑΤΕΡΟ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ