Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Επιτακτική ανάγκη η συσπείρωση

Συγκροτήθηκε χτες το βράδυ η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» μέσα από πλούσια συζήτηση, στην οποία πήραν μέρος εκατοντάδες προσωπικότητες και φορείς

«Είμαστε έτοιμοι για δράση».

Με αυτή τη φράση άνοιξε την ανοιχτή - ιδρυτική συγκέντρωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» ο Χάρης Παπαμάργαρης.

Σ' αυτή τη φράση συμπυκνώνεται η θέληση όσων πήραν μέρος χτες το βράδυ στη συγκέντρωση στην αίθουσα των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου της Αθήνας και αποφάσισαν να αγωνιστούν για την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών. Να καταβάλουν κοινές προσπάθειες προκειμένου ο ελληνικός λαός να μη χάσει τις όποιες δυνατότητες έχει κατακτήσει, να αμφισβητεί, να λέει τη γνώμη του, να διαμαρτύρεται, να ελέγχει τις εξουσίες, να αγωνίζεται για ένα καλύτερο αύριο.

Στις μέρες μας έχει δημιουργηθεί μια ποιοτικά καινούρια κατάσταση που φέρνει τη σφραγίδα της νέας τάξης πραγμάτων. Οι δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού αμφισβητούνται με συστηματικό τρόπο. Ολα τα διαθέσιμα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν πρόκειται για μια συγκυριακή υποχώρηση στον τομέα των λαϊκών ελευθεριών.

Προετοιμάζονται αντιδημοκρατικές νομοθετικές αλλαγές στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ενώ η συνθήκη Σένγκεν και η κάμψη του τεκμηρίου αθωότητας σε αυτήν, το ηλεκτρονικό φακέλωμα, το κατασκοπευτικό δίκτυο Εσελον, έχουν θέσει σε κίνδυνο στοιχειώδεις λαϊκές ελευθερίες και ατομικά δικαιώματα. Να μην ξεχάσουμε το χτύπημα της δημοκρατίας στους εργασιακούς χώρους, τη φαλκίδευση του δικαιώματος του πολίτη στην ενημέρωση, το απαράδεκτο καθεστώς κάτω από το οποίο ζουν και εργάζονται στη χώρα μας οι μετανάστες.

Ολα αυτά ώθησαν τους πολίτες, που ήταν χτες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας, να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της ομάδας πρωτοβουλίας. Παρά το ότι ήταν άνθρωποι με τις πιο διαφορετικές φιλοσοφικές, ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις, όλους τους ένωνε η έγνοια, ο πόθος για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας και η διεύρυνσή τους. Μήνες τώρα συζητούσαν τι πρέπει να γίνει. Πώς, ως ενεργοί πολίτες, θα παλέψουν να δημιουργηθεί η συσπείρωση εκείνη που θα ωθήσει σε δράση.

Αποφάσισαν πως χρειάζεται βούληση και αγώνας. Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» θα αγκαλιάσει κάθε γειτονιά, κάθε επιχείρηση, κάθε πνευματικό ίδρυμα, θα αναπτυχθεί σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, στη νεολαία. Θα κινητοποιήσει όλους εκείνους που θέλουν να είναι ενεργοί πολίτες και να μη μένουν παθητικοί θεατές στο περιθώριο. Ψηφοφόροι μια φορά στα τέσσερα χρόνια, έρμαια στα χέρια των εκβιασμών και των πελατειακών σχέσεων. Οι πρωτοβουλίες της θα συμβάλουν στην ενεργοποίηση κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου, καθώς και στην ισχυροποίηση της πάλης του λαού για ουσιαστική δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ