Παρασκευή 19 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ ΠΟΕΔΗΝ - ΠΑΣΟΝΟΠ
Εγκλωβίζουν σε συντεχνιακές λογικές

Την επιμονή της κυβέρνησης στην πολιτική αφαίρεσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία και ακόμα μεγαλύτερων περικοπών που πλήττουν βάναυσα το δικαίωμα των λαϊκών στρωμάτων σε δημόσιες δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, με τη συναίνεση και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών των νοσηλευτών, επαναβεβαίωσαν οι συναντήσεις που είχε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και την Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ).

Στις συναντήσεις και δηλώσεις που ακολούθησαν η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, πέρα απ' τις φραστικές κορόνες στήριξης του ΕΣΥ, επέμεινε στη λογική ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν θυσίες. Στα σοβαρά ζητήματα που έθεσαν οι ταξικές δυνάμεις, για δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, με δαπάνες απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και το μεγάλο κεφάλαιο, δεν μπήκε καν στη διαδικασία των απαντήσεων, αφού η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι η ένταση της εμπορευματοποίησης της Υγείας, η μετακύλιση του κόστους για την Υγεία στους ασφαλισμένους και τα Ταμεία. Επίσης, δεν έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι θα γίνει όταν θα υπάρχουν λιγότεροι γιατροί απ' όσοι χρειάζονται στις εφημερίες, γιατί η κυβέρνηση έχει εγγράψει στο φετινό προϋπολογισμό μόλις 395 εκατ. ευρώ για εφημερίες, ενώ πέρυσι απαιτήθηκαν 470 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Απ' την άλλη, οι ηγεσίες της ΠΟΕΔΗΝ και ΠΑΣΟΝΟΠ κινήθηκαν στη λογική του αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και του συντεχνιασμού. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της ηγεσίας της ΠΑΣΟΝΟΠ που ζήτησε απ' την υπουργό: «Δε θέλουμε λόγια, θέλουμε έργα», δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι η κυβέρνηση υπόσχεται θετικά μέτρα, που όμως δεν υλοποιούνται. Αποκαλυπτικό είναι ότι οι ηγεσίες των δυο Ομοσπονδιών αντί να απαιτήσουν τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, εργαζομένων στα STAGE και ιδιωτικά συνεργεία και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επικέντρωσαν στο πώς θα γυρίσουν πίσω οι αποσπασμένοι και πώς δε θα γίνουν μετατάξεις νοσηλευτικού προσωπικού. Αντίστοιχα, αντί για τη διάλυση της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας, που αποτελεί αντιλαϊκό και αντεργατικό θεσμό, ζήτησαν τον εκδημοκρατισμό της!

Αναδεικνύεται η αναγκαιότητα οι εργαζόμενοι να παλέψουν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, να εγκαταλείψουν τις συμβιβασμένες ηγεσίες, να συσπειρωθούν γύρω απ' το ΠΑΜΕ, να παλέψουν για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που ως κριτήριό του θα έχει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ