Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Τιμωρούνται κατ' απαίτηση της ΕΕ

Τη στιγμή που εισάγουμε επικίνδυνα κρέατα από το εξωτερικό, οι ντόπιοι παραγωγοί πληρώνουν πρόστιμα για παράβαση της ποσόστωσης

Είναι πρόκληση στο δημόσιο αίσθημα κατήγγειλε με επίκαιρη ερώτησή του ο Α. Σκυλλάκος

Προκαλεί το δημόσιο αίσθημα η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Γεωργίας, αφού την ίδια στιγμή που αποκαλύπτεται η επικινδυνότητα των εισαγομένων από την ΕΕ βοδινών κρεάτων, επιβάλλονται πρόστιμα στους βοοτρόφους της χώρας μας, επειδή το 1996 και 1997 είχαν περισσότερα αρσενικά μοσχάρια από όσα μας επέτρεπε η Ευρωπαϊκή Ενωση!

Τη δουλική αυτή υποταγή στα συμφέροντα του Διευθυντηρίου της ΕΕ κατήγγειλε χτες με Επίκαιρη Ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, ζητώντας την απρόσκοπτη ανάπτυξη της εγχώριας βοοτροφίας, που εκτός των άλλων διασφαλίζει και τη δημόσια υγεία.

Ο υπουργός Γεωργίας στην απάντησή του είπε ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τις ποσοστώσεις της ευρωπαϊκής βοοτροφίας και σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν περικοπές στις επιδοτήσεις. Θεωρώντας δεδομένες τις δεσμεύσεις αυτές, είπε ότι το υπουργείο Γεωργίας εξασφάλισε μέσα από την «Ατζέντα 2000» επτά διαφορετικές ενισχύσεις για τα μοσχάρια και τις αγελάδες και ειδικές ενισχύσεις μέσα από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Την ίδια στιγμή που υπεράσπιζε την υποταγή στις επιταγές των Βρυξελλών, αναγνώριζε ότι η ελληνική βοοτροφία διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και προφυλάσσει τη χώρα μας από τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι χρειάζεται ανάπτυξη της εγχώριας βοοτροφίας και γιατί έχουμε μικρή κτηνοτροφία και κάνουμε πολλές εισαγωγές, αλλά και για λόγους δημόσιας υγείας. «Αλλο να ελέγχουν τα κρέατά τους οι Αγγλοι και οι Γάλλοι και άλλο να τα ελέγχουμε εμείς», είπε ο βουλευτής.

Οσον αφορά το τι πέτυχαν οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1980 μέχρι το 1998 παρατήρησε:

«Ενώ το 1980 καλύπτονταν οι ανάγκες σε κρέας στο εσωτερικό της χώρας μας κατά 66% από ντόπιες παραγωγικές μονάδες, το ποσοστό αυτό μειώθηκε το 1998 στο 31%, δηλαδή στο μισό. Αυτό πετύχατε αυτά τα χρόνια. Και τώρα έχουμε τα χτυπήματα στη βοοτροφία μας και τη μείωση κατά 7% των ατομικών δικαιωμάτων στις θηλάζουσες αγελάδες».

Ο Αντ. Σκυλλάκος είπε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να όταν συζητιόταν η αλλαγή του σχετικού κανονισμού της ΕΕ να ζητήσει να υπάρχει η ποσόστωση για την Ελλάδα, όταν δε μας φτάνει το ντόπιο κρέας. Και τόνισε:

«Προχτές που πήγατε και συζητήσατε με τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ και ενόψει του ότι η Ελλάδα θέλει να εξασφαλίσει τη δημόσια υγεία της, γιατί δεν είπατε ότι απελευθερώνουμε και δε συμφωνούμε με τις ποσοστώσεις; Να διεκδικήσετε περισσότερα. Και είναι ευκαιρία να μην πειθαρχήσετε σε αυτές τις αποφάσεις. Να δημιουργήσετε ζήτημα ώστε να πάρουμε μεγαλύτερη ποσόστωση και για την ανάπτυξη της βοοτροφίας στη χώρα μας, αλλά και για να κάνουμε και κάποιους ελέγχους αν τα μέτρα όπως τα εξαγγείλατε είναι παραπλανητικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ