Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΖ. ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ
Μεγάλη η σημασία της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα

Δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη 

Η Αγκυρα δεν έχει κανέναν λόγο να φοβάται την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας, είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, λόρδος Τζορτζ Ρόμπερτσον, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της.

«Τόσο από γεωπολιτική όσο και από στρατιωτική άποψη, το ΝΑΤΟ δίνει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας (ESDP)», σημείωσε ο λόρδος Ρόμπερτσον, σε ομιλία του, σε διάλεξη για το ρόλο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ είπε ότι οι έξι χώρες-μέλη της Συμμαχίας, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, δεν αποκλείονται από την ευρωπαϊκή άμυνα και εξήγησε ότι σε περίοδο ειρήνης η Τουρκία μαζί με τις άλλες πέντε χώρες θα διατηρούν σταθερές σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς αμυντικούς μηχανισμούς, με τη μορφή τακτικών συμβουλευτικών συναντήσεων υπουργικού επιπέδου και επιπέδου εμπειρογνωμόνων και με τη μορφή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

Σε περίοδο κρίσεων, οι συναντήσεις θα γίνονται πιο τακτικά και οι έξι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούν να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, τις οποίες η ΕΕ θα λάβει υπόψη της στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων.

Σε περίοδο επιχειρήσεων, οι έξι χώρες έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και, εφόσον συμμετάσχουν, θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλες τις άλλες χώρες που θα λαμβάνουν μέρος, για τον καθορισμό των καθημερινών εξελίξεων των επιχειρήσεων, ολοκλήρωσε ο λόρδος Ρόμπερτσον και σημείωσε ότι η συμμετοχή των έξι χωρών στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς άμυνας είναι πολύ ικανοποιητική.

«Η Αγκυρα δεν είναι αντίθετη στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας», επισήμανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Ονούρ Οϊμέν, που πήρε το λόγο μετά την ομιλία του λόρδου Ρόμπερτσον.

Ο Ο. Οϊμέν είπε ωστόσο ότι οι διατυπώσεις της ΕΕ για τη συμμετοχή της Τουρκίας και των άλλων πέντε χωρών στους αμυντικούς μηχανισμούς δεν είναι ικανοποιητικές και σημείωσε ότι η Ευρώπη κάνει λόγο για συμμετοχή των χωρών αυτών στους συμβουλευτικούς μηχανισμούς και όχι στους μηχανισμούς λήψεως σημαντικών και μακροχρόνιων αποφάσεων.

Τη διάλεξη, που φιλοξένησε το Πανεπιστήμιο Sabanci στην Κωνσταντινούπολη, οργάνωσε το Ιδρυμα Κοινωνικών και Οικονομικών Μελετών της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ